Cu o săptămână întârziere, FMI vine, totuşi, mai devreme

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2009

Premierul interimar Emil Boc: "România şi-a respectat toate angajamentele. Nu este nevoie de o renegociere a acordului cu FMI".

Premierul interimar Emil Boc: "România şi-a respectat toate angajamentele. Nu este nevoie de o renegociere a acordului cu FMI".

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) urmează să sosească, astăzi, la Bucureşti, pentru cea de-a doua evaluare a programului economic al României.

Misiunea FMI, programată iniţial pentru acum o săptămână, fusese amânată din cauza instabilităţii politice, însă, în cele din urmă, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, a acceptat să vină la Bucureşti şi în condiţiile unui Guvern interimar şi să înceapă discuţiile.

În joc este vorba despre circa 1,56 miliarde euro - ultima tranşă, din 2009, din împrumutul de la FMI, care, conform calendarului stabilit iniţial cu Fondul, ar urma să o primim pe 15 decembrie.

Sunt voci care susţin că, din moment ce vizita FMI a fost amânată cu o săptămână, nu este exclus ca, din cauza birocraţiei de la Washington şi a procedurilor greoaie, ultima tranşă să ne fie acordată tot cu o întârziere de o săptămână, la data de 22 decembrie.

Acest scenariu a fost dezminiţit de ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, care ne-a declarat că acest aspect depinde exclusiv de evaluarea pe care o va face FMI şi nu de amânarea vizitei la Bucureşti.

Banii din ultima tranşă ar urma să fie folosiţi pentru plata pensiilor şi a salariilor, dar şi pentru investiţii, iar pierderea lor ar însemna, practic, imposibilitarea respectării acestor angajamente. În situaţia în care nu vom primi aceşti bani, ministrul Videanu ne-a precizat că "Guvernul va hotărî de unde va tăia, fie de la pensii sau salarii, fie de la investiţii".

Conform primului ministru interimar Emil Boc, vizita FMI de evaluare, ce va avea loc în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, va găsi Guvernul cu temele făcute, nefiind necesară renegocierea acordului cu FMI pentru anul acesta.

"Guvernul interimar Boc nu are nicio problemă de natură funcţională să tragă ultima tranşă din împrumutul cu FMI, întrucât acest acord a fost deja aprobat printr-o ordonanţă ce a devenit lege", ne-a precizat Adriean Videanu.

Deficitul bugetar are, după spusele lui Boc, o valoare mai mică decât cea prevăzută în acordul cu FMI (5,4% în condiţiile în care putea fi de 5,5%, la 1 octombrie), mingea fiind acum în terenul Parlamentului, în ceea ce priveşte adoptarea legilor convenite cu FMI şi Comisia Europeană.

Potrivit lui Boc, în condiţiile în care Guvernul său demis are atribuţii limitate, până la sfârşitul anului, trebuie adoptate, în Parlament, Legea bugetului de stat, Legea pensiilor sau cea a responsabilităţii fiscale.

"Sunt cele mai importante prevederi ale acordului cu FMI şi Comisia Europeană. Deci, pentru 2009, dacă Parlamentul îşi face datoria, suntem în grafic, dacă Parlamentul nu îşi face datoria avem probleme\", a declarat Emil Boc.

De asemenea, Legea salarizării unice trebuia să fie gata, la 31 octombrie, conform acordului cu Fondul, dar ea a fost blocată la Curtea Constituţională.

"Consider că FMI trebuie să accepte rezolvarea unor asemenea probleme în cadrul legal, iar în această situaţie, cum este cea a legii salarizării unice, Fondul dă dovadă de flexibilitate", spune Adriean Videanu, întrebat despre neîndeplinirea acestui obiectiv.

La rândul său, vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu a subliniat că ţara noastră ar putea avea, însă, probleme cu reducerile de personal şi cu Legea pensiilor.

Ilie Sârbu ne-a declarat: "Faptul că Legea unică a salarizării a fost blocată nu i se poate imputa guvernului Boc. Însă nu la fel stau lucrurile în ceea ce priveşte reducerile de personal în sistemul bugetar cu 20%, unde multe dintre Ordonanţele de urgenţă necesare nu au mai apărut. La fel, am putea să avem probleme cu Legea pensiilor care trebuie adoptată până la 31 decembrie".

Teoretic, până la acordarea celei de-a treia tranşe de la jumătatea lunii decembrie, lucrurile pe scena politică ar trebuie să se clarifice, în urma alegerilor prezidenţiale şi validării noului preşedinte. Acordarea ultimei tranşe nu pare a fi condiţionată nici de situaţia în care criza politică va continua, iar preşedintele ar dizolva Parlamentul şi am ajunge la alegeri anticipate.

Ministrul Videanu ne-a menţionat că acest lucru este exclus întrucât Guvernul Boc va asigura, în continuare, interimatul, până ce noul Executiv va depune jurământul.

Nici fostul ministru al Economiei, senatorul PNL, Varujan Vosganian nu crede că acordarea ultimei tranşe ar putea fi periclitată de criza politică ce ar putea continua prin eventuala dizolvare a Parlamentului.

"FMI a ţinut cu tot dinadinsul să luăm acest împrumut, deci este exclus ca acest acord să fie suspendat", ne-a declarat Vosganian. De aceeaşi părere este şi Ilie Sârbu care încheie susţinând că "FMI îşi va lua, cu siguranţă, toate măsurile, înainte să ne acorde banii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cum pot fi mai eficienti 50.000 de euro decat 200 de milioane de euro. vezi pe haziar. ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb