Cutremurul politic nu stârneşte emoţii la Bursa de Valori

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2021

Cutremurul politic nu stârneşte emoţii la Bursa de Valori

Ovidiu Dumitrescu, TradeVille: "Stabilitatea politică este binevenită, dar cea mai importantă este lipsa unor intervenţii negative"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Doar schimbările politice cu un impact clar economic sau fiscal pot fi generatoare de influenţe semnificative pe bursa locală"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Probabil, investitorii anticipau demiterea Guvernului, astfel încât acest lucru nu a venit neapărat ca o surpriză"

Căderea Guvernului condus de Florin Cîţu nu a avut un impact semnificativ asupra evoluţiei preţurilor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ieri majoritatea indicilor BVB încheind sesiunea de tranzacţionare nedecis, ce-i drept după un început în creştere.

Indicele principal BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide acţiuni de la BVB, a încheiat ziua cu un avans de numai 0,02%, sub nivelul din debutul zilei, în timp ce pentru indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), avansul a fost de 0,34%. Indicele energetic BET-NG a scăzut cu 0,34%.

Ovidiu Dumitrescu: "Este de aşteptat ca, cel puţin pe termen scurt, evoluţia indicelui BET să fie mai bună decât media pieţelor din UE"

Referindu-se la dinamica bursei din prima parte a zilei, Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct al TradeVille, ne-a transmis: "Evoluţia de astăzi (n.r. ieri la ora 14:30) a principalilor indici ai BVB este în ton cu cea a pieţelor europene, într-o uşoară creştere, cel mai probabil în aşteptarea tonului pe care îl vor da pieţele nord-americane. Având în vedere că în prezent principalele îngrijorări sunt legate de creşterea preţului energiei şi o parte importantă din capitalizarea principalului indice al BVB o reprezintă, direct sau indirect, companii din domeniul energetic, este cumva de aşteptat ca, cel puţin pe termen scurt, evoluţia BET să fie mai bună decât media pieţelor din UE".

Legat de decuplarea bursei noastre faţă de evenimentele din scena politică, Ovidiu Dumitrescu spune că, în ultimele decenii, cu puţine excepţii, cel mai bun lucru pe care l-a putut face statul pentru BVB a fost să nu facă nimic, eventual să elimine sau să îndulcească unele reglementări.

"Desigur, o implicare pozitivă din partea statului este mereu binevenită şi stabilitatea unor guverne care să ia masuri coerente de dezvoltare economică sănătoasă este dezirabilă. În lipsa lor, însă, bursa şi economia românească cer doar să nu fie lansate măsuri anti-dezvoltare cum a fost acea OUG de tristă amintire", a punctat Ovidiu Dumitrescu.

Este vorba despre OUG 114 din decembrie 2018, ce prevedea, între altele, aplicarea unei taxe pe activele băncilor, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă, o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic, precum şi o reformă în sistemul de pensii, ce presupunea majorarea capitalului administratorilor fondurilor Pilon II, elemente ce au avut atunci impact sever asupra acţiunilor de la BVB.

"Stabilitatea politică este deci binevenită în anumite situaţii, dar cea mai importantă este lipsa unor intervenţii negative şi astfel se poate explica de ce nu avem, cel puţin deocamdată, trepidaţii ai principalilor indici de la BVB", a adăugat reprezentantul TradeVille.

Alin Brendea: "După celebra Ordonanţă 114, bursa românească a avut o atitudine mai degrabă pasivă faţă de evoluţiile din plan politic"

Alin Brendea, Director General Adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, caracterizează sesiunea bursieră de ieri drept liniştită, fără volatilitate deosebită şi fără volume mari de tranzacţionare.

"Putem bănui o oarecare stare de prudenţă din partea investitorilor din piaţă, în aşteptarea desfăşurării evenimentelor de pe scenă politică. De remarcat absenţa scăderilor într-un moment în care incertitudinea politică din România a crescut la cote înalte", a punctat directorul de la Prime Transaction.

Din punctul său de vedere, piaţă bursieră pare că a dobândit o insensibilitate tot mai accentuată faţă de evenimentele politice interne. "După celebra Ordonanţă 114, de la finalul anului 2018 - moment de scădere accentuată, bursa românească a avut o atitudine mai degrabă pasivă faţă de evoluţiile din plan politic", spune Alin Brendea.

Directorul de la Prime Transaction a adăugat: "În ultimii ani, instabilitatea politică accentuată şi lipsa unor strategii economice coerente pe termen lung au obligat actorii economici să se adapteze şi să funcţioneze într-un cadru multi-scenariu. Bursa, ca expresie a economiei private, a preluat acealaşi tip de comportament, dezvoltând un soi de rezilienţa la stresul politic. Ca atare, doar schimbările politice cu un impact clar economic sau fiscal pot fi generatoare de influenţe semnificative pe bursa locală. Pe de altă parte, fenomenul globalizării şi tendinţa României de a urma direcţia europeană, indiferent de factorii politici decizionali ai momentului, dau o oarecare protecţie economiei româneşti şi implicit bursei, faţă de scenariile cu adevărat negative".

Marcel Murgoci: "Din păcate, anumite ramuri economice sunt slab sau chiar deloc reprezentate la bursa noastră"

Marcel Murgoci, Director de Operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, este de părere că, probabil, investitorii anticipau demiterea Guvernului, astfel încât acest lucru nu a venit neapărat ca o surpriză, de unde şi lipsa unui impact semnificativ în piaţă.

"În opinia mea, ceea ce ar putea să aibă repercusini asupra bursei ar fi venirea unui Guvern cu altă orientare, care să modifice anumite proiecte sau hotărâri de Guvern cu impact asupra emitenţilor. Dar, aceste lucruri se materializează în momentul în care apar declaraţii clare în acest sens", a spus brokerul de la Estinvest.

Pe de altă parte, directorul de la Estinvest atrage atenţia că, din păcate, la bursa noastră nu sunt prea multe companii mari, iar anumite ramuri economice sunt slab sau chiar deloc reprezentate.

"În aceste condiţii, bineînţeles că pot apărea momente de decuplare faţă de ceea ce se întâmplă în cadrul economiei, care este influenţată de factorul politic. Dar, dacă bursa ar avea o reprezentativitate mai mare pentru economie, atunci sigur că astfel de evenimente ar avea efect. Iar atunci, într-adevăr, bursa şi-ar manifesta rolul de barometru al economiei", a conchis Marcel Murgoci.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Economia de piata merge si fara guverne, poate chiar mai bine.

    Numai sa nu apara alte ordonante precum 114 si totul va fi bine. 

    1. Corect! Sper sa nu mai apară un alt supererou :)

      Psd este fabrica de super-eroi, au de unde!

    Eu cred ca un mort nu poate avea emotii, indiferent ce s-ar intampla.

    1. Mort de covid : ))

    Statul poate sa faca multe lucruri pentru piata de capital. Pe langa listari, ar fi nimerit sa urmeze modelul Banca Transilvania si Teraplast si sa faca un mix intre dividende si actiuni gratuite. Cine vrea dividend mai mare n-are decat sa isi vanda din actiunile primite. In felul asta creste tranzactionarea. Statul nu isi dilueaza detinerile la companii, iar companiile raman cu mai multi bani pentru investitii.

    Sigur ca cea mai importanta ar fi listarea Hidroelectrica si cu un free-float decent, ca sa indeplineasca criteriile MSCI de piete emergente. Este o perioada buna, preturile sunt sus, interesul pentru bursa e in crestere, asa ca e o perioada care poate fi fructificata.  

    1. suntem in asteptare de cca 10 ani.

      Comunitatea pietei de capital poate sa faca multe lucruri pentru piata de capital.

      Dar ii este prea lene. 

      Sinteti in asteptare de 31 de ani.

      Asa este. Majoritatea au ramas doar strangatori de cupoane. Cu banii stransi si-au mai facut cate o vila, o masina straina si poate o alta afacere pe langa, de obicei chioscuri sau ceva asemanator.

    Mult mai bine fără guvern, și mai bine fără sutele de agenții tocatoare de bani degeaba !

    Sa stingă lumina și caldura în clădirile unde lenevesc ca sa ajungă la cei ce produc ! 

    A inceput ciclul de crestere al dobanzilor,se apropie funia de par la societatile puternic indatorate de la noi.Grija mare la astea care au venit noi pe AERO si sunt pline de datorii si au achitat din ele cu banii din plasamente si majorari,au emis obligatiuni negarantate la cost mic acum dar nu o sa le poata rostogoli decat la costuri enorme.Cine o sa mai ramana pe astfel de firme si sa le finanteze datoriile in conditii de risc mare cand alternativa va fi in piata monetara mai prietenoasa?

    Pentru ceva risc si castig potential la un procent modest in portofoliu e de trecut pe firmele care au datorii mici si stabile financiar,care fac cash din businessul lor de baza,nu atras din piata si risipit pe tot felul de investitii in alte active non core(multe la risc maxim ca HUNT).

    DE acum va conta ca emitentul sa poata merge pe picioarele lui _s-a dus vremea cand il purtau actionarii pe brate cu speranta desarta ca se implinesc prognozele lor fantastice de crestere.Gata!  

    ...

    cutremurul a inceput pe aero

    scapa lumea de toate firmele cu datorii mari si evaluari de nyse 

    stiu toti ca nu mai pot atrage capital si sunt in plop fara el cand cresc dobanzile 

    bnr le-a dat dauna totala ieri la astea si a dat semnal

    la multe e aer in bid cine vinde primul scapa 

    Am făcut un screenshot cu BVB la 12600 sa am pt melancolie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb