Partidul Popular European (PPE) va vota împotriva regulamentului Uniunii Europene privind refacerea naturii în forma negociată în trilog (Consiliul UE - Comisia Europeană - Parlamentul European), a afirmat marţi eurodeputatul Daniel Buda, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, conform agerpres.
Conform sursei citate, ''Este un regulament care a ieşit acum din trilog şi referitor la care grupul PPE a votat ieri în cadrul intern, să spun aşa, poziţia de a merge împotriva acestui regulament, împotriva acestui rezultat din trilog, deoarece în opinia noastră se pune o presiune incomensurabilă pe ceea ce înseamnă sectorul agricol la nivelul Uniunii Europene şi, evident, şi la nivel naţional. Sunteţi cu toţii la curent în legătură cu protestele fermierilor. În Bruxelles au fost peste 900 de tractoare ieri. De asemenea au fost incendiate anvelope şi tot felul de alte materiale inflamabile cu ocazia acestui Consiliu AGRIFISH, încercând să se pună presiune mai mare pe Comisia Europeană faţă de ceea ce înseamnă simplificarea implementării politice agricole comune'', a spus Buda.
Potrivit eurodeputatului român, un argument pentru care PPE va vota împotriva textului regulamentului UE privind refacerea naturii se referă la impactul asupra agriculturii, existând unele elemente care nu pot fi acceptate întrucât nu sunt uşor de cuantificat de către statele membre, transmite sursa.
Conform agerpres: ''Pe de altă parte, se vorbeşte despre ceea ce înseamnă posibilitatea statelor membre de a nu avea atât de intense măsurile pe acest domeniu dacă ar fi afectată siguranţa alimentară. (...) nu există niciun element referitor la modul în care putem defini siguranţa alimentară. Nu ai un element de cuantificare a acestui concept, te raportezi la ce? Când spui de siguranţa alimentară, te raportezi la siguranţa alimentară la nivel regional, la nivel naţional, la nivel european, la nivel mondial. Deci este un element care nu poate fi acceptat sub nicio formă, pentru că pur şi simplu îţi face legea ca fiind inaplicabilă, întrucât nu ai elementul fix la care să te raportezi'', a subliniat Daniel Buda.
În cazul respingerii textului de plenul Parlamentului European, Comisia Europeană va trebui să prezinte un alt regulament, care să corespundă realităţii din teren şi să nu pună în pericol conceptul de securitate alimentară, a adăugat el, menţionează sursa.
În cadrul Pactului Verde european, Comisia Europeană a propus în urmă cu peste un an şi jumătate un regulament privind refacerea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre şi maritime ale Uniunii Europene şi pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă şi biodiversitate, transmite agerpres. Potrivit executivului UE, noua lege ar aduce beneficii economice semnificative, întrucât fiecare euro investit s-ar traduce în beneficii de cel puţin opt euro, şi răspunde aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte protecţia şi refacerea biodiversităţii, a peisajelor şi a oceanelor, exprimate în unele din concluziile Conferinţei privind viitorul Europei, informează sursa citată.
Conform proiectului de lege, până în 2030 UE trebuie să dispună de măsuri de refacere care să acopere cel puţin 20% din suprafaţa sa terestră şi maritimă şi toate ecosistemele în nevoie de refacere până în 2050, relatează sursa. Pentru a atinge aceste ţinte, ţările UE trebuie să aducă la o stare bună, până în 2030, cel puţin 30% din tipurile de habitat acoperite de noua lege care sunt în stare proastă, proporţia sporind la 60% în 2040 şi 90% în 2050, adaugă sursa.
Statele membre ar urma să adopte, printr-un proces deschis şi transparent, planuri de refacere a naturii care să detalieze modul în care ele intenţionează să atingă aceste ţinte, conform sursei precizate. În concordanţă cu poziţia PE, statele membre ar trebui să dea prioritate zonelor din Natura 2000 până în 2030, transmite agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 15:10)
Bine că împotriva betonărilor albilor râurilor nu e nicio restricție
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 05:36)
Veti vota cu ambele maini, ambele picioare si cu ce se mai acoala cui i se mai scoala. Daca va da ordin Von der Leyn aia imediat votati orice. Acolo nu e dupa cum vreti, e dupa cum vi se ordona.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 09:43)
Ca la tine la moscova, nu?