Micul este salvat, iar în decurs de trei luni va fi declarat produs tradiţional românesc, a declarat, ieri, ministrul agriculturii Daniel Constantin, făcând referire la Directiva Europeană potrivit căreia, de la 1 iunie, producţia de mici ar fi urmat să fie interzisă.
"Micul românesc este salvat, ca să spun aşa. Nu este niciun fel de problemă. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred că am reuşit să facem un lucru foarte important", a spus oficialul, citat de Mediafax.
Guvernul a anunţat, recent, că va transmite Comisiei Europene o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii pentru ca reţeta micilor româneşti să fie inclusă pe lista reţelor tradiţionale. Măsura vine ca urmare a introducerii, de la 1 iunie, a unei Directive Europene potrivit căreia aditivul alimentar E500, adică bicarbonatul de sodiu, conservant şi antioxidant, nu va mai putea fi utilizat la prepararea produselor din carne.
Executivul preciza, într-un comunicat, că va face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale, alături de burger şi cârnatul spaniol chorizo.
"Sigur că mai sunt câteva zile până aşteptăm şi o decizie europeană în acest sens, dar de când a intrat în vigoare regulamentul european, micul românesc se produce în continuare fără niciun fel de problemă", a mai spus, ieri, Constantin.
Domnia sa a precizat că, în regulamentul european, va fi introdusă o excepţie pentru ingredientele care se regăsesc în micul românesc. Ministrul a mai spus că asociaţiile din domeniu vor începe procesul de atestare a micului ca produs tradiţional românesc.
"Acest proces va dura în jur de trei luni şi după aceea nu cred că va mai fi niciun fel de problemă", a afirmat ministrul.