Cununi de sânziene la RomânIA Autentică 2019

D.D.
Comunicate de presă / 25 iunie 2019

Cununi de sânziene la RomânIA Autentică 2019

RomânIA Autentică a adunat la cea de-a patra ediţie de Sânziene, în 23 iunie 2019 peste 50.000 de participanţi. Aşa cum se întâmplă din 2018, festivalul întreit, desfăşurat în trei locuri simultan, Hobiţa, Iaşi şi Braşov şi-a primit iubitorii de autentic şi tradiţii cu căldură, flori de sânziene, meşteşugari, costume populare de o frumuseţe incredibilă, muzică populară de cea mai bună calitate, gastronomie tradiţională, împletituri, ţesături, cusături, obiecte sculptate, ceramică tradiţională şi multe altele.

Poza Iasi 1

"Iaşul s-a îmbrăcat în ie, într-o atmosfera autentică de sărbătoare. Mulţumesc tuturor celor care au ales să păstreze, să continue şi să pună în valoare tradiţiile româneşti sărbătorind la Iaşi ia românească", a transmis primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

O paradă a bucuriei şi culorilor, a iubirii pentru frumuseţile tradiţionale ale României adună de la an la an tot mai mulţi participanţi, atât români, cât şi turişti străini.

Poza Hobita 1

"Ceea ce s-a început la Hobiţa în 2016 a căpătat amploare şi nu putem decât să fim mândri şi motivaţi să continuăm demersurile de dezvoltare şi promovare a identităţii noastre. Pe 23 iunie, peste 10.000 de români au trăit româneşte în Poiana Mare din Hobiţa lui Brâncuşi, mândri de trecutul, tradiţiile şi obiceiurile noastre. Încă o reuşită în care am dorit ca folclorul, tradiţiile şi portul popular oltenesc să fie promovate şi reînviate. Atunci când vezi tinerii că poartă cu mândrie IA Autentică, consider că obiectivul nostru a fost îndeplinit" a afirmat Cosmin Pigui, primarul comunei gorjene Peştişani, prima gazdă a avenimentului.

Poza Brasov

În hora tradiţiilor s-a prins din nou Braşovul. "RomânIA autentică este a mea, a ta şi a tuturor. Azi am marcat la Braşov, Ziua Universală a Iei, prin Festivalul "RomânIA Autentică", ce s-a desfăşurat simultan, în Transilvania, în Piaţa Sfatului din Braşov, în Moldova, la Iaşi şi în Oltenia, la Hobiţa. Sunt mândru să spun că pentru al doilea an consecutiv, Braşovul este unul dintre oraşele care celebrează ia, ca brand de ţară ce aduce în prim-plan acest vestmânt tipic popular şi de o feminitate aparte, ce ne-a făcut cunoscuţi peste tot în lume, prin unicitatea sa şi prin identitatea românească ce o poartă. Mulţumesc Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor, Flori de Ie şi Patronatului Femeilor din Meşteşugărit, care alături de Primăria Braşov au organizat acest eveniment în Piaţa Sfatului" a spus Mihai Costel, viceprimarul municipiului Braşov.

Poza Hobita 2

Unii află pentru prima oară câte ceva din comorile artei populare, alţii le redescoperă, amintindu-şi cu duioşie anii copilăriei, când la bunici, toate aceste obiecte, fie ele piese vestimentare, decorative sau utilitare făceau parte din inventarul obişnuit al gospodăriilor rurale. Dacă atunci ele erau considerate banale, uzate şi amintind adesea de puţinătatea posesiunilor, astăzi ele sunt reconsiderate şi asimilate patrimoniului material al istoriei rurale a poporului nostru. Alături de alte elemente ale patrimoniului imaterial, cum e muzica vocală şi instrumentală populară, dansurile, obiceiurile, basmele şi legendele, gastronomia, ele alcătuiesc componenta vulnerabilă şi incomensurabilă a însăşi fiinţei noastre naţionale.

"Mi-am dorit ca tot mai mulţi oameni să poarte ia cu bucurie şi mândrie, iar când îţi vezi visul multiplicat, când copii şi tineri freamătă de curiozitate să înveţe de la meşteşugari câte ceva din tainele artei lor, laşi modestia deoparte şi te declari o femeie fericită. Desigur, la fericirea asta au muncit mulţi alături de mine şi le mulţumesc fiecăruia în parte, dar mulţumirea cea mare va veni în timp, când roadele eforturilor noastre se vor vedea ca o semănătură proaspătă" a afirmat iniţioatoarea acestui eveniment de amploare, Cristina Chiriac.

Poza Hobita 3

La Hobiţa, la Iaşi, la Braşov şi-au dat mâna păstrătorii şi creatorii în slujba valorilor şi sufletului românesc ce de Sânziene îşi pune ia cu altiţă, cămaşa de sărbătoare, spăcelul, marama de borangic, năframa, pălăria cu păuni, cununile cu flori, cu oglinzi, fotele bogate, catrinţele cu mărgele ori cu tureac, brâiele de mătase, de piele, tricolore, cu mărgele, salbele de bani, toate acele elemente ale costumului popolar care de la o regiune la alta a României, fac din ţara noastră un catwalk plin de culoare.

Este meritul tuturor celor care au ştiut să ne înveţe frumuseţea costumului popular că astăzi, după mulţi ani de ignorare şi distrugere, fiecare bucăţică textilă din tezaurul popular este păstrat, reparat, valorificat după caz, chiar dacă a fost parţial distrus. Am învăţat, până la urmă, că în casele noastre, un obiect, cât de mic, din vechea Românie, aduce un farmec unic, de care ne putem încă bucura.

Poza Iasi 2

Hobiţa, Iaşi, Braşov sunt locuri care îşi au propria identitate, pe care acest festival le uneşte prin dragostea românilor faţă de valorile tradiţionale. Evenimentul a fost prezentat la Hobiţa de Măriuca Mihăilescu, Laura Hulubei şi Laura Lucescu au prezentat la Iaşi şi George Muraru la Braşov.

Organizatori: Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Primăria Municipiului Braşov, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Peştisani, Patronatul Femeilor din Meşteşugărit.

Partenerilor media: Agerpres, TVR Iaşi, Radio România Actualităţi, Etno TV, Ziarul BURSA, Eva.ro, Gorj TV, Radio Târgu Jiu, Tele 3, Gorjeanu, Ţărăncuta Urbană, IGI.Ro, Radio Infinit, Radio România Iaşi, Cult-ura.ro, Canal 33, Business Woman, Muscel TV, Vacanţe la Ţară, ANTREC ROMANIA, Radio România Antena Satelor, Braşov TV, MIX TV, Iubim Braşovul

Parteneri strategici: Dacia Plant, Coresi, Flori de IE, Sergiana.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cununi de sanziene??? Wtf?!?! Ăsta e ziar de business sau de mondenitati?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb