Datoria de 800 milioane euro a "Daewoo" Craiova către stata fost anulată definitiv şi irevocabil

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2007

Datoria de 800 milioane euro a "Daewoo" Craiova către stata fost anulată definitiv şi irevocabil

Anularea datoriei în valoare de 800 de milioane euro a Daewoo Automobile Craiova (DWAC) către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a devenit definită şi irevocabilă, Curtea de Apel dând ieri câştig de cauză companiei craiovene.

Astfel, Instanţa a dispus anularea deciziilor referitoare la obligaţiile de plată accesorii aferente obligaţiilor fiscale din anul 2005 pentru sumele de 213.206.251 lei, reprezentând dobânzi, 7.057.862 lei - penalităţi de întârziere, 267.512.593 lei - taxe vamale, 936.617.841 lei - majorări de întârziere, 320.642.582 lei - TVA şi 1.120.136.331 lei - majorări de întârziere. "Direcţia Regională Vamală Craiova a acţionat, în 2005, la ordinele unui grup de interese care vedea în fabrica de la Craiova şi în reprezentanţele acesteia în toată ţara o afacere imobiliară extrem de profitabilă", a precizat Ionel Blănculescu, pre­şedintele "Consultanţă&Investigaţii Financiare", companie care a reprezentat în cei doi ani interesele Daewoo în litigiul cu organul fiscal din Craiova.

Litigiul între stat şi fosta companie Daewoo Automobile Craiova datează din anul 2005, când Direcţia Regională Vamală Craiova (DRVC) a realizat un control la societatea DWAC, în cadrul căruia a constatat încălcarea unei legi din 1994 (nr. 471), care oferea facilităţi investitorilor străini care aveau un capital social de peste 50 milioane dolari, o producţie la export de peste 50% şi un grad de integrare al producţiei la intern de peste 60%, într-un termen de şapte ani. În urma unui calcul, DRVC a constatat, la momentul respectiv, că gradul de integrare al producţiei la intern a fost de sub 60%, la termenul stabilit de lege, şi a decis că DWAC are o datorie de 800 milioane euro la statul român, sumă care reprezintă valoarea facilităţilor de care a beneficiat firma coreeană de la preluarea fabricii craiovene.

În august 2006, ANAF a decis desfiinţarea procesului verbal care incrimina DWAC, însă, ulterior, s-a realizat un nou control în care s-a constatat aceeaşi abatere şi s-a demarat acţiunea în justiţie, a cărui sentinţă finală a fost pronunţată ieri.

Compania Ford a cumpărat, recent, compania Automobile Craiova. Producătorul american a oferit 57 de milioane euro pentru pachetul majoritar de acţiuni - 72,4% - al societăţii din Craiova.

Domnul Sebastian Vlădes­cu, preşedintele Comisie de privatizare a Automobile Craiova, ne-a declarat ieri că decizia de este benefică pentru tranzacţia încheiată recent. "Această decizie duce la accelerarea procesului de realizare a unui autovehicul nou la Craiova", ne-a spus domnul Sebastian Vlădescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb