Dramaturgia autohtonă, prin unul dintre reprezentanţii săi de seamă, are parte de un moment deosebit la începutul acestui an. Şase spectacole de teatru semnate de Matei Vişniec vor fi prezentate pe scena Teatrului Marconi din Roma în perioada 28 ianuarie - 6 februarie. Potrivit Asociaţiei Culturale MetisTeatro: "O oportunitate de a studia şi a aprofunda opera unuia dintre cei mai mari autori contemporani, ale cărui piese sunt traduse şi amplu reprezentate la nivel internaţional. Va fi, de asemenea, un prilej pentru ca MetisTeatro - asociaţie ce activează de ani de zile cu rigoare şi pasiune în circuitul teatrului de laborator - să reconfirme atenţia acordată dramaturgiei contemporane şi teatrului lui Matei Vişniec, ceea ce a condus-o să prezinte deja în stagiunile precedente operele autorului român: 2018 şi 2020 «Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal», 2019 şi 2020 «Occident Express», 2020 «Teatrul descompus» sau «Omul pubelă», «Atenţie la bătrânele doamne roase de singurătarte» şi «Migraaanţi sau prea suntem mulţi pe această nenorocită de barcă»".
Cu această ocazie vor fi puse în scenă pe 28, 29 şi 30 ianuarie spectacolele "Paparazzi", "Occident Express", "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal", iar în 4, 5 şi 6 februarie spectacolele "Richard al III-lea se interzice", "Migraaanţi sau prea suntem mulţi pe această nenorocită de barcă" şi "Despre ştergătoarele de picioare din punctul de vedere al aricilor".
Matei Vişniec, dramaturg, poet şi jurnalist român naturalizat francez, a studiat filosofia la Universitatea Bucureşti şi a devenit un membru activ al Generaţiei optzeciştilor, care a lăsat o amprentă pregnantă asupra literaturii române. Aşa cum a declarat în mai multe ocazii, crede cu tărie în rezistenţa culturală şi în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, Matei Vişniec consideră că teatrul şi poezia pot denunţa manipularea prin "idei mari", precum şi spălarea creierului prin ideologie.