Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus începerea judecăţii în dosarul de corupţie "Transilvania Motor Ring"

Laura Boico
Anticorupţie / 22 iunie 2016

Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus începerea judecăţii în dosarul de corupţie "Transilvania Motor Ring"

Curtea de Apel Târgu Mureş a constatat legalitatea tuturor probelor, inclusiv unele interceptări telefonice, şi a dispus începerea judecăţii în dosarul de corupţie vizând "Transilvania Motor Ring", în care sunt inculpaţi fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Rozemarie Gudrun Isis Olănescu (fostă Fayed şi Kapp), şi oamenii de afaceri Remus Benţa şi Viorel Pătrana, potrivit unor surse din presă.

Încheierea Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă, iar Tribunalul Mureş urmează să stabilească primul termen de judecată în dosarul referitor la atribuirea lucrării pentru proiectul "Parc auto pentru sporturi cu motor-Transilvania Motor Ring", în valoare de peste 58 milioane de lei, din care aproape jumătate erau fonduri europene.

Fostul secretar de stat Rozemarie Gudrun Isis Olănescu a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, Remus Benţa a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor cumpărare de influenţă şi complicitate la spălare de bani în formă continuată (2 acte materiale) şi Viorel Pătrana, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (2 acte materiale).

În urmă cu un an, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a celor trei inculpaţi, Rozemarie Gudrun Isis Olănescu, secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului la data faptelor, Remus Benţa şi Viorel Pătrana, ambii oameni de afaceri, pentru o serie de fapte legate de atribuirea în subantrepriză a unor lucrări finanţate din fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, la data de 23 august 2011, ca urmare a derulării unei proceduri de achiziţie publică, a fost încheiat un acord contractual între Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de beneficiar, şi o societate comercială din Italia, în calitate de antreprenor, ce avea ca obiect executarea lucrării "Parc auto pentru sporturi cu motor" (Transilvania Motor Ring, n.r.) în localitatea Cerghid, judeţul Mureş, în valoare de 58.132.283,17 lei, din care 20.524.152,5 lei finanţare POR (Programul Operaţional Regional) şi 26.521.842,5 lei (plus TVA de 11.086.288,17 lei), cofinanţare a Consiliului Judeţean Mureş.

"În acest context, inculpatul Benţa Remus a abordat-o pe inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis căreia i-a promis mai multe sume de bani în schimbul traficării influenţei pe lângă reprezentanţii firmei italiene, în scopul determinării acestora să subcontracteze, către societatea primului, lucrările respective. Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis, reprezentanţii firmei italiene au acceptat ca firma inculpatului Benţa Remus să efectueze lucrările susmenţionate.

Pentru «ajutorul» acordat omului de afaceri, inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis a pretins de la acesta suma de 25.500 euro. De menţionat este faptul că legătura dintre cei doi inculpaţi a fost facilitată de inculpatul Pătrana Viorel", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit DNA, Viorel Pătrana, pentru a disimula provenienţa sumei respective de bani, ar fi încheiat cu firma lui Remus Benţa un contract neştampilat şi nesemnat de părţi, constând în servicii de consultanţă şi traduceri, "pretins efectuate de inculpatul Pătrana Viorel, pentru societatea acestuia din urmă".

Documentul mai prevede că suma de bani, în echivalent în lei, ar fi fost facturată în 2 tranşe şi că s-ar fi achitat efectiv suma de 55.480 lei.

Între timp, lucrările de investiţii la "Parc Auto pentru Sporturi cu Motor - Transilvania Motor Ring" au fost stopate, constructorul italian, Cooperativa Edile Appennino SCRL, a fost evacuat de pe amplasament după doi ani de procese, însă CJ Mureş a pierdut circa 12 milioane de lei din finanţarea europeană şi trebuie să finalizeze lucrarea din fonduri proprii, conform aceloraşi surse.

Antreprenorul italian a motivat întârzierea lucrărilor prin existenţa unor greşeli de proiectare la pista circuitului, dar în realitate CJ Mureş susţine că au existat perioade de timp în care pe şantier nu au existat nici muncitori, nici utilaje.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb