Daraban: "România trebuie să reia proiectul AGRI, ca o alternativă europeană la gazul rusesc"

T.B.
Macroeconomie / 2 februarie

Daraban: "România trebuie să reia proiectul AGRI, ca o alternativă europeană la gazul rusesc"

Lituania şi România pot dezvolta proiecte comune în domeniul energiei, un exemplu de bune practici fiind terminalul lituanian GNL din Klaipeda, care reuşeşte să ofere acestei ţări un grad ridicat de independenţă în ceea ce priveşte gazele naturale, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, care s-a întâlnit cu ambasadorul Lituaniei în România, Arturas Zurauskas, conform agerpres.

Potrivit sursei, "România trebuie să înveţe din experienţa Lituaniei, mai ales în situaţia geopolitică în care ne aflăm, şi să reia proiectul Azerbaidjan - Georgia - România Interconnector (AGRI), ca o alternativă europeană la gazul rusesc. Chiar dacă a fost demarat în 2008, din anumite motive acest proiect nu a fost pus în practică până în prezent. AGRI presupune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, şi traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere până în Portul Constanţa. Din păcate, renunţarea la acest proiect a însemnat şi oprirea investiţiilor în infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregătită din acest punct de vedere la ora actuală", a declarat Daraban.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a avut, joi, o întrevedere cu ambasadorul Lituaniei în România, Arturas Zurauskas, în scopul analizei situaţiei actuale a schimburilor economice bilaterale, precum şi a identificării soluţiilor optime pentru dinamizarea acestora, transmite sursa indicată.

Potrivit acestuia, chiar dacă cifrele ne arată că între cele două state există o valoare a schimburilor comerciale de numai 383 de milioane de euro, "în Lituania sunt comercializate produse finite cu materie primă importată din România, şi vice-versa, astfel încât nu putem să vorbim despre o statistică reală din acest punct de vedere", precizează sursa menţionată.

La rândul său, Arturas Zurauskas a subliniat că unul dintre punctele importante de pe agenda Ambasadei Lituaniei în România îl reprezintă impulsionarea relaţiilor comerciale cu ţara noastră, acţiune dublată de continuarea colaborării la nivel politic dintre cele două state, potrivit agerpres.

Conform sursei relatate, "Profit, astfel, de această întâlnire pentru a vă solicita sprijinul în ceea ce priveşte atragerea unui număr cât mai mare de companii româneşti la viitorul summit Iniţiativa celor 3 Mări, eveniment ce va avea loc, anul acesta, la Vilnius, în Lituania. Suntem foarte interesaţi în cooptarea antreprenorilor români în proiecte comune, mai ales în domeniile: energie, transporturi, digitalizare şi IT&C. Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Ambasada Lituaniei în România au dezvoltat, de-a lungul timpului, o relaţie foarte strânsă şi sunt convins că şi de data aceasta Camera Naţională va reuşi să impulsioneze mediul de afaceri din România să participe în număr cât mai mare la acest summit", a afirmat ambasadorul Lituaniei în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb