Actualizare 14:55 Ca urmare a declaraţiilor europarlamentarului Daniel Buda apărute în spaţiul public, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reacţionează, într-un comunicat remis Redacţiei.
În document, cele două instituţii afirmă: "Este regretabil faptul că europarlamentarul Daniel BUDA recidivează, la fel ca şi anul trecut, în a face afirmaţii neadevărate şi nesusţinute de situaţia reală, referitoare la faptul că 900 mii fermieri ar putea fi în pericol de a nu-si primi banii cuveniţi. Domnul Buda dovedeşte că, deşi are posibilitatea să se informeze despre această situaţie, nu o face, mai mult decât atât, dezinformează opinia publică, făcând afirmaţii menite să creeze o imagine falsă asupra ativităţii de acordare a subvenţiilor".
Cele două instituţii revin cu o serie de informaţii, menite să clarifice situaţia prezentată de europarlamentarul Daniel Buda: "până la această dată, au intrat deja în conturile fermierilor suma de 2,488 miliarde euro, reprezentând avans şi plată regulară, pentru un număr de 860.390 beneficiari, care au depus cerere de plată în cadrul Campaniei 2017, reprezentând 98,12 % din numărul de fermieri eligibili".
Referitor la afirmaţia privind "incapacitatea instituţională de a finaliza achiziţionarea softului informatic" sursa citată precizează "APIA a început demersurile pentru achiziţia de «Servicii de mentenanţă, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA» încă din anul 2016, prin contractarea unui furnizor de servicii auxiliare care să elaboreze Caietul de sarcini".
Totodat, menţionează reprezentanţii MADR şi APIA, în prima jumătate a anului 2017, autoritatea contractantă "a întreprins toate demersurile legale în vederea avizării proiectului de investiţii de catre instituţiile abilitate ale statului, inclusiv pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens" .
Pe parcursul evaluării ofertelor, au fost depuse contestaţii de către 2 operatori economici, una din ele fiind respinsă de către CNSC, iar cealaltă fiind depusă direct în instanţele de judecată.
În comunicat se mai precizează că la data prezentei, "cauza de soluţionare a contestaţiei se află la Curtea de Apel Bucuresti, în vederea pronunţării unei soluţii definitive, APIA aflându-se astfel în imposibilitatea de a incheia contractul până la soluţionarea definitivă a contestaţiilor".
În cele din urmă, cele două instituţii menţionează faptul că "urmare a dificultăţilor întâmpinate în achiziţionarea softului informatic, pentru a continua şi implementa modificările informatice existente la nivelul APIA, modificări rezultate din schimbările legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare, experţii APIA au identificat o serie de soluţii, prin resursele umane şi informatice existente, astfel încât să compenseze lipsa dezvoltatorului de soft".
Având în vedere cele precizate de europarlamentarul Daniel Buda, cele două instituţi subliniază: "reiterăm invitaţia către toţi cei interesaţi de a se informa direct de la sursă, respectiv APIA şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care şi-au manifestat deschiderea, disponibilitatea şi totala transparenţă în a oferi toate informaţiile necesare cu privire la modul de acordare a subvenţiilor pentru fermieri, precum şi la stadiul efectuării plăţilor".
---------------
• Europarlamentarul susţine că plăţile directe din agricultură sunt în pericol, deoarece MADR nu a finalizat achiziţionarea softului APIA
Europarlamentarul român Daniel Buda i-a solicitat, ieri, demisia ministrului Agriculturii Petre Daea, printr-o postare pe contul personal de Facebook, ca urmare a faptului că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu a finalizat achiziţionarea softului de la Agenţia pentru Plăţi în Agricultură (APIA), plăţile directe fiind, astfel, în pericol.
Europarlamentarul a afirmat: "Domnule ministru Petre Daea, vă solicit public demisia ca urmare a incapacităţii instituţionale de a finaliza achiziţionarea softului de la APIA, astfel încât plăţile directe să nu fie în pericol!
Potrivit informaţiilor publice, Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea nu a reuşit finalizarea achiziţionării sistemului informatic care să permită finalizarea efectuării plăţilor directe din fondurile europene gestionate de APIA, conform solicitărilor venite de la Comisia Europeană. Aceasta a avertizat Ministerul Agriculturii încă din vara anului trecut că trebuie să respecte regulile privind disciplina financiară în concordanţă cu prevederile regulamentelor europene şi a solicitat cu insistenţă să se elaboreze corecţiile necesare în declaraţiile de cheltuieli.
Au trecut mai bine de şapte luni de atunci şi nu s-a corectat nimic, punându-se în pericol însăşi finanţarea de bază a agriculturii româneşti şi anume plăţile directe care vin în România fără depunerea unor proiecte. Mai mult, din cauza deficienţelor sistemului informatic, fermierii sunt nevoiţi să returneze deja banii înapoi în condiţiile în care o parte i-au cheltuit deja pentru nevoile fermelor. Din păcate, întreg sistemul informatic din agricultură, şi nu numai, se pare că fusese subsumat intereselor de partid, respectiv a PSD-ului, iar plecarea lui Victor Ponta şi a prietenilor săi au lăsat suficiente goluri încât să îi ia cu ameţeală pe cei obligaţi să finalizeze achiziţionarea sistemul informatic.
Actuala guvernare este incapabilă să gestioneze eficient programele finanţate de către Uniunea Europeană pe bază de proiecte şi este strigător la cer că neputinţa acesteia poate îngropa peste 900.000 de fermieri.
Posibilitatea pierderii plăţilor directe, cele mai accesibile surse de finanţare care pot deveni istorie pentru fermierii din România, poate însemna îngroparea definitivă a acestui sector, şi aşa greu încercat raportat la fermierii din Uniunea Europeană.
Fermierii şi sectorul agricol din ţara noastră mai au o singură şansă pentru a nu pierde fondurile europene: să plecaţi din fruntea ministerului!"