DANIEL DĂIANU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL: "Bugetul pe 2022 va fi mult întârziat"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2021

Daniel Dăianu, Preşedintele Consiliului Fiscal

Daniel Dăianu, Preşedintele Consiliului Fiscal

Bugetul pentru 2022 va fi mult întârziat, iar asta nu numai din raţiuni de ordin politic, a afirmat, ieri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia cursdeguvernare.ro. Dăianu a mai spus că bugetul anului următor trebuie să semnaleze corecţia deficitului bugetar.

Daniel Dăianu a afirmat: "O mare întrebare şi problemă în opinia mea este construcţia bugetului pentru anul care vine. Este clar că va întârzia această construcţie, nu numai din raţiuni de ordin politic, de formare a unui nou guvern. În orice caz, această construcţie trebuie să semnalizeze, mult mai vizibil, începutul unei consolidări fiscal-bugetare. Dacă nu vom reuşi începând cu 2022 acest lucru... 2021 a fost simplu, să termini cu un deficit de 7% în raport cu PIB-ul, poate chiar sub. (...) Dacă nu vom reuşi această consolidare, care nu este simplă de fel, există spectrul capcanei îndatorării. Noi am pornit cu o datorie publică relativ mică însă ea a crescut relativ repede, eu spun în mod justificat. Această suire în ultimii doi ani nu este ceva neobişnuit, s-a remarcat peste tot, dar la noi problema nu este de nivel al datoriei publice ci este de flux. Deci noi trebuie să curmăm o dinamică sine die a deficitelor mari. (...) Banca centrală a României, BNR-ul, nu se poate ocupa singură de dezechilibrele macroeconomice, nu se poate lupta singură cu inflaţia şi nu poate ea să se ocupe singură de deficitele externe. (...) O altă mare întrebare şi problemă pentru România este implementarea Planului naţional pentru redresare şi rezilienţă (...) În cazul nostru, PNRR-ul ar trebui să atenueze din impactul contracţionist al consolidării fiscal-bugetare. (...) Vom fi capabili să implementăm acest PNRR? Toată lumea parcă stă cu mâna întinsă să vină miliardele. Sigur, va veni pre-finanţarea, dar după ce se va întâmpla?".

În ceea ce priveşte agenţiile de rating şi consolidarea fiscal-bugetară, Dăianu a spus că lucrurile sunt mult mai puţin clare pentru 2022 şi anii următori după ce în 2021 s-au luat unele măsuri de control a cheltuielilor bugetare.

"Testul mare va începe în 2022", a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

Acesta a adăugat: "Avem de combinat o bătălie ce trebuie să continue cu pandemia, cu o revenire inegală a economiei noastre, aşa cum este revenirea cam peste tot, şi cu nevoia de a face consolidare bugetară, care nu este simplă pentru că şi politica monetară va trebui să fie mai puţin acomodativă - se va înăspri - şi impulsul fiscal va trebui să dispară astfel încât într-adevăr să ai consolidare bugetară. În asemenea circumstanţe trebuie să ai o absorbţie masivă de fonduri europene ca să menţii o creştere economică în jur de 4% a PIB. Eu zic că va fi o performanţă să reuşim aşa ceva".

Totodată, Dăianu a afirmat că BNR nu poate să "omoare un puseu inflaţionist prin sugrumarea economiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb