Actualizare 13:12 Sursă militară: 15 avioane cargo ruse au aterizat la baza din Latakia
Cel puţin 15 avioane ruse de tip cargo transportând "echipamente şi personal" au aterizat în ultimele două săptămâni la baza militară din provincia Latakia, în vestul Siriei, a declarat astăzi o sursă militară citată de AFP.
"De două săptămâni şi până sâmbătă dimineaţa, un avion cargo rus aterizează în fiecare dimineaţă la baza militară Hmeimim", situată în provincia Latakia, a afirmat sursa menţionată, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Provincia Latakia este unul din principalele fiefuri ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Potrivit sursei, "cel puţin 15 avioane de acest tip, purtând culorile drapelului rus, au transportat echipamente şi personal" la această bază situată pe aeroportul civil şi militar Bassel al-Assad, la 25 de kilometri sud de oraşul Latakia.
Avioanele sunt însoţite la aterizare şi decolare de avioane de vânătoare, "ca protecţie", a declarat sursa citată.
"Camioane de tonaj mediu vin apoi pentru descărcarea avioanelor şi transportarea încărcăturii în afara aeroportului", a adăugat aceeaşi sursă.
AFP aminteşte, în contextul acestor informaţii, că Washingtonul şi-a manifestat în ultima perioadă îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare ruse în Siria prin trimiterea de avioane de luptă, sisteme de apărare aeriană şi echipamente moderne.
(S.A.)
----------
Un diplomat rus de rang înalt a vorbit ieri despre posibilitatea ca Rusia să se alăture coaliţiei antijihadiste conduse de SUA, dar numai cu condiţia să existe un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU, care să ofere un cadru legal acestei operaţiuni, transmite AFP, citată de Agerpres.
"În teorie este posibil ca toţi protagoniştii ce ar fi interesaţi să se alăture coaliţiei, dacă aceasta primeşte acordul Consiliului de Securitate al ONU pentru recurgerea la forţă şi dacă se va acţiona sub egida ONU", a declarat şeful departamentului "Noi riscuri şi ameninţări" din cadrul MAE rus, Ilia Rogatcev.
Dacă vor fi îndeplinite "aceste condiţii, care în prezent sunt inacceptabile, şi nu înţelegem de ce", atunci o colaborare cu coaliţia actuală, condusă de SUA, "va fi posibilă", a indicat sursa citată.
Întrebată de AFP despre intenţiile Rusiei privind o posibilă colaborare cu coaliţia internaţională ce efectuează raiduri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, s-a limitat să răspundă că "Rusia a propus coordonarea eforturilor tuturor celor care luptă împotriva grupării Statul Islamic". Zaharova a adăugat că Rusia nu se va alătura, totuşi, unei operaţiuni "ilegale".
Rusia a desfăşurat recent trupe terestre şi avioane de luptă în Siria pentru asigurarea securităţii bazei navale ruse de la Tartus şi a aerodromului militar de la Latakia. Acest fapt ce a stârnit speculaţii cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare ruse alături de trupele preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit unor relatări, soldaţi ruşi au fost deja angajaţi în Siria în operaţiuni militare pe scară restrânsă, dar aceste informaţii nu au fost confirmate oficial.
În acelaşi timp, Rusia şi-a intensificat livrările de tehnică militară pentru armata preşedintelui Bashar al-Assad.