"Dacă investitorii se plâng că BVB este o piaţă scumpă, trebuie să îi credem"

LOREDANA DUMITRAŞCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2014

"Investitorii sunt în prezent mult mai informaţi şi cunosc pieţele externe mult mai bine decât în perioada anterioară crizei din 2007-2008", este de părere Nicu Grigoraş.

"Investitorii sunt în prezent mult mai informaţi şi cunosc pieţele externe mult mai bine decât în perioada anterioară crizei din 2007-2008", este de părere Nicu Grigoraş.

(Interviu cu Nicu Grigoraş, directorul departamentului front-office la "Intercapital Invest")

Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei de capital?

Nicu Grigoraş: Piaţa de capital, din multe puncte de vedere (lichiditate, listări noi, aprecierea indicilor dar şi modernizarea arhitecturii de piaţă), este de 2-3 ani pe un drum bun care trebuie şi sper că va fi menţinut.

Reporter: Cum vedeţi proiectul BVB de eliminare a celor opt bariere care stau în calea dezvoltării pieţei de capital?

Nicu Grigoraş: Identificarea si eliminarea celor opt bariere este probabil cel mai important proiect al BVB din ultimii ani a cărui realizare va duce la modernizarea arhitecturii pieţei şi implicit la dezvoltarea bursei autohtone.

Aceste probleme ale pieţei au fost identificate parţial şi în trecut, nefiind noutăţi absolute. Meritul proiectului actual şi al celor care îl coordonează este prioritizarea corespunzătoare a acestor probleme, discutarea lor cu toate părţile implicate (ASF, BNR, Ministerul de Finanţe, participanţi la piaţă), obţinerea unui acord de la majoritatea părţilor implicate asupra problemelor care trebuie rezolvate acum şi totodată realizarea unor paşi concreţi în eliminarea lor. Cred că implementarea acestui proiect este esenţială pentru dezvoltarea viitoare a pieţei.

Reporter: În condiţiile în care lichiditatea BVB este la cote foarte reduse şi este susţinută, în mare parte, de tranzacţii "deal", ce paşi consideraţi că ar trebui făcuţi urgent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi cine ar trebui să îi facă?

Nicu Grigoraş: Unul din efectele crizei financiare din 2007-2009 a fost creşterea gradului de globalizare şi de corelaţie a pieţelor financiare, efect care, chiar dacă criza a trecut, încă persistă şi probabil va fi din ce în ce mai vizibil. Din acest motiv, în prezent, investitorii, pentru a putea obţine randamente superioare, sunt nevoiţi să urmărescă nu doar o singură piaţă (cea pe care investesc), ci sunt atenţi la întreg ansamblul de pieţe financiare. Investitorii sunt în prezent mult mai informaţi şi cunosc pieţele externe mult mai bine decât în perioada anterioară crizei din 2007-2008.

Accesul la pieţele externe a devenit în ultimii ani mult mai facil. În acest context, este esenţial ca piaţa autohtonă să ofere investitorilor, fie instituţionali fie de retail, aceleaşi condiţii de tranzacţionare oferite de pieţele externe. Arhitectura pieţei trebuie să fie similară, comisioanele trebuie să se apropie de nivelul celor de afară, iar informaţiile oferite de emitenţii listaţi să respecte aceleaşi reguli. Dacă bursa nu se concentrează pe eliminarea diferenţelor (identificate în proiectul de eliminare a celor opt bariere) care există în prezent faţă de pieţele externe cu siguranţa va pierde competiţia şi va rămâne la un stadiu de dezvoltare necorelat cu evoluţia de ansamblu a economiei.

Reporter: Cum apreciaţi nivelul comisioanelor la nivelul pieţei de capital, în contextul în care investitorii s-au plâns că BVB este o piaţă foarte scumpă?

Nicu Grigoraş: Dacă investitorii se plâng că BVB este o piaţă scumpă, trebuie să îi credem. Intermediarii au făcut un pas imens în ultimii ani, scăzând comisioanele extrem de mult. A venit timpul ca şi instituţiile pieţei să urmeze acest exemplu şi să scadă comisioanele astfel încât nivelul acestora să se apropie de comisioanele practicate pe pieţele externe. În acest fel, piaţa de capital autohtonă îşi va recăpăta competitivitatea în faţa pieţelor externe.

Reporter: Cum apreciaţi activitatea ASF, de la înfiinţarea sa (în general şi comparativ cu CNVM)?

Nicu Grigoraş: Dinamica schimbărilor este una pozitivă chiar dacă, probabil, cu toţii ne-am dori ca ritmul modificărilor să fie unul mai alert.

Reporter: Cum apreciaţi măsura care a permis SIF-urilor să se deţină între ele? Cum vedeţi discuţiile despre creşterea pragurilor la operatorii de piaţă, dar şi la SIF-uri?

Nicu Grigoraş: Există două perspective din care pot fi analizate cele două aspecte, majorarea pragurilor de deţinere şi cumpărările încrucişate. Din perspectiva investitorilor, cele două modificări legislative au avut un impact pozitiv ducând pe parcursul timpului la aprecierea cotaţiilor. Încă o creştere a pragurilor va avea probabil efecte similare.

O a doua perspectivă este legată de lichiditatea acestor companii. Numărul de acţiuni liber tranzacţionabile în piaţă (free-float) a scăzut destul de mult, o dată cu creşterea pragului de deţinere, consecinţa directă fiind scăderea lichidităţii acestor emitenţi (dacă facem abstracţie de tranzacţiile speciale de tip deal).

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru piaţa de brokeraj, în acest an?

Nicu Grigoraş: Piaţa de brokeraj este sub presiune din 2007, fiind una din cele mai afectate pieţe o dată cu izbucnirea crizei financiare. Consecinţa directă este diminuarea numărului de case de brokeraj de la 76 în 2008 la doar 40 în prezent. Iniţial, veniturile încasate de intermediari au scăzut în primul rând din cauza scăderii preţurilor şi implicit a volumelor de tranzacţionare. O dată cu scăderea volumelor de tranzacţionare concurenţa s-a ascuţit, acest fapt determinând o tendinţă accelerată de scădere a comisioanelor.

Reporter: Cum caracterizaţi apetitul investitorilor locali pentru pieţele externe?

Nicu Grigoraş: Apetitul investitorilor pentru pieţele externe este în uşoară creştere în ultimii ani. Dacă BVB nu reuşeşte să implementeze proiectul de eliminare a celor opt bariere, acest apetit va creşte exponenţial în anii care vin.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb