DAN STOENESCU (MAE): "Identitatea naţională nu poate fi îngrădită teritorial"

Andrei Stan
Internaţional / 25 ianuarie 2016

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi la cea de-a noua ediţie a Forumului Europa-Ucraina, organizat la Lodz, în Polonia, potrivit unui comunicat al MAE trimis redacţiei.

Oficialul român a luat cuvântul în cadrul panelului "Minorităţile etnice şi dialogul asupra istoriei comune - o provocare pentru Ucraina şi vecinii săi".

"În cadrul discursului, ministrul delegat a subliniat că identitatea naţională nu poate fi îngrădită teritorial, ci rămâne conectată la cei care păstrează viu sentimentul naţional, printr-un set de valori comune şi respect faţă de tradiţii şi cultură. Acesta a apreciat că este de datoria fiecărui stat să creeze mecanismele necesare să răspundă nevoilor minorităţilor etnice şi să încurajeze «reciprocitatea pozitivă». Totodată, demnitarul român a evidenţiat că recunoaşterea, respectarea şi promovarea multiculturalismului şi interculturalismului reprezintă valori democratice esenţiale care ar trebui îmbrăţişate de fiecare stat care aspiră la un parcurs european", se arată în comunicat.

Referitor la situaţia Ucrainei, ministrul delegat a reafirmat sprijinul acordat de România în procesul de extindere a reformelor interne privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în conformitate cu nevoile comunităţilor, dar şi cu normele europene. De asemenea, acesta a arătat deschiderea ţării noastre faţă de dezvoltarea programelor privind consolidarea şi promovarea identităţii naţionale în rândul membrilor comunităţii româneşti din Ucraina.

"Ministrul delegat a subliniat importanţa unor măsuri care să nu perpetueze modelul divizării artificiale la nivel identitar a comunităţii româneşti, în contextul procesului decomunizării Ucrainei. La finalul intervenţiei, acesta a subliniat că Europa viitorului trebuie să fie Europa diversităţii culturale şi a garantării drepturilor pentru minorităţi", precizează MAE.

În cadrul forumului, oficialul român a avut o întrevedere cu Ivan Krulko, membru al Parlamentului ucrainean, originar din regiunea Transcarpatia. Cu această ocazie, a fost subliniată importanţa comunităţii româneşti şi necesitatea accelerării demersurilor pentru deschiderea unui Consulat al României la Slatina (Solotvino).

MAE menţionează că la întâlnirea cu Dmytro Shymkiv, adjunct al şefului Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei, a fost discutată necesitatea intensificării sprijinului statului ucrainean pentru învăţământul în limba română şi pentru activităţile culturale dedicate păstrării tradiţiilor şi identităţii româneşti, precum şi unificarea programei de limbă română pe întreg teritoriul Ucrainei.

De asemenea, agenda ministrului delegat Dan Stoenescu a mai inclus o întrevedere cu Jan Dziedziczak, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, responsabil pentru polonezii din afara graniţelor. "În cadrul discuţiilor, au fost abordate cazurile minorilor români aflaţi în atenţia autorităţilor norvegiene de protecţie a copilului, cu accent pe experienţa Poloniei în acest sens", se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb