Cursul a trecut de 4,4 lei/euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2013

Cursul a trecut de 4,4 lei/euro

Isărescu: "Cursul de schimb se situează într-o zonă care nu ridică probleme"

Leul s-a depreciat, ieri, semnificativ în raport cu euro, referinţă oficială a Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) ajungând la 4,4106 lei, în creştere cu 2,54 bani faţă de valoarea precedentă.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, ieri, că paritatea leu/euro se situează într-o zonă care nu ridică probleme, Banca Centrală încercând, în permanenţă, să atenueze deviaţia cursului de la valoarea corectă şi să îl păstreze în echilibru.

Întrebat în ce măsură volatilitatea fluxurilor de capital, intrările/ieşirile masive, poate să influenţeze cursul de schimb şi să îl îndepărteze de "fair value" (n.r. valoare corectă a cursului), Mugur Isăres-cu a apreciat că într-o piaţă care nu este foarte adâncă, precum piaţa locală cu tranzacţii şi volume ceva mai mici, pot apărea abateri semnificative faţă de "fair value".

Guvernatorul a explicat: "Aces-ta este unul dintre motivele pentru care Banca Naţională, încă de la adoptarea politicii de ţintire a inflaţiei, nu a acceptat ideea că ţintirea inflaţiei înseamnă neapărat < free floating > (n.r. lotare liberă). Din acest motiv facem < managed floating >, cu alte cuvinte încercăm să atenuăm deviaţia de la < fair value > a cursului de schimb, să îl păstrăm într-o zonă de echilibru şi credem că am reuşit în bună măsură".

Mugur Isărescu a adăugat că valoarea corectă a cursului de schimb este determinată şi de piaţă şi a sub-liniat că, în prezent, cursul se situează într-o zonă care nu ridică probleme.

Deprecierea de ieri a leului faţă de euro este pusă de dealeri pe seama unor speculaţii.

Dealerii ne-au declarat: "Moneda europeană a început să crească încă de dimineaţă, când s-a cumpărat agresiv euro până după prânz. Ordinele de cumpărare plasate de jucători străini au ridicat cotaţiile peste 4,4 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzacţionat din prima parte a şedinţei a fost de 4,4121 lei/euro.

Şedinţa de politică monetară de la BCE care a avut loc astăzi (n.r. ieri) nu a influenţat evoluţia euro, pentru că nu a adus elemente de noutate. Credem că au existat speculaţii pe paritatea leu/euro. Un posibil motiv de depreciere a leului poate fi constituirea de provizioane de către bănci".

Leul a evoluat diferit, ieri, comparativ cu zlotul polonez şi forintul, care s-au apreciat faţă de euro, potrivit dealerilor.

Moneda naţională s-a apreciat semnificativ de la începutul anului, pe fondul interesului jucătorilor străini pentru titlurile de stat în lei.

Cursul leu/euro a atins, pe 17 ianuarie, minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro, reprezentând o apreciere de 1,8% de la începutul anului. Ulterior, cotaţiile au început să urce treptat.

BNR a anunţat, ieri, un curs oficial pentru dolarul american de 3,2493 lei, în urcare cu 0,89 bani, faţă de nivelul anterior.

Referinţa pentru francul elveţian a urcat, ieri, la 3,5793 lei/franc de la 3,5503 lei/franc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb