Statele membre ale Uniunii Europene au abordat doar parţial provocările legate de pieţele muncii prin reformele asumate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană, transmis redacţiei.
Mecanismul, creat după pandemia de COVID-19, are un buget total de 650 de miliarde de euro şi leagă pentru prima dată acordarea fondurilor europene de realizarea unor reforme economice şi sociale. Cu toate acestea, Curtea semnalează că unele probleme structurale majore, precum integrarea grupurilor vulnerabile sau reducerea poverii fiscale pe muncă, au fost ignorate sau abordate superficial.
"Bruxelles-ul utilizează banii din MRR ca stimulent pentru a încuraja ţările din UE să realizeze reforme structurale importante şi să mărească rezilienţa economiilor lor. În domeniul politicilor referitoare la piaţa muncii, se observă însă că reformele au trecut cu vederea unele probleme structurale care sunt de o importanţă deosebită pentru cetăţeni", a declarat Ivana Maletić, membră a Curţii de Conturi şi responsabilă de raport.
Raportul arată că doar 40% dintre recomandările specifice făcute de Consiliul UE în domeniul pieţei muncii au fost abordate în mod substanţial de statele membre. Altele au fost tratate marginal (26%) sau deloc (34%). Niciun stat nu a răspuns integral recomandărilor prin reformele asumate prin MRR, iar opt ţări le-au ignorat complet sau le-au tratat doar parţial.
Deşi reformele au dus la adoptarea unor noi legi, pentru aproape jumătate dintre acestea nu există dovezi clare privind impactul real asupra pieţelor naţionale ale muncii. Sunt vizate în special domenii precum învăţarea pe tot parcursul vieţii, sprijinul pentru şomeri şi îmbunătăţirea sistemelor de asistenţă socială, potrivit aceleiaşi surse.
"Este greu de evaluat ce impact au reformele pe teren, întrucât de multe ori nu există indicatori clari", subliniază Curtea, care recomandă Comisiei Europene să definească un cadru comun de evaluare, să verifice dacă ţintele asumate reflectă problemele esenţiale şi să se asigure că jaloanele acoperă toate părţile cheie ale reformelor.
Raportul Curţii de Conturi Europene intitulat "Reformele pieţei muncii în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă - Se văd nişte rezultate, dar acestea nu sunt suficiente pentru a aborda provocările structurale" este disponibil online. Evaluarea s-a concentrat pe patru ţări - Belgia, Grecia, Spania şi Portugalia - şi pe gradul în care reformele finalizate au contribuit efectiv la aplicarea recomandărilor privind piaţa muncii.