CU O ÎNTÎRZIERE DE "DOAR" 12 ANI,  Bursele de mărfuri intră în legea lor

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2005

Dezbaterile privind legea bugetului au făcut să treacă neobservată adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului legii burselor de mărfuri. Noua lege a burselor de mărfuri adoptată de Parlament şi trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu conţine prevederi diferite referitoare la înfiinţarea, funcţionarea şi supravegherea burselor de mărfuri. Potrivit noii legi, Colegiul de Conducere (CC) al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), devine, în premieră, autoritatea abilitată să avizeze, să supravegheze, să controleze şi să sancţioneze această categorie de burse.

Preşedintele Comisiei de Buget- Finanţe, Bănci, Varujan Vosganian, iniţiatorul proiectului, ne-a declarat: "O dată cu adoptarea legii 297/2004 privind piaţa de capital, au fost anulate reglementările în ceea ce priveşte bursele de mărfuri".

Chiar dacă din cele 14 burse de mărfuri înfiinţate în ultimul deceniu doar două funcţionează în prezent, respectiv Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi Bursa Monetar- Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu (BMFMS), totuşi este necesară şi reglementarea acestora, susţine senatorul PNL.

În prezent, legea 297/2004 a pieţei de capital reglementează pe lîngă tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi cele cu produse derivative şi lasă nereglementate tranzacţiile bursiere cu mărfuri.

Varujan Vosganian ne-a mai declarat: "A fost lăsat un vid legislativ în acest sens şi ca atare trebuiau luate măsurile necesare". Domnia sa a mai adăugat: "Dat fiind că în activitatea unei burse de mărfuri există şi aspecte care nu ţin de specificul pieţei de capital, în consultările cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare s-a luat această iniţiativă de asigurare a unei legislaţii corespunzătoare. De comun acord cu CNVM şi Guvernul am propus Camerei de Comerţ şi Industrie a României să preia activitatea de supraveghere a burselor de mărfuri", ne-a precizat preşedintele Comisiei din Senat, adăugînd: "Mai mult, Camera de Comerţ şi Industrie va soluţiona şi viitoarele contestaţii". În consultările cu actorii pieţei am găsit ca soluţie CC al CCIR întrucît este o instituţie cu experienţă în acest domeniu inclusiv în arbitrajul comercial", concluzionează Varujan Vosganian.

Mircea Filipoiu, preşedintele Bursei Române de Mărfuri, ne-a declarat: "Noua lege este una normală, naturală, care va aduce un plus major mediului economic din România".

La rîndul său, Stefe Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Prin legea 297/2004, instrumentele financiare derivate cad sub directa supraveghere a CNVM şi nu vor fi afectate în nici un fel de noua lege". Ca urmare, Bursa Monetar- Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu, care efectuează tranzacţii cu produse derivate, va rămîne sub directa supraveghere a CNVM, menţionează directorul general al BVB. Doar BRM şi alte burse de mărfuri care vor lua fiinţă în viitor vor cădea sub incidenţa noii legi.

Directorul BVB a mai adăugat: "Cred că CNVM nu a avut prea mult de reglementat şi supravegheat în domeniul burselor de mărfuri pînă în prezent. Soluţia aleasă, respectiv supravegherea şi reglementarea de către CC al CCIR pare neuzuală. De regulă, bursele de mărfuri sînt reglementate fie de o autoritate gen CNVM, fie de o altă instituţie aflată sub directa coordonare a Parlamentului".

În urmă cu 130 de ani, bursele de mărfuri funcţionau sub tutela Camerei de Comerţ, însă în ultimii 50 de ani ai acelei perioade activitatea lor a fost coordonată de o instituţie similară CNVM, mai precizează Stere Farmache.

Capitalul social minim, al burselor de mărfuri ar urma să fie echivalentul în lei al (cel puţin) unui milion de euro. Acţionarii pot fi doar persoanele juridice care să deţină în mod direct sau indirect maximum 5% din drepturile de vot.

Prima bursă de mărfuri de după căderea comunismului a luat fiinţă în 1992 (Bursa Română de Mărfuri, una dintre cele două aflate în exerciţiu şi astăzi). De atunci au avut loc cîteva tentative de reglementare în domeniu, între care cea mai conturată a fost legea pieţei de capital din anul 2002, cînd, în conformitate cu ea, au fost adăugaţi, în CNVM, comisarii specializaţi pe bursele de mărfuri.

Nouă lege este prima dedicată exclusiv burselor de mărfuri, iar nu un "apendic" la normele altui domeniu.

Principial, separarea completă a domeniilor pieţei de capital şi burselor de mărfuri este o operaţiune firească şi corectă, dacă ţinem seama că cele două pieţe (dacă ar fi mature) se concurează între ele.

Căci nu este prea mare diferenţa între speculaţiile pe titluri care în spate, corespund unor întreprinderi, de cele pe titluri care, în spate, corespund unor mărfuri. Presupun aceleaşi tipuri de calcule, aceeaşi muncă de informare, acelaşi fler şi noroc...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb