DAN BĂDIN, DELOITTE ROMÂNIA: "Reducerea CAS - un exemplu de relaxare fiscală în an electoral"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 octombrie 2014

"Reducerea CAS - un exemplu de relaxare fiscală în an electoral"

Măsura de reducere a CAS este un exemplu de relaxare fiscală în an electoral, potrivit lui Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul Deloitte România, care a subliniat că, deşi diminuarea CAS a fost solicitată de oamenii de afaceri, se pune întrebarea cum va fi acoperit deficitul creat de adoptarea acestei măsuri.

Dan Bădin a spus: "Alegerile prezidenţiale reprezintă întotdeauna un moment de tensiune emoţională, în care are loc o uşurare a poverii fiscale, urmată de creşterea unor taxe care să compenseze scăderile anterioare".

Din punct de vedere politic, lupta împotriva corupţiei reprezintă un element pozitiv pentru mediul de afaceri, a apreciat, ieri, reprezentantul Deloitte, în cadrul unui eveniment pe teme de fiscalitate.

Dan Bădin a declarat că nu există şanse ca de la 1 ianuarie 2015 să fie rescrisă legislaţia fiscală, deşi rescrierea Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală era anunţată încă de acum doi ani. "Orice ministru de finanţe a avut ca obiectiv acest lucru", a spus domnul Bădin, subliniind că discuţiile sunt înaintate dar că şansele ca rescrierea să se concretizeze au scăzut semnificativ.

Oficialii spun că este posibilă aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă în acest sens, dar aceasta nu poate să rescrie Codul Fiscal, ci doar să introducă noi modificări fiscale, a precizat sursa citată. Dan Bădin opinează că, până după alegeri, nu vom avea un răspuns referitor la modul în care va fi efectuată rescrierea celor două coduri.

Când va fi rescris Codul Fiscal, vor avea loc câteva modificări legislative de substanţă, urmând să se intervină asupra impozitului pe venit, impozitului forfetar, accizelor, TVA, redevenţelor petroliere etc.

Potrivit lui Dan Bădin, contextul economic actual este cât de cât favorabil mediului de afaceri, în condiţiile în care este preconizată o creştere economică de circa 2% până la finalul acestui an şi de 2,5-3% în 2015.

În prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară din 2013, a fost înregistrată o creştere de 50% a valorii fuziunilor şi achiziţiilor, potrivit studiilor de specialitate, care vorbesc şi despre o relansare a a creditării.

Însă gradul mare de îndatorare a ţării noastre, care a crescut cu 2,34% în PIB în acest an, este unul îngrijorător pentru statul nostru.

Referitor la contextul european, se are în vedere viitorul Uniunii Europene, dar şi criza din Ucraina, care este un semn de întrebare asupra investiţiilor, a menţionat Dan Bădin.

Reprezentantul Deloitte a subliniat că mediul nostru de afaceri aşteaptă de la cadrul fiscal simplitate, echitate şi predictibilitate: "Se munceşte prea mult în România pentru declararea şi plata taxelor, iar evaziunea fiscală este o problemă majoră pentru bunii platnici". Dacă ar fi încasate impozite din segmentele în care se face evaziune şi care înseamnă peste 30% din piaţă, nu ar mai fi nevoie să ne împrumutăm la FMI, a mai spus domnul Bădin, adăugând: "Nu neapărat nivelul taxelor apasă asupra companiilor, ci faptul că sistemul nu este stabil şi este predictibil. Când vorbim despre sistemul fiscal, vorbim despre numărul taxelor, nivelul acestora şi modul în care sunt declarate şi plătite ele".

Din cei în jur de 100 de reprezentanţi ai mediului de afaceri local prezenţi la evenimentul Deloitte, care au participat la un sondaj cu vot direct efectuat în timpul manifestării, 58,4% susţin că sistemul de taxe din ţara noastră a evoluat în mod pozitiv, modificările fiind minore.

Respondenţii consideră că în proporţie de 24% sistemul de taxe a evoluat negativ, iar 9,1% consideră că nu au fost modificări în sistemul de taxe, în ultimii ani.

Una dintre cele mai mari probleme ale ţării noastre, în acest domeniu, este educaţia, a mai spus Dan Bădin, care a precizat că dacă sistemul de educaţie s-ar întări, aceasta ar fi principala pârghie de creştere economică din ţara noastră.

Numărul taxelor din România depăşeşte 300, principalele impozite pentru o companie fiind în jur de 39, faţă de 4 în Norvegia şi 10-11 în Marea Britanie, potrivit sursei citate, în aceste condiţii fiind nevoie de reducerea numărului de declaraţii şi plăţi şi de îmbunătăţirea interacţiunii cu autorităţile.

"Un contribuabil din ţara noastră are nevoie de 200 de ore ca să-şi declare şi să-şi plătească principalele câteva impozite, în timp ce în Norvegia sunt necesare 80 de ore şi în Marea Britanie - 110 ore".

Reprezentantul Deloitte a menţionat că avem nevoie de o clarificare în domeniul legislativ, întrucât de cele mai multe ori anumite răspunsuri solicitate de contribuabili vin cu întârziere de la stat, nu sunt utile sau sunt trei răspunsuri diferite de la trei autorităţi diferite.

Statul doreşte îmbunătăţirea conformării voluntare, combaterea şi prevenirea evaziunii, creşterea eficienţei colectării veniturilor şi îmbunătăţirea serviciilor oferite, în acest sens derulându-se un proiect de circa 70 de milioane de euro, finanţat de Banca Mondială, în vederea reformării ANAF.

Pieter Wessel, partener servicii fiscale Deloitte România, a spus că, la nivel internaţional, sunt foarte multe evoluţii pe fiscalitate, existând şi practica să se transmită impozitele şi taxele între compania mamă şi filialele din alte ţări. Potrivit OECD, peste 50% din companiile internaţionale privesc cu anticipare la posibilitatea de evitare a sarcinii fiscale, a menţionat domnia sa.

Domnul Wessel a precizat că, în Olanda, "creşterea TVA a mers mână în mână cu simplificarea taxelor directe", TVA fiind o taxă mai eficientă, cu efect imediat, destul de uşor de colectat pentru Guvern. Totodată, pe piaţa internaţională, există percepţia că băncile nu plătesc suficiente impozite.

Tendinţa administrativă pe plan global este plata online a impozitelor.

FMI a redus estimarea privind creşterea PIB-ului nostru

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook.

Pentru 2015, FMI şi-a păstrat estimările de creştere economică a ţării noastre la 2,5%.

Inflaţia anuală este prognozată la 2,5% în decembrie, faţă de o proiecţie de 3,5% preconizată în ediţia anterioară a raportului.

FMI a îmbunătăţit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta şi 1,8% din PIB anul viitor. Estimările anterioare indicau un deficit de 1,7% şi, respectiv, 2,2% din PIB.

În primele două trimestre ale acestui an a fost înregistrată o contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% anul acesta, după o expansiune de 3,5%, în 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-le Dan Badin ...De la cine vrei sa=ti asigure echitate si predictibilitate. Daca intrebi pe guvernanti ce inseamna +predictibilitate" ,sunt convins ca nu stiu daca 2=3 ministri va raspund. N=ati vazut ca n-au fost in stare sa-si sustina scaderea CAS-ului cu 5%. Auleo... si mai vreti si echitate .Care echitate ..ca si aia din SUA la care se promit eliminarea unor taxe..... Aceasta este echitate sau discriminare...Ar fi o solutie :firmele din Romania sa se declare ca sunt inregistrate in SUA. etc.,etc d-le Dan Badin

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb