Daniel Dăianu: România are nevoie de un nou model de dezvoltare

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2009

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

România are nevoie de un nou model de dezvoltare şi de capital autohton, a susţinut, fostul ministru al Finanţelor între 1997- 1998, Daniel Dăianu, într-o conferinţă la colocviul internaţional cu tema "România după douăzeci de ani de la căderea regimului comunist" care s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).

Potrivit lui Daniel Dăianu, în prezent profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), la nivelul Comisiei Europene este nevoie de o regândire a relaţiei cu ţările din Europa Centrală şi de Răsărit, de o redefinire a misiunii fondurilor europene, altfel existând pericolul unor derapaje temporare de politică economică.

Fostul demnitar consideră că promovarea României în Alianţa Euro-Atlantică şi aderarea la Uniunea Europeană nu sunt suficiente, iar ţara noastră trebuie să facă progrese pe cont propriu. În opinia sa, criza a dovedit un fapt previzibil şi anume că pieţele financiare nu funcţionează şi nu se autoreglează de la sine. Căderea comunismului a favorizat, la rândul său, impresia că pieţele financiare rezolvă totul, prin ele însele, fără intervenţia statului şi fără reglementări cerute de situaţie. Similar, prin cheltuieli bugetare mari nu se rezolvă problemele unei societăţi, a arătat fostul demnitar.

"Criza mondială, resimţită puternic şi în Româ­nia în acest an, arată că nu există o structură monolitică a lumii capitaliste. Şi capitalismul poate greşi şi submina elemente ale democraţiei. Criza financiară teribilă începută în 2008 şi devenită criză economică în 2009, contrapune, în capitalism, două tipuri de democraţii, cea liberală şi cea dominată de stilul de conducere autoritarist, regăsit în ţările asiatice, care au cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii ani", a afirmat Dăianu.

Din punctul de vedere al fostului ministru, pentru Europa răspunsurile nu sunt uşor de dat. Deficitele bugetare vor rămâne mari, iar în următorii ani există pericolul unui nou clivaj.

"Sunt forţe centrifuge şi în UE şi tentative de renaţionalizare a unor politici, ceea ce nu este de bun augur. În Europa Centrală şi de Est trebuie găsit un alt model de creştere economică, pentru că până acum a fost o creştere nesustenabilă, nesănătoasă. Creşterile din economiile emergente se bizuie pe economisire internă. Asia a înţeles că liberalizarea fără limite a pieţelor financiare poate fi fatală. Asiaticii au şi sentimentul de ruşine şi de vinovăţie faţă de eşec şi proasta administrare. La noi, din păcate, nu există acest sentiment", a explicat fostul ministru de Finanţe

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb