CU TOATE CĂ A RAPORTAT REZULTATE SUB AŞTEPTĂRI Raiffeisen îşi menţine ţinta de preţ pentru acţiunile Conpet la 78,3 lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2022

Raiffeisen îşi menţine ţinta de preţ pentru acţiunile Conpet la 78,3 lei

Obiectivul este cu 15% peste preţul curent al titlurilor transportatorului de produse petroliere

Raiffeisen Bank îşi menţine ţinta de preţ de 78,3 lei/titlu pentru acţiunile Conpet (COTE), dată la jumătatea lunii mai, chiar dacă transportatorul de produse petroliere a obţinut rezultate sub aşteptări pentru cel de-al doilea trimestru al anului, după cum reiese din raportul publicat ieri pe portalul BVB Research Hub

Obiectivul de preţ, care la lansare a fost estimat pentru un orizont de timp de douăsprezece luni, este cu circa 15% peste cel curent din piaţă.

Pentru trimestrul al doilea, Conpet a raportat un profit net de 15,3 milioane de lei, cu 14% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 19% mai mic decât rezultatul din primul trimestru şi sub estimarea Raiffeisen, de 16,2 milioane lei, conform raportului băncii. "Profitabilitatea mai scăzută poate fi explicată printr-o creştere mai mare a cheltuielilor operaţionale, cu 13% în ritm anual, faţă de cea a venituri operaţionale, de 8%", se arată în document.

Veniturile - în linie cu estimările Raiffeisen, dar cheltuieli operaţionale mai mari

Veniturile din transport au ajuns la 116 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă ce cele din cel de-al doilea trimestru al anului trecut, fiind în linie cu estimările Raiffeisen Bank.

Conform raportului, principalul motor al evoluţiei veniturilor a fost segmentul de import, care a crescut în ritm anual cu 18,8%, dar cu 2,4% sub aşteptările băncii, în timp ce segmentul intern a crescut cu 8% pe an (1,3% peste aşteptările băncii). Volumele totale transportate, de 1,7 milioane de tone, au fost cu 1% peste aşteptările Raiffeisen şi cu aproape 3% mai mari faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Subsistemul import a înregistrat o creştere impresionantă, +13% în ritm anual, ce a contribuit la atenuarea impactului scăderii cu 7% a subsistemului intern. În acelaşi timp, alte venituri din exploatare au scăzut cu 1,22 milioane lei, echivalentul unui declin anual de 10%.

Pentru trimestrul al doilea al anului, cheltuielile operaţionale ale Conpet au urcat cu 13%, la 112 milioane de lei, peste aşteptările Raiffeisen, de 110,5 milioane de lei, dinamică apărută pe fondul creşterii cu 66% a cheltuielilor cu materiile prime şi utilităţile (energie-apă), potrivit raportului.

Cheltuielile operaţionale mai mari au afectat profitabilitatea companiei, astfel încât nivelul indicatorului EBITDA pentru trimestrul al doilea a scăzut cu 8% în dinamică anuală, până la 29,4 milioane de lei, cu 6% sub estimarea băncii. Marjele au fost mai reduse decât în primul trimestru, marja EBIT ajungând la 13%, după 18% în perioada ianuarie-martie 2021, în timp ce marja profitului net a ajuns la 13%, în scădere de la 17% în trimestrul precedent, uşor sub estimarea Raiffeisen de 14%, după cum se menţionează în document.

"Având în vedere scăderea profitului şi presiunea asupra marjelor, considerăm că rezultatele drept negative, dar deocamdată ne menţinem estimările anterioare pentru anul 2022", se mai spune în raport.

Pentru acest an, Raiffeisen Bank estimează o cifră de afaceri de 451 milioane de lei pentru Conpet, cu 9% peste cea din 2021, şi un profit net de 53 milioane lei, apropiat de cel de anul trecut, de 52 milioane de lei, prognoze publicate în raportul din data de 16 mai

Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 58,72% din acţiunile transportatorului de produse petroliere, a cărui valoarea de piaţă se ridică la aproape 600 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Fac ca altii analisti la ALR,care au mentinut tinta de pret la 3,78-4,4 lei jumatate de an si apoi au scazut-o la 1,5-1,6 lei ???

    1. Alti oferă dividende o data la un deceniu. Conpet in fiecare an și nu putin

      Alti :alro

      Mențin tinta de preț pe niște proiecții ale lor, ca să nu zic presupuneri. Dacă nu ești mulțumit, ia pixul în mana și calculează singur. Restul e ...tăcere!

      Un criteriu ar mai fi sa cauți în arhivele financiare ale companiei și sa înțelegi dacă îți oferă o certitudine în privința predictibilitatii.

      Și da, se fac și erori în f multe estimări. Ca deh, sunt estimări. Unii au puterea sa le recunoască, alții se fac ca uita și subliniază doar ce se adevereste. De ex e un pretins bancher pe aici care din 1000 de tâmpenii nimerește una și are impresia ca se califica ca analist la BNR. (Scatofonie!). Basca, i-a și mustrat pe aceștia ca nu accepta bufoni la BNR! :))) 

      Tocmai ca au intrat cam multi bufoni la BNR in ultimii ani...din pacate.

      De acord, au bufonii lor deja! Unii chiar cu state vechi și expirați...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb