CU O ZI ÎNAINTE CA ASF SĂ DECIDĂ FALIMENTUL ASTRA, NOVA INVESTMENTS A CERUT REZOLVAREA AMIABILĂ  Avocaţii lui Adamescu ar putea să cheme ASF la arbitraj internaţional

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 septembrie 2015

Avocaţii lui Adamescu ar putea să cheme ASF la arbitraj internaţional

Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr: "ASF a încălcat acordul dintre România şi Olanda privind protejarea reciprocă a investiţiilor"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) riscă să fie chemată în faţa unei curţi internaţionale de arbitraj, în condiţiile în care a primit, chiar cu o zi înainte să decidă intrarea Astra în faliment, un avertisment în acest sens, din partea avocaţilor TNG Nova Investments BV (TNGBV), companie olandeză, care deţine indirect 99,7% din societatea românească de asigurări.

Avocaţii de la Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr atrag atenţia, într-o scrisoare către ASF, că acţiunile Autorităţii, în cazul Astra, sunt neconcordante cu Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, din 19 aprilie 1994.

Avocaţii arată că decizia ASF din 18 februarie 2014 să plaseze Astra sub administrare specială - suspendând managementul şi numind KPMG ca administrator special - şi cea din 26 mai 2015, prin care societatea nu mai poate subscrie mai mult de 50% din primele pe care le avea la 18 februarie 2014, "încalcă obligaţiile României să asigure un tratament corect şi echitabil pentru investiţiile TNGBV în România, conform Articolului 3 (1) din Tratat (vezi insert).

"În plus, dacă acţiunile dumneavoastră (n.r. ASF) au ca rezultat insolvenţa Astra, aşa cum par să intenţioneze, acest lucru ar constitui o expropriere nelegală a investiţiei TNGBV, conform articolului 5, din Tratat", mai scriu avocaţii citataţi.

În opinia acestora, decizia de punere sub administrare specială a Astra a fost "arbitrară şi abuzivă" şi a supus compania "la un tratament discriminatoriu".

Avocaţii mai precizează că Decizia ASF 999 este lipsită de bază rezonabilă şi "este o încălcare a tratamentului corect şi echitabil standard" faţă de investitori: "Arbitrariul deciziei determină Astra să -şi reducă la jumătate volumul de prime, ceea ce ar rezulta într-o auto-distrugere a afacerii, în ciuda faptului că a avut un profit de 30 de milioane de lei anul trecut şi rămâne al doilea asigurator local, cu peste 2 milioane de clienţi. În plus, decizia a fost emisă în aceeaşi zi cu lansarea majorării de capital cu 425 milioane de lei şi a dus la falimentul acesteia".

Mai mult, în opinia avocaţilor, decizia ASF 999 "a fost un semn inconfundabil către toţi potenţialii investitori că nu este binevenită nici o contribuţie de capital la Astra".

Aceştia mai precizează: "În plus, aţi amânat fără justificare aprobarea preluării Axa România de către Astra. Atât KPMG, ca administrator Astra, cât şi alţi oficiali guvernamentali români, au susţinut că preluarea Axa este în interesul Astra. Totuşi, aţi refuzat să aprobaţi tranzacţia, exacerbând daunele Astra".

Casa de avocatură Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr consideră cererea falimentului Medien Holding de către KPMG drept represalii politice: "În plus, campania contra Astra şi acţionarii săi pare să se extindă şi către altă investiţie a TNGBV, Medien Holding, în care TNGBV deţine 50% din acţiuni.

Medien Holding deţine ziarul România Liberă, despre care alţi oficiali guvernamentali au susţinut public că îl sprijinea pe fostul preşedinte Traian Băsescu, un oponent politic al administraţiei actuale.

În rolul său de administrator, KPMG a cerut insolvenţa Medien Holding, în baza unei datorii neplătite către Astra.

Această cerere pare să fi fost făcută la comanda dumneavoastră (n.r. ASF) şi pare motivată mai mult de represalii politice decât de situaţia financiară a Astra.

Medien Holding a făcut oferte de bună credinţă de plată integrală a datoriei, pe care KPMG le-a respins fără justificare.

În plus, forţând falimentul Medien Holding, nu va rezulta în plata datoriei către Astra".

Avocaţii argumentează de ce consideră că ASF a încălcat acordul dintre România şi Olanda: "Tratamentul ASF este o încălcare a acordului între state pentru că este motivat politic, este ilegitim, iar măsurile impuse Astra de către ASF sunt disporporţionate grosolan, măsuri mai puţin invazive fiind disponibile şi ar fi fost mult mai potrivite, după cum alte companii de asigurări aflate în circumstanţe similare au fost tratate în mod favorabil de către ASF.

Acţiunile dumneavoatră par calculate să forţeze insolvenţa Astra sau să rezulte într-o preluare imediată a acţiunilor TGNBV, ceea ce ar da naştere la o cerere pentru exproprierea investiţiei TNGBV în Astra, conform Articolului 5 din Tratat.

Printre altele, nu aţi acţionat de bună credinţă, aţi căutat să duceţi Astra în faliment şi aţi abuzat de autoritate".

Avocaţii precizau că TNGBV doreşte să evite să recurgă la arbitraj şi este dedicată să găsească o soluţie amiabilă pentru această dispută.

Aceştia amintesc că societăţile fiice ale TNGBV, The Nova Group Investments Romania şi Epsilon Estate Provider, au transmis un plan de restructurare către ASF şi adaugă, în scrisoarea din 25 august: "Dacă părţile nu vor putea rezolva disputa amiabil, TNGBV nu va avea de ales decât să iniţieze procedurile, în conformitate cu Tratatul, să îşi protejeze investiţiile".

ASF pare să nu fi luat în seamă aceste avertismente, întrucât, pe 26 august, a decis să ceară falimentul Astra, după eşuarea majorării de capital.

Cererea de deschidere a procedurii de faliment a fost depusă de ASF, pe 8 septembrie, la Tribunalul Bucureşti.

Totodată, Astra şi acţionarii săi, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti, cerând anularea deciziei ASF, prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare Astra.

The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a spus, pe 26 august, că de vină pentru falimentul Astra este lăcomia acţionarilor majoritari.

"Eşuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, în ciuda interesului unor investitori cu reputaţie internaţională, a fost cauzată în principal de absenţa colaborării din partea acţionarilor principali (n.r. Dan Adamescu)", a transmis, atunci, ASF.

După eşuarea majorării, acţionarii au propus un plan de redresare prin care să vină cu aport de capital de 150 milioane lei până la sfârşitul anului, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016. The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au mai cerut ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai, dar şi să permită Astra să preia AXA Life Insurance.

Preşedintele ASF a spus că această cerere era condiţionată, incertă, insuficientă şi contradictorie: "Suma de 150 de milioane de lei propusă de Adamescu trebuie cheltuită mâine, datoriile Astra sunt de peste 200 milioane de lei. Nu putem să aşteptăm sfârşitul anului, să ne permitem să punem în pericol contractele de asigurare şi interesul asiguraţilor. Până la sfârşitul anului avem nevoie nu de 150 milioane lei, ci de 1 miliard de lei".

La 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 şi un necesar de capital de aproximativ 968 milioane lei.

Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, din 19 aprilie 1994

Articolul 3 (1)

Fiecare parte contractantă va asigura un tratament just şi echitabil investiţiilor investitorilor celeilalte părţi contractante şi nu va împiedica prin măsuri nerezonabile sau discriminatorii funcţionarea, conducerea, întreţinerea, folosirea, fructificarea investiţiilor sau dispunerea de acestea de către investitori. Fiecare parte contractantă va acorda acestor investiţii siguranţă şi protecţie depline.

Articolul 5

Părţile contractante nu vor lua nici o măsură, precum naţionalizarea, exproprierea, rechiziţionarea sau alte măsuri cu efect similar, care să-i deposedeze pe investitorii celeilalte părţi contractante de investiţiile lor, decât dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

măsurile sunt luate în interes public şi pe baza unei proceduri legale corespunzătoare;

măsurile nu sunt discriminatorii sau contrare oricărui angajament pe care şi l-a asumat partea contractantă care ia astfel de măsuri;

măsurile sunt luate contra unei despăgubiri juste. Această despăgubire va reprezenta valoarea justă de piaţă a investiţiilor afectate, imediat înainte ca măsurile să fie luate sau să devină cunoscute, va include dobânda la o rată comercială normală până la data plăţii şi, pentru a deveni efectivă pentru solicitanţi, va fi plătită şi va fi transferabilă, fără întârziere, către ţara desemnată de către solicitanţii respectivi, în moneda ţării ai cărei investitori sunt solicitanţi sau în orice valută liber convertibilă acceptată de către solicitanţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. lasand animozitatile politice PE seama domnilor Gadea si hide and in mod obiectiv se poate observa ca nu se poate face o comparatie intre rezultatele financiare ale Astra si Allianz sau Astra si Omniasig deoarece la Astra raportul in format IFRS nu este publicat. In alta ordine de idei auditul KPMG la Omniasig mentioneaza faptul ca situatiile financiare conf. 3129/2005 nu sunt menite pentru cei care nu cunosc normele contabile din Romania. Daca adaigam si expresia unei doamne careia II plac entitatile vom intelege ca anumite elemente ale bilantului si GuV sunt mai mult arta decat stiinta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb