Dacă vinde "Antibiotice", AVAS poate da şi gratuit celelalte acţiuni deţinute

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2007

Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)

Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)

Cifra avansată ieri de preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, de minim 600 milioane lei pentru privatizările din acest an poate avea două explicaţii. Ori, ministrul a încurcat leii noi cu euro, ori AVAS vrea cu disperare să scape de tot ce mai are prin portofoliu. Aceasta pentru că cel puţin 130 milioane de euro ar putea obţine numai prin vînzarea pachetului de 53% deţinut la "Antibiotice", companie evaluată pe Bursa de Valori la circa 247 milioane de euro.

AVAS îşi propune să privatizeze 62 de societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar şi speră să obţină din privatizare venituri de minimum 600 milioane lei. Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pare că are aşteptări mai mari în acest an faţă de performanţele AVAS din 2006. Anul trecut, de exemplu, AVAS a privatizat 71 de companii cu capital majoritar de stat pe care a încasat 200 milioane de euro, fără a pune la socoteală privatizarea BCR. Anul acesta, Teodor Atanasiu îşi propune să primească aceiaşi bani, dar pe mai puţine societăţi. Ceea ce poate fi numită o performanţă!

Din cele 62 de societăţi (atât din portofoliul AVAS, cât şi din cele preluate de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), 20 sunt deja în procedură de vânzare, iar 42 vor fi scoase la vânzare până în trimestrul trei al acestui an.

Pe lângă vânzarea pachetelor de acţiuni ale societăţilor la care deţine pachet majoritar, Autoritatea îşi propună să vândă şi pachetele minoritare cotate la Bursă, până la 1 august.

Preşedintele AVAS spune că "peste 80% din societăţile comerciale cu capital majoritar de stat din portofoliul AVAS nu sunt atractive la privatizare" din cauza excedentului capacităţilor de producţie faţă de capacitatea reală de absorbţie a pieţei, a produselor depăşite şi tehnologiei neperformante, a liniilor tehnologice uzate şi volumului mare de pierderi şi datorii istorice. "Sunt întreprinderi atipice pentru economia de piaţă, iar pentru acestea trebuie luate soluţii atipice", este de părere Teodor Atanasiu. Domnia sa consideră că societăţile care nu pot fi privatizate nu trebuie să intre timp de şase luni în insolvenţă, pentru a evita vânzarea activelor. Proiectul de ordonanţă depus în acest sens este "împotmolit", potrivit lui Atanasiu, la Ministerul Justiţiei, iar dacă nu se ajunge la o soluţie "vom asista probabil la o afacere imobiliară în cazul acelor întreprinderi".

Potrivit datelor AVAS, 50% din societăţile cu capital majoritar de stat îndeplinesc condiţiile pentru a fi dizolvate, iar 90% sunt în situaţie de insolvenţă.

AVAS vinde complexele energetice la preţuri "ridicole"

Complexurile energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova, precum şi cele patru filiale Electrica vor fi privatizate până la sfârşitul anului, potrivit estimărilor preşedintelui AVAS. Aceste complexuri sunt deja în programul de privatizare de iarnă care se finalizează în martie, iar în aprilie vor trece de la Ministerul Economiei la AVAS pentru a fi vândute.

Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Român de Energie (IRE), ne-a declarat că "este ridicolă cifra vehiculată de preşedintele AVAS", adăugând că aceste complexuri au o valoare mare atât ca investiţie, cât şi ca afacere şi produc energie competitivă atât pe plan naţional, cât şi european. "Numai Turceni a înghiţit de la Revoluţie încoace 500 de milioane de euro pentru modernizări", ne-a mai spus domnul Constantinescu. Domnia sa consideră că, deşi sunt depăşite, aceste complexuri produc suficientă energie: "La Rovinari şi Turceni sunt trei-patru grupuri mari care produc continuu la 300 MegaWaţi, iar Craiova 2 produce şi căldură". Preşedintele IRE a evitat să ne ofere o cifră estimativă pe care statul ar putea să o încaseze din aceste privatizări, deoarece "oferta ar putea fi distorsionată". Domnia sa a mai amintit de faptul că autorităţile nu valorifică studiile făcute pe anumite puncte de interes, aşa cum este un studiu USAID făcut pentru privatizarea complexului Turceni.

AVAS se pregăteşte să dea cadouri investitorilor

În condiţiile în care îşi propune să obţină 200 milioane euro din privatizări şi în ipoteza că ar obţine aceşti bani doar din vînzarea "Antibiotice" Iaşi, AVAS ar putea să renunţe la vânzarea celorlalte societăţi şi să le dea gratuit.

Astfel, complexurile energetice, unităţile Electrica, IAR Braşov, Daewoo Automobile, Electroputere Craiova, Menarom Galaţi, Rulmentul Braşov, Tractorul Braşov, Rodipet Bucureşti, Romarm, Şantierul Naval Mangalia, Romaero, Oltchim, Plafar - sunt doar câteva dintre companiile la care statul şi-ar putea da participaţia pe nimic.

"Poate că a greşit cifrele", crede Ioan Nani, directorul general al "Antibiotice" Iaşi. Domnia sa ne-a spus că valoarea "Antibiotice", dată de Bursa de valori, este de 300 milioane de dolari, iar o altă valoare ar putea fi dată de un evaluator, însă acesta nu poate ignora valoarea companiei dată de Bursă şi nici nu o poate contrazice cu mult. Domnia sa este de părere că preşedintele AVAS "s-a încurcat cu cifrele în RON, aşa cum se mai încurcă lumea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb