Bugetul pentru 2022 va fi mult întârziat, iar asta nu numai din raţiuni de ordin politic, a afirmat, ieri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia cursdeguvernare.ro. Dăianu a mai spus că bugetul anului următor trebuie să semnaleze corecţia deficitului bugetar.
Daniel Dăianu a afirmat: "O mare întrebare şi problemă în opinia mea este construcţia bugetului pentru anul care vine. Este clar că va întârzia această construcţie, nu numai din raţiuni de ordin politic, de formare a unui nou guvern. În orice caz, această construcţie trebuie să semnalizeze, mult mai vizibil, începutul unei consolidări fiscal-bugetare. Dacă nu vom reuşi începând cu 2022 acest lucru... 2021 a fost simplu, să termini cu un deficit de 7% în raport cu PIB-ul, poate chiar sub. (...) Dacă nu vom reuşi această consolidare, care nu este simplă de fel, există spectrul capcanei îndatorării. Noi am pornit cu o datorie publică relativ mică însă ea a crescut relativ repede, eu spun în mod justificat. Această suire în ultimii doi ani nu este ceva neobişnuit, s-a remarcat peste tot, dar la noi problema nu este de nivel al datoriei publice ci este de flux. Deci noi trebuie să curmăm o dinamică sine die a deficitelor mari. (...) Banca centrală a României, BNR-ul, nu se poate ocupa singură de dezechilibrele macroeconomice, nu se poate lupta singură cu inflaţia şi nu poate ea să se ocupe singură de deficitele externe. (...) O altă mare întrebare şi problemă pentru România este implementarea Planului naţional pentru redresare şi rezilienţă (...) În cazul nostru, PNRR-ul ar trebui să atenueze din impactul contracţionist al consolidării fiscal-bugetare. (...) Vom fi capabili să implementăm acest PNRR? Toată lumea parcă stă cu mâna întinsă să vină miliardele. Sigur, va veni pre-finanţarea, dar după ce se va întâmpla?".
În ceea ce priveşte agenţiile de rating şi consolidarea fiscal-bugetară, Dăianu a spus că lucrurile sunt mult mai puţin clare pentru 2022 şi anii următori după ce în 2021 s-au luat unele măsuri de control a cheltuielilor bugetare.
"Testul mare va începe în 2022", a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.
Acesta a adăugat: "Avem de combinat o bătălie ce trebuie să continue cu pandemia, cu o revenire inegală a economiei noastre, aşa cum este revenirea cam peste tot, şi cu nevoia de a face consolidare bugetară, care nu este simplă pentru că şi politica monetară va trebui să fie mai puţin acomodativă - se va înăspri - şi impulsul fiscal va trebui să dispară astfel încât într-adevăr să ai consolidare bugetară. În asemenea circumstanţe trebuie să ai o absorbţie masivă de fonduri europene ca să menţii o creştere economică în jur de 4% a PIB. Eu zic că va fi o performanţă să reuşim aşa ceva".
Totodată, Dăianu a afirmat că BNR nu poate să "omoare un puseu inflaţionist prin sugrumarea economiei".