Cererea de aur a sporit cu 11% la nivel global, în trimestrul întâi din anul curent, datorită investiţiilor din China, respectiv a consumului de pe segmentul bijuteriilor, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), care anticipează o cerere solidă de profil pe parcursul lui 2011.
Conform cifrelor WGC, cererea mondială de aur a fost de 981,3 tone metrice în perioada ianuarie - martie 2011, comparativ cu 881 de tone în aceeaşi perioadă din 2010.
Din datele WGC pentru trimestrul întâi rezultă că investiţiile în aur au crescut cu 26%, la 310,5 tone, iar achiziţiile de lingouri şi monede - cu 52%, la 366,4 tone.
WGC arată că, în China, consumul de profil a sporit cu 47% în trimestrul întâi şi s-ar putea dubla până în 2020. Conform WGC, cererea de bijuterii a crescut cu 6,8% în intervalul analizat, la 556,9 tone. În China, consumul de profil a sporit cu 21%, la recordul de 142,9 tone. China şi India - cel mai mare cumpărător mondial de aur, au realizat 63% din achiziţiile globale de pe această piaţă.
"Cererea de plasamente în aur va fi solidă în 2011", a declarat Eily Ong, director al departamentului de cercetare a investiţiilor din cadrul WGC. În opinia sa, cererea de bijuterii este remarcabilă şi încă observăm presiunile inflaţioniste care au stau la baza investiţiilor în aur, îndeosebi a celor din China.
Eily Ong a adăugat: "Consumatoriii din China şi India continuă să vadă în aur nu numai o podoabă, ci şi o investiţie bună. Ei văd o valoare considerabilă în metalul preţios şi încă aşteaptă creşterea preţului aces-tuia".
La data de 2 mai, cotaţia aurului a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor, pe piaţa din New York: 1.577,57 dolari uncia. Creşterea de anul acesta a fost determinată de accelerarea inflaţiei, criza datoriilor din Europa, deprecierea dolarului şi tensiunile din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Ieri dimineaţă, la ora 08.25, preţul era de 1.490,60 dolari/uncie la Comex New York, mai mic cu 0,4% faţă de ziua precedentă.
În trimestrul întâi, băncile centrale şi instituţiile guvernamentale şi-au dublat achiziţiile de aur: 129,3 tone, potrivit WGC.