Multiplele probleme ale învăţământului au fost puse în umbră, în această vară, de discuţii interminabile despre manuale în general şi despre cel de sport în special. Observând încrâncenarea cu care este abordată această temă s-ar putea crede că toate celelalte neajunsuri au fost rezolvate (igiena în şcoli, siguranţa elevilor în unităţile de învăţământ, cadre didactice suficiente şi bine pregătite...) şi aceasta este ultima piedică pe drumul către un învăţământ normal.
Liviu Pop, ministrul Educaţiei, a reuşit să devină mai citat, comentat, ironizat, lăudat decât toţi ceilalţi miniştri, inclusiv titularul de la Agricultură, Petre Daea.
Chiar dacă şi premierul Mihai Tudose a avut o intervenţie ironică pe tema manualelor dedicate Educaţiei Fizice şi Sportului, Liviu Pop anunţă că apariţia acestora nu mai poate fi oprită, dar, mai nou, mută responsabilitatea la predecesorii săi: "E o procedură de licitaţie pe care am moştenit-o în momentul în care am devenit ministru al Educaţiei şi un ordin de anul trecut, dat de Guvernul tehnocrat, privind programul cadru pentru gimnaziu. Ce ministru poate să oprească licitaţia în curs, în condiţiile în care licitaţia e făcută pe un articol din Legea educaţiei naţionale? Este un drept fundamental al fiecărui elev să beneficieze de manuale gratuite din partea statului român. Licitaţia se va finaliza în 7 sau 10 august. (...) Dacă e o glumă, e o glumă pe care am moştenit-o. Eu nu pot opri o licitaţie. Aproape 15% dintre profesorii care predau astăzi educaţie fizică şi sport sunt necalificaţi. Facem 30 de minute de sport, dar cum facem? Ştim să facem cu toţii? (...) Eu, ca dascăl, ştiu un singur lucru: că anatomia o fac în clasa a VII-a şi încep în clasa a V-a să facă încălzirea gambelor, articulaţiilor, elemente de anatomie pe care copilul nu le are. Cred că, având un număr foarte mare de profesori necalificaţi, aceştia nu au capacitatea să predea ora de educaţie fizică şi sport corect. În plus, cred că foarte mulţi părinţi au de învăţat din acest manual. În rest, cred că lucrarea de control la sport e o glumă". Ministrul a declarat că în cazul în care din vina sa elevii nu vor avea manuale la începutul anului şcolar va demisiona: "Eu nu stau în scaunul de ministru. Eu implementez un program de guvernare. Dacă întârzierea este din vina ministerului Educaţiei, da, îmi voi da demisia. Dar dacă este vina unor edituri, care intenţionat blochează acest lucru, vom vedea după data de 10 august. (...) Există riscul să se întârzie pentru că anul trecut, în octombrie, ar fi trebuit finalizate programele şcolare pentru clasa a V-a, dacă aveam un Guvern responsabil. Le-am terminat noi după ce am venit, în martie, anul acesta".
În rest, depăşind subiectul "manuale", lucrurile stau la fel ca anul trecut, sute de unităţi vor avea la începutul anului şcolar probleme cu avizele de funcţionare, motivele fiind dintre cele mai diverse : toalete insalubre, mobilier stricat, lipsă apă potabilă, absenţa autorizaţiilor ISU.
1. Imi pare rau
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 07.08.2017, 14:51)
ca s-a nimerit ca sa fie ministru al Educatiei un maramuresean cam timpitel. Cu putin efort se putea gasi unul care sa merite.
"Aproape 15% dintre profesorii care predau astăzi educaţie fizică şi sport sunt necalificaţi. Facem 30 de minute de sport, dar cum facem?"
Grea problema, urita solutie: Ca sa-i invete pe profesori sa predea, ei, toti desteptii actuali si antemergatori, au gasit cu cale sa faca manuale pentru elevi.
Porcilor!