CUM ŢARA NOASTRĂ NU A REUŞIT SĂ ÎNFIINŢEZE UN CCP Bursa de Mărfuri apelează la Keler CCP, pentru compensare pe piaţa gazului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2016

Bursa de Mărfuri apelează la Keler CCP, pentru compensare pe piaţa gazului

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a selectat Keler CCP pentru a-i fi partener la serviciile centrale de compensare pe piaţa gazului, care vor fi lansate în 2017, potrivit Memorandumului semnat de cele două părţi implicate, se arată într-un comunicat.

Keler CCP îşi oferă serviciile de compensare în străinătate pentru prima dată, iar BRM devine capabilă să ofere produse noi şi mai sofisticate pentru instrumentele spot, forward şi futures pe o nouă piaţă care poate fi o piaţă lider pentru jucătorii locali şi, mai târziu, pentru partenerii regionali.

Potrivit comunicatului, BRM şi Keler CCP planifică să-şi consolideze cooperarea în sectorul compensării. Stabilind cadrul viitoarei cooperări extinse, societăţile au semnat un Memorandum în data de 13 iulie 2016, ca fundament al parteneriatului încheiat.

Pentru a asigura cele mai bune servicii şi pentru a susţine viitorii clienţi şi viitoarele produse, BRM a iniţiat negocieri cu Keler CCP cu privire la activităţile aferente de compensare şi de management al riscului. Parteneriatul Keler CCP - BRM va presupune susţinerea eforturilor BRM pentru a dezvolta piaţa de energie existentă în România prin oferirea de contracte spot, forward şi futures pentru participanţii săi la tranzacţii. Scopul înfiinţării noii burse pe piaţa gazului în baza unui licenţe MFT (Facilitate Multilaterală de Tranzacţionare) este de a oferi facilităţi de tranzacţionare pentru o gamă largă de produse standardizate pentru instrumente spot, forward şi futures.

BRM este o piaţă a produselor legate de gaze naturale şi energie din România.

La finalul lunii decembrie, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat solicitarea Bursei Române de Mărfuri (BRM) de autorizare a funcţionării ca societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) şi înscrierea acesteia în Registrul ASF.

Atunci, Septimiu Stoica, preşedintele BRM, ne-a spus că Bursa de Mărfuri urmărea să se autorizeze ca sistem alternativ de tranzacţionare (ATS), după care să înceapă tranzacţionarea produselor derivate.

La noi, nu există încă o CCP locală, iar Bursa sibiană s-a conectat la cea greacă (Athex).

BVB discută cu Athex, dar şi cu Keler (n.r. CCP-ul din Ungaria), pentru serviciile de CCP, după cum ne-a spus recent Ludwik Sobolewski, CEO-ul bursei bucureştene, în contextul demersului de fuziune dintre cei doi operatori locali. Keler CCP este o societate centrală de compensare pentru pieţele de capital şi de gaze naturale din Ungaria. În calitate de contraparte centrală, Keler CCP îşi asumă compensarea şi decontarea financiară şi fizică a tranzacţiilor încheiate pe pieţele de capital: Bursa de Valori din Budapesta, Piaţa BÉTa şi MTS Ungaria şi pe pieţele de gaze naturale: Platforma de Tranzacţionare şi CEEGEX Bursa de Gaze din Europa Centrală şi de Est.

Ca urmare a asigurării serviciilor centrale de compensare, în calitate de furnizor unic de servicii din Europa, Keler CCP asigură servicii generale de membru în domeniul compensării pentru clienţii săi pe mai multe pieţe de energie incluzând: HUPX Bursa de Energie din Ungaria, EEX, EPEX Spot, APX UK/NL, Belpex, SEEPEX, PXE, Powernext/Pegas şi CEGH Central European Gas Hub.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb