Cushman & Wakefield Echinox: Piaţa industrială şi logistică va atinge un stoc de 8 mil. de metri pătraţi la finalul anului viitor

A.D.
Comunicate de presă / 17 octombrie

Sursa foto: Cushman & Wakefield

Sursa foto: Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield Echinox lansează un nou raport despre piaţa industrială şi de logistică, anunţă compania într-un comunicat la redacţie.

Potrivit datelor specialiştilor în domeniu, se estimează că stocul spaţiilor industriale şi logistice la nivel naţional, ar putea depăşi pragul de 8 milioane de metri pătraţi la finalul anului viitor, dacă se menţine ritmul anual de dezvoltare de 500.000 de metri pătraţi.

La jumătatea anului, la nivel naţional erau operaţionali mai mult de 7,125 milioane de mp de astfel de spaţii, mai mult de 50% reprezentând proiecte dezvoltate în Bucureşti şi în regiunea de Vest a ţării, în timp ce Sud-Est şi Nord-Est au cea mai redusă densitate, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman &Wakefield Echinox.

Cele mai puţin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spaţiilor industriale şi logistice construite sunt Nord-Est (3,3% din stoc) şi Sud-Est (1,7%). Spre comparaţie, stocul din Chitila din apropierea Bucureştiului este comparabil cu suprafaţa construită în zona Moldovei şi a Dobrogei.

Pentru acest an se preconizează finalizarea a circa 500.000 de mp de spaţii industriale şi logistice, din care peste 50% urmează să fie construite în Bucureşti, zona de Vest şi în Sud-Muntenia.

"Decalajul existent între cele 8 regiuni ale ţării din punct de vedere al contribuţiei la PIB sau al fluxului de investiţii străine directe atrase, poate fi observat şi la nivelul distribuţiei stocului de spaţii industriale şi logistice. Acest segment imobiliar a contribuit din plin la performanţa zonelor campioane din punct de vedere al generării de business şi de investiţii străine, oferind infrastructura necesară pentru dezvoltare. Pe de altă parte, investiţiile în noi proiecte industriale şi logistice vor viza în principal zonele cu cei mai buni indicatori macroeconomici. Din acest motiv, considerăm că va fi dificil să vedem o creştere spectaculoasă a activităţii de construcţie pe acest segment, atât timp cât decalajele menţionate mai sus nu sunt diminuate", a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea tranzacţională a rămas la un nivel ridicat, companiile închiriind în perioada ianuarie 2023 - iunie 2024 spaţii cu o suprafaţă de aproape 1,5 milioane de mp. În condiţiile în care în

aceeaşi perioadă au fost contruite puţin peste 520.000 de mp de spaţii noi la nivel naţional, rata de neocupare a coborât sub 5%, ceea ce oferă oportunităţi de dezvoltare, inclusiv în zone cu

stoc modern redus, arată datele studiului.

Bucureşti-Ilfov a atras cea mai mare parte a cererii în ultimele 18 luni, 48% din volumul tranzacţiilor de închiriere realizându-se pentru spaţii aflate în proiecte din apropierea Capitalei. Acesta este urmat de zona de Vest, cu 20% din cerere şi Centru, cu 10% din suprafaţa tranzacţionată.

Cei mai mari proprietari de spaţii industriale şi logistice sunt companiile CTP şi WDP, ce au un portofoliu cumulat de circa 5 milioane de mp, astfel încât controlează aproximativ două treimi din piaţă.

De asemenea, pentru prima oară după mulţi ani, observăm planuri concrete de intrare în piaţă a unor dezvoltatori noi, planuri care cel mai probabil vor fi concretizate până la finalul anului sau la începutul anului viitor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9720
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5778
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9484
Gram de aur (XAU)Gram de aur394.4609

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb