Există o probabilitate ridicată ca statul să ceară dividende suplimentare şi în acest an de la companiile pe care le are în subordine, în condiţiile unei presiuni foarte mari asupra execuţiei bugetare, a precizat, ieri, Daniela Vasile, manager de investiţii la Certinvest, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de BVB şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
Daniela Vasile a declarat: "Aşteptările privind distribuţiile suplimentare de dividende sunt destul de mari, având în vedere că deficitul bugetar anunţat, de exemplu pentru primul trimestru din acest an, se situează, deja, la 0,5% din PIB-ul prognozat pentru 2019. Deci există o presiune foarte mare asupra execuţiei bugetare, ceea ce măreşte şansele ca statul să ceară dividende suplimentare".
Potrivit managerului de la Certinvest, în general, investitorii din ţara noastră preferă dividendele şi se gândesc mai puţin la perspectivele de dezvoltare ale companiilor pe termen lung.
"În măsura în care repartizarea de dividende nu afectează proiectele de investiţii, suntem mulţumiţi cu acest lucru, dar în cazul în care companiile renunţă la proiecte de investiţii, atunci preferăm ca profitul să fie reinvestit", a mai spus Daniela Vasile.
Sunt declaraţii care vin în condiţiile în care, la finele anului trecut, Statul Român a cerut dividende suplimentare de la mai multe companii la care este acţionar majoritar, măsură care, potrivit analiştilor, a avut dret scop încadrarea într-un deficit bugetar de 3%. Şi în 2017 statul a solicitat dividende suplimentare de la unele companii pe care le controlează.
Recent, Ministerul Energiei a cerut de la conducerea Nuclearelectrica (SNN) informaţii referitoare la analiza şi decizia privind distribuirea si virarea, sub formă de dividend sau vărsăminte la bugetul statului, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, măsură prevăzută în OUG 114.