România are nevoie de un nou model de dezvoltare şi de capital autohton, a susţinut, fostul ministru al Finanţelor între 1997- 1998, Daniel Dăianu, într-o conferinţă la colocviul internaţional cu tema "România după douăzeci de ani de la căderea regimului comunist" care s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).
Potrivit lui Daniel Dăianu, în prezent profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), la nivelul Comisiei Europene este nevoie de o regândire a relaţiei cu ţările din Europa Centrală şi de Răsărit, de o redefinire a misiunii fondurilor europene, altfel existând pericolul unor derapaje temporare de politică economică.
Fostul demnitar consideră că promovarea României în Alianţa Euro-Atlantică şi aderarea la Uniunea Europeană nu sunt suficiente, iar ţara noastră trebuie să facă progrese pe cont propriu. În opinia sa, criza a dovedit un fapt previzibil şi anume că pieţele financiare nu funcţionează şi nu se autoreglează de la sine. Căderea comunismului a favorizat, la rândul său, impresia că pieţele financiare rezolvă totul, prin ele însele, fără intervenţia statului şi fără reglementări cerute de situaţie. Similar, prin cheltuieli bugetare mari nu se rezolvă problemele unei societăţi, a arătat fostul demnitar.
"Criza mondială, resimţită puternic şi în România în acest an, arată că nu există o structură monolitică a lumii capitaliste. Şi capitalismul poate greşi şi submina elemente ale democraţiei. Criza financiară teribilă începută în 2008 şi devenită criză economică în 2009, contrapune, în capitalism, două tipuri de democraţii, cea liberală şi cea dominată de stilul de conducere autoritarist, regăsit în ţările asiatice, care au cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii ani", a afirmat Dăianu.
Din punctul de vedere al fostului ministru, pentru Europa răspunsurile nu sunt uşor de dat. Deficitele bugetare vor rămâne mari, iar în următorii ani există pericolul unui nou clivaj.
"Sunt forţe centrifuge şi în UE şi tentative de renaţionalizare a unor politici, ceea ce nu este de bun augur. În Europa Centrală şi de Est trebuie găsit un alt model de creştere economică, pentru că până acum a fost o creştere nesustenabilă, nesănătoasă. Creşterile din economiile emergente se bizuie pe economisire internă. Asia a înţeles că liberalizarea fără limite a pieţelor financiare poate fi fatală. Asiaticii au şi sentimentul de ruşine şi de vinovăţie faţă de eşec şi proasta administrare. La noi, din păcate, nu există acest sentiment", a explicat fostul ministru de Finanţe