Premierul Viorica Dăncilă anunţă că vor fi majorate fondurile necesare funcţionării centrelor de asistenţă medico-socială, fiind vorba de o creştere cu aproximativ 50 la sută, ca urmare a creşterii drepturilor salariale ale personalului şi a majorării cheltuielilor cu medicamente şi materiale sanitare. În ţară sunt 68 de unităţi de asistenţă medico-socială, cu aproximativ 3.300 de paturi, menţionează Dăncilă.
Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că vor fi luate unele măsuri privind îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru persoanele cu afecţiuni cronice aflate sub supraveghere în centrele medico-sociale.
"Vom majora fondurile necesare funcţionării centrelor de asistenţă medico-socială cu aproximativ 50 la sută, ca urmare a creşterii drepturilor salariale ale personalului încadrat, cât şi a majorării cheltuielilor cu medicamentele şi materialele sanitare. Deci această creştere va fi de la 40.872 lei pe pat pe an la 59.677 lei pe pat pe an. Majoritatea centrelor de asistenţă medico-socială funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale care nu dispun de venituri proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sanitare... medico-sociale", a spus Dăncilă.
Premierul a explicat că aceste unităţi sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială.
"Beneficiarii serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care din motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale, să-şi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială. La nivel naţional sunt 68 de unităţi de asistenţă medico-socială, cu aproximativ 3.300 de paturi", a menţionat Viorica Dăncilă.