DAVID SMART, FRANKLIN TEMPLETON: "Vrem să vedem mai multe tranzacţii pe «Bursa lui Ludwik»"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2015

"Vrem să vedem mai multe tranzacţii pe «Bursa lui Ludwik»"

"Aderarea României la Zona Euro trebuie cântărită cu foarte mare atenţie"

La relaxarea cantitativă din Anglia, efectele negative ale represiunii financiare aproape au egalizat beneficiile costurilor reduse de împrumut

Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să convingă Guvernul să accelereze privatizările prin IPO-uri (oferte publice iniţiale) şi să uşureze procedura de deschidere de conturi, consideră David Smart, Head of Franklin Templeton Investment Solutions EMEA.

Domnia sa a spus, vineri, în cadrul unei întâlniri la Londra: "Fondul Proprietatea a trecut printr-o transformare uriaşă, după ce am preluat mandatul de administrare. Fondul cumulează jumătate din rulajul zilnic al «Bursei lui Ludwik» (n.r. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB). Îl tachinăm din cauza asta. Trebuie să crească (n.r. Ludwik Sobolewski) valoarea tranzacţiilor, ca FP să nu mai reprezinte 50% din rulaj".

Odiseea Fondului Proprietatea

David Smart spune că "odisee" este cuvântul potrivit să descrie călătoria Fondului Proprietatea.

Domnia sa povesteşte: "Am participat la licitaţia de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea (n.r. Franklin Templeton), împreună cu 35 de concurenţi.

Trebuie să spun că procesul de selecţie, având în vedere momentul la care avea loc, a fost executat extrem de eficient şi cu un înalt profesionalism. Era chiar după cei mai dificili ani pe care i-au văzut pieţele financiare.

Ni s-a spus că am câştigat mandatul în iunie 2009 şi, apoi, am început odiseea.

De câte ori îl văd pe domnul Jiru (n.r. Enache Jiru), care era preşedintele comisiei de selecţie, glumesc spunându-i că nu ştiu dacă posedă sau nu un stilou. A durat destul de mult să semneze contractul.

A fost o parte din odisee să-i găsim stiloul domnului Jiru.

Dar, până la urmă, l-am găsit.

Am preluat Fondul în septembrie 2010 şi nimeni nu credea că îl putem lista până în ianuarie 2011, dar am făcut-o.

Apoi, am început să facem Fondul cunoscut investitorilor şi am ajuns de la situaţia în care nu era nici un investitor străin în fond, la peste un miliard de euro.

A fost fascinant. Este o poveste extraordinară, care ne-a pus în legătură cu unii investitori, pe care în mod obişnuit i-am considera competitori.

Unii oameni au crezut că suntem complet nebuni când am preluat administrarea Fondului. România suferea de pe urma crizei financiare".

Şeful Franklin Templeton Investment Solutions EMEA spune că România şi ţările baltice sunt exemple de state care au luat măsuri extreme, în criză, dar unde se văd rezultatele: "România a luat măsuri îndrăzneţe, foarte nepopulare, cum ar fi tăierea salariilor cu 25% în sectorul bugetar. Aceste măsuri foarte dureroase, pe termen scurt, au revigorat competitivitatea. România a trecut de la a fi percepută ca o destinaţie dificilă pentru investiţii aproape la a fi «favorita» Europei de Est, ceea ce este foarte încurajator".

Potrivit lui David Smart, piaţa obligaţiunilor este, deocamdată, înaintea celei de acţiuni.

"Anul trecut, ţara a reuşit să emită obligaţiuni pe 30 de ani, pentru prima dată, după cum se spune", declară domnul Smart, continuând: "Dar, de fapt, nu a fost prima dată şi am dovedit asta Ministerului de Finanţe. Am nişte obligaţiuni româneşti vechi. În 1923, a avut loc o emisiune pe 35 de ani. Le-am trimis fotografii celor de la Ministerul de Finanţe".

"Dobânzile ar putea să mai scadă în România"

David Smart consideră că dobânzile ar putea să mai scadă, în România, având în vedere rata inflaţiei, amintindu-şi de vremurile în care Fondul Proprietatea avea foarte mult cash în portofoliu şi primea dobânzi de două cifre la depozite.

"Cred că vor creşte investiţiile străine pe piaţa obligaţiunilor din România, leul este relativ stabil faţă de euro, iar investitorii sunt disperaţi să găsească randamente", a spus domnul Smart.

În opinia sa, România are toate şansele să continue să evolueze foarte bine, din punct de vedere macroeconomic.

"Aderarea României la Zona Euro trebuie cântărită cu foarte mare atenţie"

Reprezentantul FT apreciază că aderarea României la Zona Euro este ceva ce trebuie cântărit foarte atent.

Domnia sa a spus: "Cred că trebuie studiat cu atenţie ce s-a întâmplat în ţările care au adoptat moneda euro.

Efectele asupra unor economii mai mici au fost bine ascunse în cifre, dar inflaţia a fost semnificativă, pentru că se tinde automat către nivelurile cele mai ridicate de preţ, iar la momentul respectiv

Germania avea cele mai mari preţuri. Originea crizei din Zona Euro a fost în faptul că multe ţări şi-au pierdut competitivitatea, din cauza creşterii nivelurilor de preţ, foarte rapid.

Rezultatul a fost o creştere a deficitelor de cont curent.

Este opinia mea personală. Repet, în locul României, aş fi foarte atent înainte să mă grăbesc să acced la zona euro".

Potrivit domniei sale, România are nevoie să îşi menţină competitivitatea şi nu să treacă printr-un boom indus monetar şi, apoi, să descopere că totul se duce de râpă în 2-3 ani.

"Dacă eşti la pensie şi cel mai bun lucru pe care îl poţi face în Germania este să plăteşti pentru privilegiul să o împrumuţi pe Angela Merkel pentru cinci ani, nu vei ajunge prea departe"

Programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene ar putea cauza probleme, într-un continent care îmbătrâneşte, consideră David Smart.

Domnia sa a spus: "Când ai o populaţie care îmbătrâneşte şi care se bazează pe active producătoare de venituri stabile, se poate dovedi contraproductiv să reduci artificial randamentele acelor active stabile.

Dacă eşti la pensie şi cel mai bun lucru pe care îl poţi face în Germania este să plăteşti pentru privilegiul să o împrumuţi pe Angela Merkel pentru cinci ani, nu vei ajunge prea departe".

Domnul Smart apreciază că prima intervenţie a FED pentru lichidizarea sistemului financiar a funcţionat extrem de bine, însă nu este convins că următoarele două faze de QE au îndeplinit atât de mult pe cât îşi propuseseră.

"QE are şi o parte de represiune financiară", spune David Smart, adăugând: "Un studiu al Băncii Angliei asupra impactului relaxării cantitative a arătat că elementul negativ din represiunea financiară aproape a egalizat beneficiile costurilor reduse de împrumut.

Banca Angliei a calculat că, per total, efectul pozitiv al QE a fost de 6 miliarde de lire, ceea ce la o economie de 1,5 trilioane de lire este absolut nimic.

Ceea ce a pus economia în mişcare aici (n.r. în Marea Britanie) a fost programul de împrumut ţintit, care a revitalizat piaţa imobiliară, şi nu programul de relaxare cantitativă, acesta fiind motivul pentru care suntem sceptici în privinţa impactului în Europa".

BCE a început ieri achiziţiile masive de obligaţiuni, în sumă de 60 de miliarde de euro lunar, conform programului de relaxare cantitativă.

În luna ianuarie, BCE a decis să lanseze, în martie, noul său program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro, care va dura cel puţin până în septembrie 2016. Programul este menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Franklin Templeton caută «Sfântul Graal» al investiţiilor

Una dintre preocupările Franklin Templeton, în prezent, este un vehicul de investiţii care să ofere un "absolute return" pozitiv (fondurile "absolute return" permit captarea oportunităţilor de investiţii pe o scară largă, pe diverse pieţe şi clase de active), dar cu un risc foarte controlat.

"Acesta este «Sfântul Graal» al investiţiilor şi nu este uşor de atins", a spus David Smart, adăugând: "Am lansat două fonduri care au această abordare. Am lucrat la o metodă de administrare de active diferite, abordăm o alocare după factori de risc, şi nu una tradiţională".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Niste baieti care stau prin State, cu ochii in cifre, si spun cat de bine e in Romania. Habar nu au cum e viata in Romania. Sunt cam in urma cu cifrele. Ling ce le spune polonezul ala zambaret. Un exemplu este ca FP nu mai este de mult 50% din volumele zilnice.

    Odiseea lichidarii FP !

    In ce a investit supermanagerul de la FP in ultimii ani si a adus plus valoare catre actionari ? 

    Actiuni ALRO ? 

    Actiuni ERSTE ? 

    Actiuni Nuclearelectrica ?

    A vandut cu discount urias TEL, TGN si urmeaza restul ! 

    1. cel mai mare jaf din istorie este FP!in amonte s-a jefuit prin dosare umflate si discretionar aprobate de penala bica, apoi lichidarea fondului prin rascumparari...aici e cireasa: strainii cumpara fp (la 0.5 sa zicem...), iau dividende si li se racumpara actiunile la 1 si peste....fac pariu ca in contraparte la vanzarile pachetelor fp (cu discont semnificativ!!!) sunt aceleasi fonduri straine, care vand prin programele de rascumparare...deci ei hotarasc pt ei ce si cum...si militienii stau la panda cu radarul???am mai zis...romania este in curs de desfiintare!

      Toate astea se fac, cu largul si interesatul concurs al ASF, si fara ca managerul FP sa aiba un mandat legal. Vine ziua platii pt Iliescu dupa 25 de ani si nu vine pentru niste functionari amarati de la ASF???? Sa fim seriosi, dupa ca isi fac baietii treaba cu activele fondului si nu mai ramane nimic de lichidat, o sa vedem si functionarii ASF la puscarie.

      Si cine te opreste sa iei si tu cireasa? FP e listat iar faptul ca strainii sunt majoritari in FP nu e vina lor, e vina neancrederii cronice a romanilor in instrumentele financiare. Majoritatea stau si se vaita ca au scazut dobanzile si se uita la bursa ca la o ciudatenie necunoscuta. E vina strainilor ca nu avem educatie financiara si nu stim sa profitam de oportunitati?

      Fp nu si-a propus sa investeasca! Fp a fost crea pentru a transforma active in bani si de aici efectul pozitiv de capitalizare care poate fi observat relativ usor la hidroelectrica. Inainte de fp capitalizarea discreta era facuta de baietii destepti din Elvetia care au extras cel putin un miliard de euro!

      Cine te reste mai Anonime sa nu cumperi si actiuni la FP?

      Trist e ca am ajuns sa speram in spiritul lui Templeton de autoconservare care sa incetineasca procesul de autolichidare a FP. Statul roman, desi nu mai e acum actionar, ar putea usor recapitaliza fondul( in baza legii 247de infiintare a FP) si prelua controlul atat cat sa-l protejeze de la lichidare.Altfel, cazul FP e demn de un studiu de caz despre CUM SE PRADUIESC cele mai valoroase active ale statului, de catre o gasca criminala Politico-financiara. Cand putea fi o poveste exact invers:o forma de despagubire echitabila ptr fostii proprietari si stimulativa ptr economie.

      Trist e ca am ajuns sa speram in spiritul lui Templeton de autoconservare care sa incetineasca procesul de autolichidare a FP. Statul roman, desi nu mai e acum actionar, ar putea usor recapitaliza fondul( in baza legii 247de infiintare a FP) si prelua controlul atat cat sa-l protejeze de la lichidare.Altfel, cazul FP e demn de un studiu de caz despre CUM SE PRADUIESC cele mai valoroase active ale statului, de catre o gasca criminala Politico-financiara. Cand putea fi o poveste exact inversd:o forma de despagubire echitabila ptr fostii proprietari si stimulativa ptr economie.

      cat si altor mici actionari CE SE OPUN LICHIDARII FONDULUI, oameni care prefera un dividend bunicel si indelung, faţã de un exit timpuriu al FP (chiar daca s-ar face cu bonusuri substantiale)

      Macar in ceasul al 12lea daca acest stat si-arintra in rol 

      adica Florian,Traian,Virgil. Echipa numita Niste Intelepti cuprinde pe domnii Mobius,Treichl,Roiss adica MRT.Deci Intelepti versus Imbecili.Pe cine pariati dragi comentaci?Pare cum e Bine..Sa fii imbecil si sa pariezi pe un intelept sau sa fii intelept si sa pariez pe un imbecil. Mentionez echipa imbecililor din punct de vedere al doctoratelor este in inferioritate

      Oare cati dintre cei care au avut dreptul la "intrarea" in fond au intrat? (bunicii mei au primit in schimbul a 800 mp de la cateva sute de lei.din cate stiu, toti au primit o suma mizera in schimbul proprietatilor lor de la comunisti. de la capitalisti, au primit in schimb numai premiantii...fie si numai pentru anrp si tt ce a insemnat fp-ul ar merita "capitalismul romanesc" un proces.Un proces al sfintilor, fireste...)basca a durat decat vreo 15 ani sa se listeze. bucuria unora care acum is pe la alte companii de stat de castigara la propriu milioane de lei fara a face CONCRET NIMIC!! Nu e vorba.Persoane hipercompetente, in rest.

    Ca e cretinei, prosti, nenorociti SI nu in ultimul rand sunt invatati cu Brutalitatea. In gura SI nu Mai fac bisnita cu blugi SI cafea de cativa zeci de ani. Acum se iau doar in gura cu cei care spun ca cetatenii PE care II reprezinta AR FI locuitori Ai unei tari care face problems sau pretinde impozite care nu prevad PREDICTIBILITATE.Sau ca UE nu reprezinta mimic pentru piata de capital. Precis Il cunoasteti PE seful lot. I se face permanent reclama la cea Mai ratata televiziune avannd ratingul A3. Preirenul Mircea II spune Imbecilu. Pritena Angela are cel Mai mare sentiment de pretuire pentru cetatenii carora au avut onoarea sa-I spuna Domnul Presedinte. ElU II spun acum Domnul Comandant. Dumneavoastra cum II spuneti?

    1. David poate il cheama dar Smart in nici un caz, in mod sigur il cheama ceva cu stain la sfirsit, dupa moaca. am putea spune ca este frate cu Make, intr-un fel.

      Cat despre asemanarea cu Florian pot spune doar ca ii valca pe urme lui Carol de Hohenzollern stat fizionomic cat si de conduita.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb