CUSHMAN&WAKEFIELD ECHINOX: Companiile vor reveni, într-o primă fază, cu doar 40% dintre angajaţi înapoi la birou

A.B.
Miscellanea / 16 iunie 2020

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Odată cu relaxarea restricţiilor de deplasare, impuse de pandemia Covid-19, companiile încep să îşi reia activitatea în sediile situate în clădiri de birouri, dar într-o primă fază cu doar 40% dintre angajaţi, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta arată că în perioada de izolare la domiciliu impusă de autorităţi, doar 4% dintre angajaţi şi-au continuat activitatea de la birou, gradul de populare a clădirilor de birouri va creşte în următoarea perioadă de zece ori. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre angajaţii din zona serviciilor vor continua, cel puţin pentru o perioadă, să lucreze de acasă, reiese din sondajul aplicat în perioada 21 - 29 mai pe un număr de 33 de companii din Bucureşti şi Cluj cu un total de peste 17.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri.

Jumătate dintre aceste companii au revenit sau vor reveni la birou cu o parte importantă dintre angajaţi în decursul lunii iunie, aproape 20% dintre firme şi-au programat revenirea în septembrie, în timp ce 13% dintre companiile intervievate, în special mici şi medii, îşi propun să revină la birou abia la începutul anului viitor.

În acest context, 30% dintre firmele intervievate spun că în următoarele 12 luni vor avea nevoie de mai puţin spaţiu de birouri, 61% dintre firme îşi acoperă necesarul de birouri cu spaţiile deja contractate, în timp ce 9% dintre firme preconizează că vor avea nevoie de spaţiu suplimentar.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinocţiu declară: "Companiile vor continua să practice un mix între munca de la birou şi munca de acasă dintr-o serie de motive, precum dorinţa unora dintre companii de a testa eficacitatea muncii de acasă pe un interval mai lung de timp sau atitudinea mai prudentă a unor angajaţi, care vor să evite pe cât posibil locurile aglomerate, precum mijloacele de transport în comun. Cel mai important aspect este însă legat de faptul că, la o densitate medie de circa 10 mp / angajat, cât era standardul în piaţa locală înainte de pandemie, este imposibilă revenirea la birou cu toţi angajaţii cu respectarea normelor de distanţare recomandate. Astfel, considerăm că acest procent de 40% este aproape de capacitatea maximă a spaţiilor de birouri deja închiriate în contextul actual, reconfirmând necesitatea sediilor de birouri şi chiar potenţialul de redimensionare a acestora prin preluarea unor spaţii suplimentare."

Stocul de birouri moderne din Bucureşti şi Cluj se ridică la aproape 3,5 milioane de metri pătraţi, găzduind peste 300.000 de angajaţi din domenii diverse, precum IT, telecom, servicii financiare (bănci - asigurări), servicii profesionale (avocaţi - consultanţi), media, etc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Urmează fascismul corporatist - modificarea Codului muncii, care va face varză relațiile de muncă în favoarea corporațiilor. Salariații vor trebui sa stea oricât neplătiți dar sa se afle contractual la dispoziția angajatorului care îi poate chema și folosi oricând și oricât.

    Ei vor fi folosiți la fel ca mașinile - strict cat are firma nevoie de eu, apoi scoși din priza, trimiși acasă fără plată, ca niste sclavi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb