Legislaţia care protejează sănătatea si siguranţa la locul de munca trebuie îmbunătăţită urgent, inclusiv pentru a preveni multe îmbolnăviri cauzate de expunerea la substanţe cancerigene - este unul dintre mesajele centrale ale evenimentului organizat astăzi la Bruxelles de Coaliţia Europeana a Bolnavilor de Cancer (ECPC) si găzduit de eurodeputata Daciana Sârbu, vicepreşedintă a Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European.
Evenimentul va prilejui lansarea unei Carte Albe menite sa atragă atenţia asupra cancerului de vezica urinara, o maladie "uitată" de dezbaterea publică, deşi este al cincilea tip de cancer din Europa ca număr de victime, peste 175.000 de europeni fiind diagnosticaţi cu aceasta boala in fiecare an. Conferita se doreşte a fi un semnal către decidenţii politici, dar si către comunitatea medicala şi cea ştiinţifica pentru a reduce povara asupra pacienţilor, în special prin masuri de prevenţie, dar si printr-un acces mai facil la tratamente si îngrijire de calitate.
Documentul lansat este rezultatul muncii unui grup de experţi care cuprinde oncologi, urologi, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din câteva state europene. Multe îmbolnăviri de cancer la vezica urinara pot fi prevenite prin reducerea unor riscuri ce ţin de condiţiile de munca, arata eurodeputata, citând concluziile acestor experţi:
"Pe măsură ce aceasta maladie devine tot mai frecvent întâlnită, cred că e nevoie de accent mai mare la nivel european asupra legislaţiei care acoperă siguranţa si sănătatea la locul de muncă. Există studii recente care arata ca peste 20% dintre cancerele de vezica la bărbaţi si 11% dintre cazurile ce afectează femei deriva din riscuri ocupaţionale, ce ţin de condiţiile de munca. Comisia Europeana urmează sa adopte o propunere legislativa care priveşte exact protejarea de aceste tipuri de riscuri derivate din expunerea la substanţe cancerigene sau mutagene. Ea ar trebui sa contina referiri atât la perioadele de expunere, cat si la combinaţiile de substanţe si sa prevadă formule de supraveghere a stării de sănătate a celor care lucrează în condiţii de risc, dar si acces la diagnosticare si tratament. Fac un apel către Comisie pentru elaborarea unei propuneri cat mai puternice si mai coerente, pentru ca e nevoie de standarde clare de siguranţa pentru a proteja sănătatea cetăţenilor la locul de muncă şi a reduce incidenţa acestor boli grave"
La conferinţă vor participa experţi oncologi, reprezentanţi ai instituţiilor europene, precum si ai organizaţiilor pacienţilor.