Întreprinderile mici şi mijlocii din ţara noastră ar trebui să poată opta pentru tipul de impozitare, este de părere consultantul fiscal Dan Schwartz, care ne-a precizat: "Corect ar fi să existe posibilitatea pentru contribuabil ca acesta să poată opta pentru una din cele două forme de impozitare - fie pe venit, fie pe profit -, să fie un sistem opţional".
Dan Schwartz subliniază că un astfel de sistem de impozitare ar stimula înfiinţarea de microîntreprinderi şi crearea de locuri de muncă, fără să producă pierderi la bugetul de stat.
Declaraţiile domniei sale vin în contextul în care Guvernul intenţionează să reducă limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la 220.000 de lei (circa 50.000 de euro), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit. Noua regulă ar urma să fie aplicată începând cu anul viitor.
Simultan, va fi operată şi o modificare a condiţiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor, astfel că vor intra în acest regim şi firmele care înregistrează cel mult 20% din venituri din activităţi de consultanţă şi management, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, citat de Mediafax.
Consultantul fiscal consideră că această măsură, în cazul în care va fi adoptată, va conduce la haos şi la costuri suplimentare în piaţă.
"Probabil că nu există studii de impact pentru măsurile care se iau, guvernanţii dând dovadă de amatorism", ne-a spus domnia sa.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), opinează că măsura ar putea avea efecte negative asupra bugetului de stat.
Domnia sa ne-a precizat: "S-ar putea ca eliminându-i pe unii dintre întreprinzători din rândul celor care plătesc 3% pe cifra de afaceri şi mutându-i în categoria firmelor care datorează 16% din profit, statul să nu mai încaseze nimic. Este o măsură proastă în primul rând pentru stat, care îi înnebuneşte pe întreprinzători. Din rapoartele mai vechi ale ANAF reieşea că 50% din încasările la buget proveneau de la companiile mari. În aceste condiţii, Guvernul ar trebui să se concentreze pe firmele mari".
Potrivit lui Cristian Pârvan, întreprinderile mici vor încerca să nu iasă pe profit, pentru a nu fi nevoite să plătească impozitul aferent.
În prezent, o firmă este încadrată în categoria microîntreprinderilor şi beneficiază de o impozitare corespunzătoare dacă veniturile realizate nu depăşesc echivalentul în lei a 65.000 euro, capitalul social este deţinut de alte persoane decât statul şi autorităţile locale şi nu se află în dizolvare cu lichidare.
Codul Fiscal stipulează că nu pot fi încadrate în categoria microîntreprinderilor firmele care obţin venituri din consultanţă sau management. Aceste reglementări vor fi, însă, modificate de Guvern prin revizuirea Codului Fiscal.
Calculul şi plata impozitului pe profit vor fi efectuate începând cu trimestrul în care au fost depăşite limitele legale, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.