Cum nu-şi poate reveni bursa americană în viitorul apropiat

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 - 22 mai 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Claudiu Cazacu, XTB România: "Sunt pregătit pentru variaţii foarte ample, însă un trend de durată are nevoie de un anumit tip de combustibil pe care nu-l văd în prezent"

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Dacă Fed-ul va vedea că economia Statelor Unite se apropie de recesiune, nu va mai fi atât de agresivă în privinţa majorării dobânzii"

Angelo Kourkafas, Edward Jones Investments: "Piaţa va dori să vadă câteva luni de moderare a inflaţiei, înainte să se convingă că nu este nevoie ca politica monetară să devină excesiv de restrictivă"

Tendinţa ascendentă dezvoltată de pieţele de acţiuni globale imediat după şocul Covid-19 din primăvara lui 2020 s-a inversat în acest an, S&P 500 având un declin de circa 18% în 2022, după ce a testat pentru puţin timp teritoriul "bear", iar analiştii consideră că în prezent nu sunt întrunite condiiţiile fundamentale necesare care să genereze o mişcare consistentă de revenire a indicelui. Domolirea inflaţiei, care cel puţin nu va accelera înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale, este unul dintre principalii factori benefici pentru acţiuni, sunt de părere analiştii, în condiţiile în care Fed-ul a început să ridice dobânda-cheie. De asemenea, diminuarea tensiunilor geopolitice, cu implicaţii asupra preţurilor energiei şi implicit a inflaţiei, precum şi o anumită robusteţe a profiturilor companiilor sunt alte elemente care pot susţine preţurile acţiunilor, cred specialiştii, într-un context în care pieţele din Statele Unite şi Europa traversează cea mai slabă perioadă din ultimii doi ani.

Claudiu Cazacu: "Piaţa încearcă să-şi revină la ceva normal, după ani de zile în care mediul a fost mult modificat de politica monetară, care practic a suprimat volatilitatea"

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, este de părere că bursa din Statele Unite avea nevoie de o reaşezare, iar situaţia din piaţa energiei, inflaţia, conflictul din Ucraina şi creşterea dobânzilor, toate puse una peste alta, au oferit motivul unei reaşezări ale cotaţiilor, în care era prins un optimism mult prea mare faţă de datele fundamentale.

"Acum piaţa încearcă să-şi revină la ceva normal, după ani de zile în care mediul a fost mult modificat de politica monetară, care practic a suprimat volatilitatea", ne-a spus analistul XTB.

În opinia sa, pentru ca bursa să aibă o revenire semnificativă ar fi necesar ca cel puţin una dintre problemele majore din prezent să fie măcar ameliorată, dacă nu rezolvată.

"În mod generic vorbim de inflaţie, avem nişte indicatori care o măsoară, dar inflaţia va fi greu de urmărit în timp real, cu excepţia preţurilor materiilor prime. Aşa că o uşoară tendinţă descendentă a preţului energiei - a gazelor naturale, petrolului şi chiar a energiei electrice - în Statele Unite şi Europa, ar fi de mare ajutor", afirmă strategul.

Alţi factori benefici pentru pieţele de acţiuni sunt scăderea presiunii venită dinspre zona geopolitică - adică o temperare a conflictului sau în mod ideal, un armistiţiu în Ucraina, precum şi o atitudine mai binevoitoare a băncilor centrale în ceea ce priveşte ratele dobânzii, spune analistul. "Cred că unul dintre aceste trei elemente ar fi suficient pentru o revenire destul de semnificativă a pieţei", a punctat Cazacu.

Stategul XTB a completat: "Dar, a spune că toate acestea ar genera un minim al anului este un act de mare curaj, pentru că anul acesta poate să aducă riscuri de altă natură decât cele din anii anteriori. În plus, mai avem şi problema lanţurilor logistice (...). Putem vedea trenduri ascendente lunare, dar trenduri foarte clare care să ţină câteva trimestre, mai dificil. Personal, sunt pregătit pentru variaţii foarte ample, însă un trend de durată are nevoie de un anumit tip de combustibil pe care nu-l văd în prezent".

Adrian Codirlaşu: "Încetarea războiului ar duce la scăderea preţurilor hidrocraburilor, ceea ce ar conduce la scăderea inflaţiei şi prin urmare la politici mai puţin «hawkish» ale băncilor centrale"

Şi Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România vede ameliorarea inflaţiei drept unul dintre factorii care pot susţine o revenire a pieţelor de acţiuni.

Analistul ne-a spus: "Inflaţia pune o mare presiune pe băncile centrale, iar în piaţă există o anumită aversiune la risc. Cred că încetarea războiului din Ucraina ar duce la scăderea preţurilor hidrocraburilor, ceea ce ar conduce la scăderea inflaţiei şi prin urmare la politici mai puţin «hawkish» ale băncilor centrale. Iar asta ar reduce şi aversiunea la risc. Ar mai fi posibilitatea ca producători noi să intre în piaţă, adică creşterea producţiei, dar asta durează (...). Până atunci, preţurile mari ale energiei persistă, iar băncile centrale trebuie să majoreze ratele dobânzii".

De asemenea, preşedintele Rezervei Federale a spus la noua învestitură că banca va ajusta rata dobânzii în funcţie de răspunsul economiei, a mai afirmat analistul CFA, adăugând: "Asta înseamnă că, dacă Fed-ul va vedea că economia Statelor Unite se apropie de recesiune, nu va mai fi atât de agresivă în privinţa majorării dobânzii. Iar acest lucru de obicei ajută piaţa".

Marţi, Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a spus că banca nu va ezita să crească ratele până când inflaţia nu va scădea până la "un nivel sănătos", conform CNBC.

La începutul lunii, Fed-ul a ridicat rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, iar Powell a afirmat că probabil vor mai urma mişcări similiare, în lupta cu inflaţia care este în apropierea maximelor ultimelor patru decenii. Marţi, preşedintele Fed-ului a reafirmat angajamentul de a duce inflaţia către ţinta de 2%, concomitent cu o aterizare uşoară a economiei SUA. "Există câteva căi plauzibile pentru a avea o aterizare uşoară. Treaba noastră este (...) să încercăm să obţinem acest lucru", a spus Powell, citat de CNBC.

Angelo Kourkafas: "Dacă inflaţia ar continua să crească cu un ritm lunar de 0,6% ca în ultimul an, probabil Fed-ul îşi va înăspri şi mai mult politica riscând să declanşeze o recesiune"

Angelo Kourkafas, analist CFA, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, spune că în lipsa unor dezechilibre economice majore, piaţa americană va avea o revenire la un moment dat. În opinia sa, există patru condiţii ce trebuie îndeplinite pentru ca investitorii să capete încredere, iar bursele de acţiuni să îşi găsească nordul: dovezi care să arate că inflaţia a atins vârful şi s-a înscris pe o traiectorie descendentă; o anumită robusteţe economică şi a profiturilor companiilor; reducerea exceselor evaluărilor; pesimism generalizat şi capitulare.

"Cred că piaţa va dori să vadă câteva luni de moderare a inflaţiei înainte să se convingă că nu este nevoie ca politica monetară să devină excesiv de restrictivă. O astfel de perioadă poate să fie un catalizator cheie pentru stabilizarea randamentelor obligaţiunilor şi pentru ca acţiunile să înceapă să urce", a scris Kourkafas în ultima sa analiză săptămânală publicată pe site-ul companiei.

Analistul spune că ultimul raport privind inflaţia pare să indice că s-a atins vârful acestui ciclu, iar odată cu normalizarea cererii consumatorilor, posibila temperare a creşterii salariilor şi comparaţiile care devin favorabile (n.r. în sensul că valorile faţă de care se vor face comparaţiile vor fi tot mai ridicate, astfel încât va fi dificil să apără creşteri mari), este posibil ca inflaţia să scadă treptat.

"O revenire la ritmul lunar de creştere dinainte de pandemie ar duce Indicele Preţurilor de Consum (IPC) la 4,7% până la sfârşitul anului, mai mult decât dublul ţintei pe termen lung a Fed-ului, dar traiectoria descendentă ar permite băncii să adopte o atitudine mai relaxată, spre finalul anului. Pe de altă parte, dacă inflaţia ar continua să crească cu un ritm lunar de 0,6% ca în ultimul an, IPC ar rămâne peste 8%, forţând probabil Fed-ul să-şi înăsprească şi mai mult politica, riscând să declanşeze astfel o recesiune", spune Kourkafas.

Cum nu-şi poate reveni bursa americană în viitorul apropiat

În ceea ce priveşte economia şi câştigurile companiilor, analistul este de părere că dacă datele economice se menţin robuste în următoarele luni, ceea ce înseamnă o economie care încetineşte dar totuşi în creştere, atenţia investitorilor se va reorienta asupra oportunităţilor şi nu asupra riscurilor.

"Marjele câştigurilor companiilor au atins probabil un vârf, dar aşteptările sunt ca profiturile emitenţilor din S&P 500 să crească cu 9%, pe lângă creşterea de 50% de anul trecut. Deşi aceste estimări ar putea fi revizuite în jos pe măsură ce economia încetineşte, ne aşteptăm ca profiturile să crească, în acest an şi anul viitor", a spus strategul.

"Dacă economia va aluneca într-o recesiune, este posibil ca evaluările să scadă şi mai mult, dar acesta nu este scenariul nostru de bază", spune analistul Edward Jones Investments

Referitor la reducerea exceselor evaluărilor, Kourkafas afirmă că, ţinând cont de faptul că Fed-ul a anunţat un ciclu agresiv de înăsprire a politicii monetare, iar randamentul titlurilor de stat pe zece ani a depăşit 3% (n.r. săptămâna trecută), evaluările trebuie să se adapteze la noul regim al ratelor dobânzii, pentru ca acţiunile să îşi menţină atractivitatea.

"Acţiunile nu se află neapărat la preţuri reduse din punct de vedere istoric, dar raportul P/E al indicelui S&P 500 a scăzut cu aproximativ 30% faţă de vârful de anul trecut. Pentru ultimele cinci cicluri de înăsprire a politcii Fed-ului din 1985 încoace, media scăderii evaluărilor este de 20%. Dacă economia va aluneca într-o recesiune, evaluările ar putea scădea şi mai mult, dar acesta nu este scenariul nostru de bază", afirmă Kourkafas.

Cum nu-şi poate reveni bursa americană în viitorul apropiat

Nu în ultimul rând, sentimentul investitorilor tinde să fie un bun indicator contrarian, iar panica este de obicei în concordanţă cu minimele pieţei. Istoric, o creştere a "indicelui fricii" la peste 40 a fost urmată de randamente puternice ale acţiunilor. În prezent, cu toate că investitorii par pesimişti, s-ar putea să nu fie vorba de capitulare, spune analistul, în condiţiile în care VIX era peste nivelul de 30, săptămâna trecută.

Cum nu-şi poate reveni bursa americană în viitorul apropiat

"Nu toate condiţiile (n.r. inflaţie în scădere, robusteţea economiei, corectarea execeselor evalărilor şi capitularea investitorilor) sunt bifate, dar s-ar putea să fim aproape, conchide analistul Edward Jones Investments.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. acea bursa manipulata de machine learning.....brockerii au lucrat odata pe Wall Street.

    1. Felicitări pentru scriitura corectă...mai rar asa !

    Titlu de film:"Once upon a time on Wall Street".

    pe indicii bursieri americani suntem acum in valul 2 corectiv ascedent (cam de la jumatatea lunii Mai 2022).

    va dura un numar de luni de zile (2-5 luni - depinde de cat de complex devine)... dupa care urmeaza valul 3 descendent (din total 5 valuri) ... valul 3 e bucuria ursuletilor - e cel mai puternic val de scadere (probabil din august/sept/oct 2022 incolo ...spre 2023).  

    1. Zise Baba Omida citându-l pe Elliot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb