Dar dacă noul virus e aici pentru a rămâne pe termen lung?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2020

Dar dacă noul virus e aici pentru a rămâne pe termen lung?

Într-o conferinţă ţinută duminică de oficiali ai Goldman Sachs pentru 1.500 de clienţi aleşi pe sprânceană, analiştii celebrei bănci de investiţii avertizează că virusul va avea o viaţă lungă şi că jumătate din populaţia Statelor Unite va fi infectată la un moment dat.

Sunt însă şi alte estimări la fel de interesante, preluate de site-ul zerohedge.com.

Nu doar că 50% dintre americani vor lua coronavirus dar şi 70% dintre germani (ce coincidenţă, şi Angela Merkel spusese asta înainte!). Vârful contaminărilor va fi atins în următoarele opt săptămâni. Virusul pare concentrat în jurul unei benzi cuprinsă între 30-50 grade latidudine nordică ceea ce denotă că preferă frigul precum gripa, adică este mai degrabă sezonier iar încălzirea vremii va ajuta.

Dintre cei afectaţi, 80% dezvoltă forme uşoare, 15% forme medii iar 5% forme grave. Formele uşoare sunt precum o răceala, formele medii precum o gripă iar cei afectaţi trebuie să stea acasă două săptămâni pentru a se recupera iar formele grave pot fi letale pentru bătrâni şi cei cu co-morbidităţi.

Mortalitatea medie este în jur de 2%, mult mai ridicată însă pentru bătrâni şi cei cu alte afecţiuni.

La populaţia Statelor Unite asta ar însemna că trei milioane de persoane ar putea muri din cauza acestui virus. Dar în SUA oricum mor anual trei milioane de oameni pe an din cauza bătrâneţii şi a bolilor, iar acest segment va fi corelat cu cel al morţilor din cauza coronavirusului ne atrag atenţia analiştii băncii.

Oricum, va exista însă un stres suplimentar pentru sistemul sanitar. Există o dezbatere despre cum să reacţioneze statele la noul virus: carantina nu este eficientă pe termen lung dar va reduce pe termen scurt suprasolicitarea spitalelor (Marea Britanie încearcă să amâne cât mai mult acest lucru şi vrea să grăbească imunizarea colectivă).

Economia Chinei se va reface în şase luni, dar creşterea PIB-ului global va fi cea mai redusă din ultimii 30 de ani, în jur de 2%. Nu doar virusul în sine ci şi modificarea mentalităţii consumatorilor duce la scăderea cererii. Bursa din SUA îşi va reveni în a două parte a anului, poate chiar spectaculos. Tehnic vorbind, pieţele de acţiuni căutau deja un pretext pentru o corecţie după cel mai lung ciclu de creştere din istorie. Nu este vorba de un risc sistemic ca în 2008, va fi mai degrabă ca 9/11 concluzionează Goldman Sachs.

Acum, orice analiză trebuie luată cu o doză de relativitate chiar dacă fostul şef al Goldman se considera în vremurile crizei din 2008 un soi de Dumnezeu.

În curând, vor apărea şi primele vaccinuri şi de aici un set de noi posibilităţi.

Dacă virusul e eradicat, precum SARS şi MERS, toată lumea va respira uşurată în maxim doi ani. Dar dacă devine adaptabil precum gripa sezonieră, mereu cu tulpini noi, astfel încât niciun vaccin nu o elimină complet? Avem şi declaraţia şefei FMI din urmă cu câţiva ani, în care aceasta vorbea de povara reprezentată de bătrâni."Dacă nu acţionăm, sistemele publice de pensii şi asigurări de sănătate vor deveni nesustenabile pe termen lung. Nepoţii noştri se vor confruntă cu o datorie publică nesustenabilă şi creşteri de taxe abrupte, care le vor reduce bunăstarea economică. Virusul pare să fie în acest context o apariţie destul de...convenabilă. De aici pleacă alte două ramificaţii. Unii, mai pozitivi din fire şi gata să mizeze doar pe explicaţiile oficiale, vor considera că e o catastrofă naturală, că şefa FMI vorbea doar de îmbătrânirea populaţiei aşa că orice suspiciune de eugenie e demenţială, că apariţia SARS şi MERS demonstrează că virusurile pot trece de la animale la om. Alţii, mai conspiraţionişti vor consideră coronavirusul o creaţie de laborator menită să zguduie economia Chinei (în mod convenabil şi Iranul, alt inamic tradiţional al SUA e foarte afectat de virus, nu însă şi restul ţărilor din regiune) iar apoi să simplifice puţin şi sistemele de pensii din Occident. Doar se vorbeşte de ceva vreme că elitele vor reducerea populaţiei globului... Iar SARS şi MERS au fost gândite tocmai pentru a justifica acest nou virus, pentru a-l legitima. Şi cum umaniatea nu trecuse de ceva vreme printr-o mare conflagraţie (75 de ani de la al doilea razbooi mondial), e bun şi un virus pentru a culege recolta periodică de vieţi şi emoţii omeneşti cum au tot fost în istorie. Cum vă place. Oricum teoriiile conspiraţioniste vor exploda după ce ne mai liniştim cu virusul ca după 9/11, mai ales dacă ne vom obişnui să convieţuim cu el precum cu gripa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. " Nu doar că 50% dintre americani vor lua coronavirus dar şi 70% dintre germani (ce coincidenţă, şi Angela Merkel spusese asta înainte!). Vârful contaminărilor va fi atins în următoarele opt săptămâni. Virusul pare concentrat în jurul unei benzi cuprinsă între 30-50 grade latidudine nordică ceea ce denotă că preferă frigul precum gripa, adică este mai degrabă sezonier iar încălzirea vremii va ajuta. " Da, într-adevăr ce coincidență. Într-o Europă din ce în ce mai nemulțumită de politicienii evident ostili popoarelor pe care le conduc, cu proteste din ce în ce mai frecvente contra ideilor bolșevice globaliste (contra granițelor deschise, migrației din lumea a 3-a și "multiculturalismului" și alte idei fixe marca Tikkun Olam - căutați), și la vot și de stradă (mai ales în Franța, unde Vestele Galbene au 70 de săptămâni de proteste, "teroarea" întreținută abil a "inamicului invizibil" și de necombătut pică la fix. Pretext pentru interzicerea adunărilor în grupuri mari (mulți fricoși nu vor mai avea curajul să iasă în aer liber la proteste, poate nici să doarmă lângă nevastă, că poate Doamne ferește e infectată, mai ales că ni se induce insidios ideea că poți să fii infectat fără să ai simptomele "bolii"), și pentru introducerea de măsuri din ce în ce mai restrictive. Combinat cu șomajul și falimentele induse de închiderea totală a micilor afaceri, avem o populație dispusă să accepte orice, sau în orice caz lucruri pe care nu le-ar accepta dacă ar fi impuse printr-o simplă lege. Și totul pentru un fleac de virus care conform BBC-ului, care poate fi considerat după caz, o sursă credibilă, provoacă... pneumonie. Să mai aduc aminte de titlurile din vremea gripei aviare "Se va îmbolnăvi jumătate de planetă"? (!!!!) Lugenpresse e un termen prea blând. Combinat și cu un dummkopf-presse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb