DAN VÎLCEANU: "Ne împrumutăm de ceva timp cu cea mai mare dobândă din toate statele europene"

S.B.
Politică / 22 ianuarie 2022

"Ne împrumutăm de ceva timp cu cea mai mare dobândă din toate statele europene"

Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a afirmat, vineri seară, că, de ceva vreme, România se împrumută cu cea mai mare dobândă din toate statele europene, inflaţia mare şi faptul că nu luăm în serios ratingul de ţară, fiind principalele motive, informează news.ro.

"Ne împrumutăm de ceva timp cu cea mai mare dobândă din toate statele europene, pentru că tratăm foarte uşor lucruri ca ratingul de ţară", a declarat, vineri seară, la Digi 24, Dan Vîlceanu.

Potrivit acestuia, au dus la această situaţie lipsa de stabilitate, lipsa de predictibilitate.

"Toate contează atunci când o agenţie de rating de evaluează", a precizat ministrul.

Întrebat dacă aceasta va fi principala problemă a statului român în acest an, Vîlceanu a afimat: "Va fi una dintre problemele statului român. Mai e un lucru. Avem o inflaţie mare, dobânda de referinţă este sub curbă şi cred că BNR la fiecare şedinţă va creşte dobânda de referinţă, asta înseamnă că şi celelalte dobânzi vor creşte tot mai mult. Şi ăsta este un motiv pentru care avem dobânda cea mai mare".

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Se imprumuta la ce dobanzi te ai imprumutat si tu,sau ai uitat

    Valceanu o nulitate PNL ista isi da cu parerea fara sa l fi intrebat nimeni.. Da pe vremea ta la finante si Catu de ce ati luat credite??? Eu zic sa nu se mai ia credite...

    Problema e mai profunda, nu ca nu luan in serios 1 lucru. Autoritatile noastre nu sunt serioase in mai multe aspecte, si se vede.

    Imi aduc aminte cand Timisoara a intrat in default pe bonds si primarul a dat un comunicat ca au avut incasari mai mici si platesc ei cuponul peste cateva zile cand au bani. 

    1. Timisoara e o victima a progresistilor Renew de la USR.

      Imi pare rau pentru ei... oras frumos, oameni frumosi si inteligenti... alegeri proaste!  

      Neamtul ala de la USR trebuie dat jos de acolo pana nu transforma Timisoara in ... Urziceni sau Borsa....  

      Timisorenilor! Nu acceptati sa fiti bagati in saracie de oameni cu agenda de provenienta externa, bazata pe saracirea romanilor !

      Acelasi sfat si pentru bucurestenii din sectorul 1 !  

      Ai o sursa pentru a acuza ca au o agenda de provenienta externa?

      nu, din pacate, dar am observat toate miscarile realizate si deciziile luate si in opinia mea deciziile oamenilor USR sunt intr-o sinonimie crunta cu deciziile " ecologiste" si hiper-progresiste de la Bruxelles... ceea ce in cazul mediului local romanesc... inseamna frig , mult frig iarna si blocaje economice.

      Pentru ca Romania nu e o tara bogata tip " vestul Europei" si logicile ecologiste nu functioneaza aici... e nevoie de carbune , pacura, petrol. Altfel.... ajungem sa primim apa calda cu pipeta (vezi cazul Colterm Timisoara).  

      opinia ta...

      da, opinie MEA si A TUTUROR ROMANILOR CARE CAND PUN MANA PE CALORIFERE ISI ADUC AMINTE DE PROGRESISMUL SI POLITICILE ECOLOGISTE ALE USR!

      OPINIA MEA e extrem de valoroasa si modeleaza viziuni si orizonturi! Opinia mea lumineaza si formeaza mase!  

      Nu am nevoie sa citez o sursa - eu cu de la mine putere emit opinii si viziuni pentru ca am forta reala! Am forta cuvantului, am Logos!

      probleme gogule?  

    ma tem ca e abia inceputul.

    dupa ce FED va incepe valurile succesive de mariri de dobanda la USD... abia atunci se va simti durerea in toata lumea (mai ales la titluri de trezorerie dar si in cazul oricarui imprumut purtator - desigur - de dobanda ... indiferent de utilizator, fie companie, fie persoana fizica).  

    E motivul pentru care anul trecut ma agitam si ma tanguiam eu aici rugadu-i pe cei ce au credite sa ramburseze anticipat in mod imediat (partial sau total) daca aveau posibilitati !  

    Si e motivul pentru care admiri compania listata la BVB Digi care dupa vanzarea diviziei din Ungaria a achitat o parte semnificativa a datoriilor companiei!  

    Iata, acestea inseamna BUNE decizii de business!  

    Recomand Statului Roman si companiilor (de stat si private) sa inchida pe cat se poate creditele de investitii si liniile de finantare si sa fie foarte foarte foarte atente la raporturile lichiditatii si solvabilitatii (+ fluxuri de capital) la nivelul entitatilor!  

     

    perioada 2022-2023 e perioada de mari dureri. Inflatia se mai potoleste abia spre 2024 , dar " coada " ei (influenta ei secundara) se simte pana spre 2027.  

    Intreaga perioada de pana in Decembrie 2032 (mai precis 20-24 Decembrie 2032) e o perioada efectiv scuturata de spasmele inflationiste la nivel mondial!  

    Abia in ciclul 2032-2037 vine inca un val deflationist ...ca sa nu-i zic DEPRESIONAR (unul magnific as putea spune! ... echivalentul perioadei 1929-1933).  

    Deci: INCHIDETI DATORIILE SI NU MAI DESCHIDETI ALTELE!

    OCUPATI-VA DE MARIREA VENITURILOR, NU DE INDATORARE!  

    1. Greu de obtinut asa ceva cu PSD la butoane, prioritatile sunt pensiile speciale care se platesc cu aceste imprumuturi.

      eu doar sfatuiesc, nu sunt in pozitie de decizie.

      dar daca eram in pozitie de decizie existau sanse ridicate ca in 3-5 ani sa fi transformat Romania in Germania (ca randament economic si calitate a vietii).  

      stiu ca miroase a lauda (si poate si este, scuze!) ... dar modul cum mi-am condus viata vorbeste de la sine.

      dar nu e vorba de mine, eu nu contez... e vorba ca in Romania nu se stie cum dar ajung la conducere numai lepre incompetente si anti-Romania! Mare mirare cum de se intampla DOAR asa!  

      2023 sau 2032?

      Greșeală de redactare sau ... chiar așa?  

      nu, nu e greseala.

      Decembrie 2032 e limita maxima de manifestare a valului inflationist pornit de 1-2 ani incoace.  

      deci nu mai vorbim de deflatie sau dezinflatie.  

      am intrat intr-un deceniu de inflatie cu toate implicatiile asociate (strategie plasamente active, management pasive-active, dobanzi, etc). 

      Cei ce sustin ca inflatie e tranzitorie (economisti de renume, banci centrale, etc) nu cunosc meserie.  

      eu as fi dat atentie mai degraba afirmatiei : " Abia in ciclul 2032-2037 vine inca un val deflationist ...ca sa nu-i zic DEPRESIONAR (unul magnific as putea spune! ... echivalentul perioadei 1929-1933). "

      (cu conditia sa-mi fi facut calculele corect!!!) ... ce parere ai de o coborare a indicelui american SP500 de la aproximativ 18.000 puncte (in sem.1 si apoi iar in sem.2 2032 - deci peste 10 ani!) la o valoare de .....3 cifre !!?!?!?!?!?!?????!?!?  

      asta da miscare magnifica (intinsa pe 4.5-5 ani - perioada 2032- 2037) !

      repet: perioada Dec 2032 - 2037 e echivalentul efectiv al perioadei 1929-1933 (Marea Depresiune).  

      Pensiile speciale nu au fost eliminate de rares bogdan?

    dar avem inca si cel mai mare randament ( urmat de bulgaria si moldova)

    s e m n c o m e n cr e t i ne 

    Tara se idreapta catre o criza financiara fara precedent. Nu mai exista urma de realism din partea autoritatilor si a asa ziselor partide la putere sau in opozitie. Ne asteapta greutati imense iar atmosfera este precum cu orchestra de pe Titanic.

    1. da, ai pus punctul pe "i"

      e chiar asa.  

      am incercat sa discut cu oameni de la conducere. 

      nici o sansa.... utopie pura si nerealism complet in capetele lor! Ce el picura Bruxelles-ul in urechi , acela e Adevarul , Calea si Viata! Nu mai rationeaza deloc - dovada ultima boacana facuta cu inchiderea termocentralelor pe motiv de "nevoie de energie verde, nepoluanta" = care ne-a transformat din exportator net in importator net de energie! Si romanii tremura in case !  

      sunt prinsi in lumea lor, au pierdut de foarte mult timp legatura cu oamenii normali, cu oamenii simpli de pe strada (se si vede asta in deciziile nebune luate de ei) 

      pana la urma ce-i costa ma sa dea drumul la termocentralele si minele alea de carbune ?!?!?!? nu=i costa nimic! ...decat cuvantul dat stapanilor lor de la Bruxelles!

      dar aia de la Bruxelles nu ne vor binele si conducatorii Romaniei NU au inteles asta!  

      dar cetatenii au inteles asta (frigul din case datorita politicilor ecologiste, promovarea nebuna si agresiva a vaccinurilor si stergerea libertatilor datorita certificatului verde - nu ai voie aici, nu ai voie acolo.... - )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb