Curtea Constituţională a Croaţiei: conversia creditelor în franci elveţieni este necesară

Andrei Stan
Internaţional / 8 aprilie 2017

Curtea Constituţională a Croaţiei: conversia creditelor în franci elveţieni este necesară

Băncile care activează pe piaţa croată au contestat legea privind conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni la Curtea Constituţională a Croaţiei (CCC), dar instituţia a respins solicitarea creditorilor locali, informează agenţia Reuters.

"O astfel de măsură era necesară în momentul acela pentru a realiza un obiectiv legitim", a afirmat şeful Curţii Constituţionale, Miroslav Separovic.

Parlamentul croat a aprobat un act normativ propus de fostul Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării.

Costurile conversiei vor fi suportate de bănci şi, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susţine că suma ar putea creşte până la 8 miliarde de kuna.

Opt bănci locale au cerut CCC o evaluare din punct de vedere constituţional a legii conversiei, apreciind că nu se împart corect costurile şi se aplică retroactiv.

Guvernul croat a anunţat recent că a fost avertizat de Comisia Europeană că legea încalcă reglementările UE şi a promis "să facă tot posibilul pentru a preveni posibilele consecinţe negative", scrie Agerpres.

Majoritatea băncilor care activează în Croaţia sunt deţinute de instituţii financiare din Europa Occidentală.

Planul Croaţiei de a converti în euro creditele denominate în franci elveţieni va impune pierderi semnificative excepţionale sectorului bancar, dar capitalizarea va rămâne robustă, iar nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza, se arată într-un raport publicat recent de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Procesul de conversie este complex şi dificil, prezentând dificultăţi operaţionale. Băncile vor trebui să recalculeze toate plăţile şi se vor confrunta cu costuri ridicate, avertizează Fitch. Indicele de adecvare al capitalului va rămâne robust, la 19,7% iar băncile ar trebui să-şi poată reface capitalul până în 2017, în condiţiile în care nivelul creditelor în franci elveţieni este mai redus în Croaţia faţă de alte state din Europa Centrală şi de Est, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Conversia ar putea preveni o nouă deteriorare a portofoliilor de împrumut ale băncilor, rata creditelor neperformante ca procent din totalul împrumuturilor acordate ajungând la 17,3% la 30 iunie 2015, din cauza recesiunii.

Mai multe bănci au anunţat deja că vor contesta legea la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID).

Băncile susţin că actul normativ încalcă atât legislaţia Uniunii Europene, cât şi tratatele bilaterale de investiţii semnate de Croaţia, şi au cerut Guvernului de la Zagreb să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluţii. Anterior, băncile au informat că o soluţie sustenabilă din punct de vedere legal ar fi una voluntară şi bazată pe criterii clar definite, precum şi pe împărţirea costurilor.

Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nu au stiut bancherii sa-l ia pe Dorneanu ,sa le rezolve problema,ca la noi.Prieten cu grohaitul si cu Hitler cu multe case.

    1. Dorneanu dupa aceasta sentinta trebuie sa isi puna demisia de in-onoare.

      Vezi, daca aveam deschidere la mare eram in avantaj. Da ASA Il avem pe Mugurel. Creditele in franci au fost cesionate la sfarsitul lui martie catre holandeji conform normelor actului de novatie. Debitorul nefiind informat de aceasta situatie nu a avut posibilitatea de a reactions SI prim urmare cursul va ramane fixat la data respectiva.

    Aceeasi poveste ca la noi doar ca acolo Ccr are coloana vertebrala.

    CE ce cacacioasa este.

    Europa de Est sa se indrepte spre Rusia daca Europa Vestica doar ne baga mana in buzunar ca hoti, desigur legal, ca in Zagreb statul nationalizeaza teren, politia nu inregistreaza plangeri ca seici baga bani acolo. 

    Croatia are aceeasi constitutie cu Romania? Ca inteleg ca nu stiu ce fel de conversie (e la cursul zilei parca) respecta CONSTITUTIA COROATIEI.

    Constitutiile nu sunt similare la toate statele, dovada ca noi nu avem aceeasi Constitutie ca SUA. Repet, a citit autorul articolului sau cineva dintre speculantii financiari imobiliari cinstitutia Croatiei? 

    1. Un fragment din decizia Curtii constitutionale croate, care atesta ca exista articole similare in cele doua constitutii, iar motivele invocate la noi sunt similare cu cele din Croatia

      ”Plângerile cu privire la (ne) constituționalitatea legii în litigiu cu Constituția, pe care Curtea Constituțională le-a luat în considerare în acest proces, pot fi reduse la faptul ca petiționarul susține că legile contestate:  

      - nu respectă principiul constituțional al proporționalității (articolul 16 din Constituție);  

      - au un efect discriminatoriu (articolul 14 din Constituție);  

      - duc la o încălcare a drepturilor de proprietate (articolul 48, paragraful 1 din Constituție);  

      - conduce la restricții antreprenoriale și libertatea de piață (articolul 49, alineatele 1 și 5 din Constituție);  

      - au un efect retroactiv, un efect contrar articolului 90, alineatele 4 . și 5 din Constituție;  

      - subminează principiul separației puterilor în stat (articolul 4 alineatul 1 din Constituție);  

      - nu sunt în conformitate cu articolele 134 și 141.c din Constituție, deoarece au încălcat anumite dispoziții ale acordurilor internaționale privind promovarea și protecția investițiilor de către Republica Croația a încheiat cu Republica Austria și Republica franceză.”

      Toate aceste motive de neconstitutionalitate au fost analizate si respinse de curtea constitutionala din Croatia. 

      Mustacila, vezi ca-ti crapa vena si lasi 3 copii orfani si o tiberie eliberata de trantor. Msi bine o predica vesela sa ascultam.

      Siktir!

      citeste aici cum e cu inteleptul suprem: Banca plateste LA PENSIONARE angajatilor sai o indemnizatie DE PENSIONARE care este calculata in functie de salariu LA DATA PENSIONARII...Asadar de cand ne spune un pensionar CE face constitutia. Cum o sa-l apeleze Draghi di Mario? PENSIONATO Mugurel:-)

      Injuratura de Fanar. Tu esti Cristofurakissss? Mai dai credite in CHF la RBS sau ti-au dat liberu?

      Nu este injuratura...nu mai spumega!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb