Ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen a declarat că Danemarca "nu apreciază tonul folosit" de vicepreşedintele american JD Vance în criticile formulate la adresa presupusei inacţiuni a autorităţilor daneze în Groenlanda, transmite AFP.
"Suntem deschişi criticilor, dar pentru a fi complet sinceri, nu apreciem tonul în care au fost exprimate. Nu aşa vă adresaţi aliaţilor apropiaţi şi încă mai consider că Danemarca şi Statele Unite sunt aliate apropiate", a transmis Rasmussen, într-un mesaj video publicat în limba engleză pe platforma X.
Reacţia oficialului danez vine după declaraţiile lui JD Vance, care a acuzat Danemarca că a investit insuficient în dezvoltarea şi securitatea Groenlandei, teritoriu autonom danez, în contextul vizitei sale de vineri la baza americană Pituffik din nord-vestul insulei. Vicepreşedintele SUA a reluat mesajul preşedintelui Donald Trump privind dorinţa Statelor Unite de a obţine controlul asupra Groenlandei.
"Mesajul nostru către Danemarca este foarte simplu: nu aţi făcut o treabă bună pentru poporul Groenlandei", a declarat Vance în faţa trupelor americane staţionate la Pituffik.
"Aţi investit insuficient în Groenlanda şi în securitatea acestui teritoriu continental incredibil şi magnific, populat de oameni incredibili. Acest lucru trebuie să se schimbe", a adăugat vicepreşedintele SUA, potrivit aceleiaşi surse.
Rasmussen i-a replicat prompt, subliniind că "Vance are dreptate când spune că nu am făcut suficient, dar sunt puţin nedumerit, pentru că nici americanii nu au făcut suficient". Ministrul a reamintit că SUA deţin în prezent doar o bază militară cu 200 de soldaţi, în timp ce în perioada Războiului Rece aveau 17 instalaţii militare în Groenlanda, cu aproximativ 10.000 de soldaţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 11:24)
populat de oameni incredibili :
N-am auzit până acum să fi fost daci liberi în Groenlanda. DJ Vance "face o treabă formidabilă"... papagali
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 12:57)
Groenlanda, indiferent de cine este condusă, nu vrea să devină stat american.
Trump ridică doar praful, să intre în ochii susținătorilor lui.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 18:38)
Nu prea esti in tema,frate,
la ultimele alegeri din Groenlanda au castigat suveranistii,
care vor sa scape de tutela Danamarcei,
e chestie de timp pana se inteleg la pret cu Trump.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2025, 16:52)
Danemarca ar trebui sa solicite ceva bani de chirie de la SUA pentru folosirea insulei. Banii pot fi folositi de Groenlanda pentru dezvoltare.