CURTEA DE CONTURI:  "Ministerul Energiei trebuie să recupereze dobânzi de 16 milioane lei de la Hidroelectrica"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie 2017

Ministerul Energiei nu a solicitat şi nu a recuperat dobânzi de 16,02 milioane lei (3,5 milioane euro), datorate pentru neplata la termen a dividendelor de către producătorul de energie Hidroelectrica, pentru perioada cuprinsă între prima ieşire din insolvenţă (30 iunie 2013) şi data reintrării în insolvenţă (25 februarie 2014), arată raportul pe anul 2015 publicat pe site-ul Curţii de Conturi.

Ministerul Energiei se numără printre instituţiile pentru care Curtea de Conturi a emis opinie contrară în privinţa execuţiei bugetare pentru 2015.

Curtea de Conturi recomandă "stabilirea cuantumului dobânzilor penalizatoare pentru neplata la termen a dividendelor de către Hidroelectrica, cuvenite bugetului de stat, pentru perioada 2013 - 2014, înregistrarea în contabilitate a sumelor stabilite, recuperarea acestora în condiţiile legii şi virarea sumelor recuperate pe destinaţiile legale".

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

De asemenea, Curtea de Conturi susţine că nu a fost respectată legea privind justificarea subvenţiilor acordate pentru acoperirea costului de producţie a huilei produse de Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

Astfel, Ministerul Energiei a acceptat deconturi prezentate de SNIMVJ "în care au fost înscrise cantităţi de huilă mult mai mari decât cele aprobate (2014) sau cantităţi diminuate faţă de cele livrate efectiv ca fiind corecţii calitative (2015), fapt ce a condus la utilizarea nelegală a subvenţiei" în valoare de 9,5 milioane lei, pentru 2014, şi 1,56 milioane lei, pentru 2015.

De asemenea, Curtea de Conturi susţine că Ministerul Energiei a plătit despăgubiri de 15,9 milioane lei pentru exproprieri, însă nu au fost prezentate documente care să certifice exproprierea efectivă a bunurilor pentru care s-au acordat despăgubirile.

"Nu au fost prezentate documente care să certifice exproprierea efectivă a bunurilor pentru care s-au acordat despăgubirile, respectiv efectuarea transferului dreptului de proprietate", arată raportul Curţii de Conturi, potrivit News.ro.

Instituţia de control a recomandat extinderea verificărilor asupra despăgubirilor acordate în anul 2015, în vederea identificării şi a altor despăgubiri acordate, pentru care au fost emise acte administrative de expropriere, însă bunurile în cauză nu au fost preluate, "iar pentru cazurile identificate se va proceda la reîntregirea patrimoniului cu aceste bunuri şi la evidenţierea lor în contabilitate".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb