USR-PLUS este gata să-şi asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, optând pentru alegeri anticipate, a declarat, ieri, la RFI, fostul premier Dacian Cioloş, lider al PLUS.
"Mulţi, inclusiv de la PSD, înţeleg că au jucat un loz necâştigător, mai ales acum, că şi-au văzut liderul în spatele gratiilor, după ce s-a luptat cu justiţia din România de trei ani de zile. Şi cred că sunt suficient de mulţi oameni lucizi acolo, raţionali care să înţeleagă că rămân şi merg spre o fundătură, dacă continuă să susţină PSD. Deci, în această logică, în mod normal, ar trebui să fie o majoritate care să trimită acasă Guvernul Dăncilă, pentru că România nu are de câştigat prin rămânerea acestui guvern la Putere. Deci, prima etapă - acest Guvern trebuie dat jos, trebuie să plece şi apoi trebuie constituită o nouă majoritate, care să susţină un nou guvern sau să avem cel puţin un guvern interimar, care să fie cel puţin de bine controlat constituţional, în aşa fel să fim siguri că nu mai aduc pagube României şi românilor prin decizii aşa cum au dovedit până acum", a afirmat liderul PLUS.
Cioloş vede Opoziţia împărţită în două: una unită împotriva PSD, dar şi una care oferă o alternativă politică.
"Una e să te uneşti împotriva PSD, şi alta e să te uneşti ca să construieşti ceva în România. USR-PLUS propune şi o alternativă politică de a conduce România, nu e doar împotriva PSD. Şi tocmai de aceea, această alternativă trebuie legitimată prin vot. De aceea, noi am cerut alegeri anticipate. Dar, dacă există un minim de bun simţ şi de interes pentru România, partidele care acum sunt în Opoziţie faţă de PSD - şi vreau să subliniez lucrul acesta - chiar dacă sunt forţe politice eterogene, pentru că e o diferenţă între USR-PLUS şi PNL, pe de o parte, şi Pro România şi UDMR, pe de altă parte, care au cochetat cu PSD-ul mai mult sau mai puţin articulat, până acum, la Pro România sunt fugari de la PSD, în mare parte, deci e o Opoziţie acum faţă de PSD şi faţă de acest Guvern, dar nu e o Opoziţie care să fie capabilă acum să construiască un proiect politic articulat, prin care să guverneze România şi să stabilizeze situaţia din România", a susţinut Cioloş.
El a avansat ideea unei perioade de tranziţie pentru găsirea unei soluţii minimale ca "lucrurile rele" care s-au întâmplat în România până acum - 'dezarticularea justiţiei', 'alungarea investitorilor' - să fie stopate.
"Plătim cu toţii în fiecare zi rezultatele acestei catastrofe de guvern. Deci, să avem această perioadă de tranziţie şi să fim în măsură să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede, ca să avem forţe politice legitimate în Parlament şi care să poată să pună în practică un program de guvernare, şi nu doar de salvare a României şi de menţinere pe linia de plutire", a mai afirmat fostul premier.
Dacian Cioloş a amintit că a fost în fruntea unui guvern care a fost instalat după o perioadă de instabilitate politică, dar care n-a avut susţinere în Parlament.