Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, aseară, la postul public de televiziune, că obiectivul Executivului este ca, înainte de a finaliza mandatul, să se pună pe masă legea salarizării unitare, el menţionând că i-a cerut ministrului Muncii să se gândească la o aplicaţie prin care oricine, introducând unele date, să afle evoluţia salariului său, în următorii ani.
Dacian Cioloş a arătat că Executivul îşi propune să corecteze inechităţile şi disfuncţionalităţile din sistemul bugetar, informează News.ro.
Premierul a precizat: "Noi, de ani de zile vorbim de creşteri salariale procentuale şi aceste creşteri ascund realitatea din multe domenii, unde, chiar dacă spunem, cresc salariile din educaţie, sănătate, la unii cresc cu 50%, la alţii cu 30%, la alţii cu 3 sau 4%".
Cioloş a ţinut să menţioneze că o prioritate este realizarea bazei de date, pentru a şti realitatea din teren şi metoda de calcul a salariilor, şi în al doilea rînd, cea mai bună modalitate, în funcţie de evoluţia bugetară, pentru a mobiliza cât mai multe resurse, astfel încât, în următorii 4-5 ani să se rezolve inechităţile salariale.
Prim-ministrul a afirmat că în prezent este în lucru o bază de date privind toate salariile de la nivelul administraţiei publice şi din sistemul bugetar. Cioloş a mai spus că Executivul a început să lucreze la legea salarizării unitare în primăvară şi şi-au dat seama că sistemul informatic în care trebuiau introduse aceste date era controlată de o firmă privată, care primea bani de la stat ca să creeze această bază de date.
"Acest lucru ne-a împiedicat să ne facem treaba până la capăt, a întârziat procesul", a mai afirmat Cioloş, arătând că doreşte ca legea salarizării să fie una realistă.
"Avem aproape finalizată baza de date, ea va fi probabil spre sfârşitul anului şi sper eu, acesta este obiectivul nostru, înainte de a finaliza mandatul, să putem pune pe masa Guvernului această lege", a completat Cioloş.
Prim-ministrul a mai afirmat că inechităţile vor putea fi rezolvate în 4-5 ani, din punct de vedere bugetar.
"I-am cerut ministrului, dacă tot lucrează la acest sistem informatic, să încercăm să punem la punct o aplicaţie, care, după ce am elaborat proiectul acesta de lege, să permită oricui, introducând anumite date, să vadă cum va evolua salariul lui, în următorii ani", a declarat Dacian Cioloş.
El a mai spus că nu crede că este nevoie de şase luni, pentru adoptarea proiectului salarizării unitare, în Parlament.
"S-au făcut calcule, sunt diferite variante pe care s-au lucrat, eu cred că mai repede, la începutul anului viitor poate ajunge în Parlament şi de acolo depinde cât vor dura dezbaterile acolo", a explicat Cioloş.
Premierul a mai spus că, în acest moment, sunt diferenţe mari, în privinţa salariilor, şi între ministere, şi chiar şi între diferite categorii, în acelaşi minister.
1. ciudata preocuparea doar pt sect. bugetar
(mesaj trimis de inginer, chinist, femeie, 58 ani în data de 18.11.2016, 13:57)
Chiar nu intereseaza pe nimeni despre sectorul privat? cand majoritatea salariilor in sectorul privat nu ajung si nu trec de 500 Euro, (studii superioare, cu >30 ani vechime!!)? Nu din aceasta mare majoritate de salarii de ris sunt platiti bugetarii de mila carora nu mai pot guvernantii si parlamentarii? Sau noi intram in calcul numai cand se calculeaza salariul mediu pe economie (ca valoarea minima). In conditiile in care, fiind stat membru UE si piata de desfacere produse/servicii UE, preturile fiind aceleasi ca in oricare stat UE, nu ar fi normal ca dl Ciolos si Guv sa se preocupe si de alinierea salariilor la nivelul UE? Daca ar exista bunavointa si coerenta s-ar putea gasi formule pt salariu minim/ora, sau per grade de calificare, sau domenii de activitate, nu credeti?
1.1. Corecta observatia (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de candu în data de 18.11.2016, 19:30)
De aceasta problema se ocupa....marele PSD-ist Dragnea,,,,are o lege facuta deja,,,,ii trebuie doar normele de aplicare...A promis ca odata cu ...regionalizarea ..Romaniei...o sa aplice aceste norme.