DAN BARNA: "Nu sunt semne că vom scăpa curând de tinicheaua MCV"

G.B
Politică / 2 februarie 2022

Dan Barna

Dan Barna

Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat, astăzi, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului dedicate împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la UE, că menţinerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie nu face decât să prelungească MCV, iar ţara noastră are şanse mici să adere la zona euro în 2029, potrivit Agerpres.

"Am aderat cu tinicheaua MCV de coadă, pentru că reprezentanţii statului român nu au fost în stare să dea garanţii că România va avea cu adevărat un stat de drept funcţional. Astăzi, 15 ani mai târziu, încă suportăm această ruşine şi, mai grav, dacă ne uităm la acţiunile Guvernului nostru, vedem că nu sunt semne că vom scăpa prea curând de această tinichea şi nici de perspectiva de a intra în Schengen nu ne îngrijorăm", a susţinut el.

Potrivit lui Barna, SIIJ nu face decât să prelungească MCV şi să menţină "imaginea păcătoasă" conform căreia în sânul clasei politice româneşti nu există voinţa necesară pentru a consolida statul de drept.

"Inclusiv în această onorată adunare încă mai sunt oameni care cred şi încearcă să ne convingă că secţia specială de investigare şi şantajare a magistraţilor este ceva ce poate fi păstrat, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia. Nu, secţia specială nu face decât să prelungească MCV şi, odată cu el, imaginea aceasta păcătoasă, dar reală că în sânul clasei politice româneşti, inclusiv la vârful ei, nu există nici voinţa, nici putinţa de a consolida cu adevărat statul de drept în România", a afirmat deputatul USR.

El a adăugat că, în 2016, ţara noastră îndeplinea patru dintre cele cinci criterii de convergenţă în vederea aderării la zona euro.

"Astăzi, abia mai îndeplinim unul dintre ele, iar şansa ca termenul anunţat de actualul ministru de Finanţe, 2029, să fie unul real este ridicol de mică", a spus Dan Barna.

În opinia sa, clasa politică românească trebuie să îşi stabilească "obiective majore" şi să definească un "proiect de ţară" al actualei generaţii, deoarece în caz contrar românii vor continua să emigreze.

"Oamenii, pe bună dreptate, s-au săturat şi nu mai îndrăznesc să mai spere. Plecarea fiecăruia dintre românii care aleg să trăiască în altă parte, indiferent de pregătirea sau aspiraţiile lor, este un vot de blam la adresa administraţiilor publice centrale şi locale. Şi avem astăzi milioane de voturi de blam", a transmis reprezentantul USR.

El a calificat drept "ridicol" să se vorbească despre "o Românie educată" într-o ţară în care "plagiatul a devenit aproape un standard" şi în care "până şi femeia de serviciu trebuie să fie membră de partid ca să îşi păstreze job-ul".

"La managementul Deltei numim persoane care nu au nicio legătură cu domeniul", a adăugat el.

Dan Barna a mai declarat că există "destule semnale de alarmă cu privire la jaloanele" pe care ţara noastră s-a angajat să le respecte în vederea implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Folosesc acest prilej pentru a atrage atenţia că orice ratare se calculează în bani pentru dezvoltarea României. Şi nu puţini bani", a menţionat el.

Vicepreşedintele USR a indicat că, potrivit sondajelor, creşte încrederea românilor în Uniunea Europeană, dar nu şi în instituţiile naţionale.

"Cum să pretindem că avem un sistem educaţional funcţional când avem elevi de clasa a VIII-a care nu înţeleg ce citesc? Cum să pretindem că avem un climat economic cinstit când în Parlament se pregăteşte să se pună ştampila pe un tun imobiliar aşa cum este Romexpo? Cum să pretindem că e stat de drept, când judecătorii cinstiţi sunt daţi afară din magistratură sub pretexte ridicole? Cum să pretindem că practicăm democraţia, când sunt unii oameni din partide care ameninţă femei politicieni în cel mai josnic mod posibil? Să mai spun că avem colegi aici, în sală, care cred că e o idee bună să se asocieze cu indivizi care ne ţin predici despre înţelepciunea dictaturii ruseşti?", a întrebat el retoric.

Barna a evidenţiat că, în momentul aderării la UE, PIB-ul României era 120 de miliarde de euro, iar 15 ani mai târziu a ajuns la 240 de miliarde de euro. Totodată, el a pledat pentru o dezvoltare rapidă a ţării, în folosul cetăţenilor, nu în "ritm de melc". În acest sens, şi-a exprimat speranţa că peste alţi 15 ani, ţara noastră nu se va mai afla "la coada clasamentelor" ţărilor dezvoltate din Europa.

"Aderarea la UE a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat României în ultimii 30 de ani. Însă, dacă ţinem seama doar de drepturi, nu şi de obligaţii, nu ar trebui să ne mirăm că vocea noastră lipseşte din conversaţiile mari. Nu ar trebui să ne mirăm că discuţiile despre război şi pace se poartă mai mult pe lângă noi, fără noi. Nu e vina niciunei conspiraţii, ci doar a noastră. Când te ţii de cuvânt doar pe jumătate, nu poţi avea pretenţia să fii luat în serios foarte mult", a mai susţinut el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai traiesti mai Borno? Mai exista USR? Fugi mai de aici ca vorbesti pe nas.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb