DAEA:  "Producătorii de roşii vor primi subvenţiile în două săptămâni de la trimiterea documentaţiei verificate către APIA"

A.C.
Politică / 11 iunie 2017

"Producătorii de roşii vor primi subvenţiile în două săptămâni de la trimiterea documentaţiei verificate către APIA"

Producătorii de roşii în solarii vor primi subvenţia de la stat în valoare de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi în maxim două săptămâni de când documentaţia depusă este verificată şi trimisă de direcţiile agricole către APIA, fermierii având ca termen final data de 15 iunie pentru a trimite cererile de subvenţie împreună cu documentele, care atestă că au valorificat 2.000 de kilograme de roşii la mia de metri pătraţi, a declarat duminică ministrul agriculturii, Petre Daea, potrivit surselor din televiziune.

Daea a afirmat, pentru TVR1: "Pentru a depune actele, producătorii trebuie să fie atenţi la dată, pe 15 iunie se opreşte programul dacă nu aduc documentele, iar documentele le aduc în condiţiile în care valorifică aceste tomate, cantitatea de 2.000 de kilograme la 1.000 de metri pătraţi".

Ministrul Agriculturii a adăugat că, la rândul lor, administratorii pieţelor urmăresc şi cuantifică vânzările, astfel încât "niciun producător care a produs şi a vândut să nu rămână în afara sprijinului".

În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susţinuţi prin Programul Tomate să cultive roşii în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an la 1.000 de metri pătraţi cultivaţi.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotărârii, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp, să obţină o producţie de 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, potrivit sursei citate.

Termenul de depunere a documentaţiei pentru Programul Tomate a fost prelungit de la 31 mai până la 15 iunie, din cauza temperaturilor scăzute.

"Evident că este un proiect nou, urmează să procesăm cu atenţie datele şi documentele pe care le depun producătorii, în aşa fel încât, în maxim două săptămâni de când au plecat documentaţiile verificate de la direcţiile agricole, producătorii să primească suma respectivă", a menţionat ministrul.

Potrivit datelor oficiale prezentate, în registrul unic sunt înscrişi 7.201 de producători care vor să participe la program, iar 5.179 dintre aceştia au plantat şi au ajuns la rodire, restul fiind în faza de construire a solariilor.

Aproape 4.800 de producători deja livrează roşii pe piaţă, iar patru fermieri şi-au primit deja subvenţiile.

El a mai spus că programul de stimulare a cultivării de tomate în solarii a început să aducă înapoi în ţară tinerii plecaţi la muncă în străinătate, amintind de unele cazuri din judeţul Vrancea, în care tinerii "au venit cu scheletele de metal din Italia şi le-au aşezat pe terenul pe care-l au".

Întrebat câţi bani se întorc la bugetul general consolidat din acest program, Daea a spus că este prematur să dea cifre întrucât programul nu s-a încheiat.

Pe de altă parte, producătorii de tomate au afirmat în repetate rânduri că autorităţile au impus cerinţe prea stricte pentru a se încadra în program.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, declara în luna februarie că programul este unul care nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roşii pe suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din cauza costurilor foarte mari.

"Sunt nişte costuri extraodinar de mari să poţi să faci tomate pe 1.000 de metri pătraţi. Eu aş fi zis ca pragul să fie undeva la 200 de metri pătraţi, era mai accesibil", a mai spus Baciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb