Curtea de Justiţie a UE a decis: Autorul unui software nu poate împiedica revânzarea licenţei

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2012

Autorul unui software nu se poate opune revânzării licenţelor "la mâna a doua" care permit folosirea programelor descărcate de pe internet, a decis ieri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Decizia a fost emisă după judecarea litigiului dintre compania americană Oracle, care produce şi distribuie programe de calculator, şi societatea germană UsedSoft, care comercializează licenţe deja folosite de către clienţii Oracle. Clienţii companiei UsedSoft care încă nu dispun de un program pentru calculator îl descarcă direct de pe pagina web a Oracle, după ce au obţinut o licenţă "la mâna a doua", iar cei care au deja o licenţă pot achiziţiona o licenţă complementară sau o parte dintr-o asemenea licenţă pentru alţi utilizatori. Oracle a cerut justiţiei germane să interzică companiei UsedSoft să continue cu această practică. Tribunalul Suprem federal din Germania a solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să interpreteze în acest context Directiva pentru protecţia juridică a programelor de calculator.

Curtea de Justiţie a UE a concluzionat că noul posesor al licenţei, care poate fi şi un client al UsedSoft, poate descărca o copie a acesteia în mod legal de pe pagina web a titularului drepturilor de autor. Potrivit directivei comunitare, citată de Agerpres, cel care a comercializat o copie a licenţei pierde posibilitatea de a invoca monopolul de exploatare pentru a se opune revânzări acesteia şi "dreptul exclusiv de distribuire a unei copii pentru un program de calculator acoperit de o licenţă de acest fel se limitează la prima comercializare', indiferent că respectiva copie se găseşte pe un suport material (CD sau DVD) ori poate fi descărcată de pe internet. În schimb, spre deosebire de dreptul exclusiv de distribuţie, dreptul exclusiv de reproducere a programului nu se limitează la prima comercializare, precizează Curtea de Justiţie a UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb