În Franţa, să te vaiţi este un iniţiator de conversaţie frecvent, dar există o artă în a sţi despre ce să te vaiţi, cui şi unde, potrivit BBC Travel.
Ai putea începe să vorbeşti despre un restaurant, concentrându-te asupra serviciilor slabe sau să evidenţiezi faptul că ferestrele orientate spre est din noul tău apartament înseamnă că acum trebuie să cumperi perdele.
Pe de altă parte, aşa cum a explicat Julie Barlow, jurnalist canadian şi co-autor al The Bonjour Effect, "dacă spui ceva negativ americanilor sună ca şi cum ai închide conversaţia".
În Franţa, astfel de comentarii sunt percepute ca "o modalitate de a invita opiniile altora ". Nord-americanii, a spus ea, nu sunt la fel de confortabili cu confruntarea - sau cu criticile - ca francezii.
Anna Polonyi, o scriitoare franco-maghiară-americană şi şefa departamentului de scriere creativă de la Institutul din Paris pentru Gândire Critică, a susţinut că această distincţie poate proveni dintr-o frică împărtăşită de mulţi americani: aceea de a fi percepută ca "un învins".
"Nu există niciun cuvânt pentru asta, în Franţa", a spus ea. "Pentru a fi un ratat, lumea din jurul tău trebuie să se gândească la lucruri în termeni de câştig. Şi nu sunt sigur că aşa văd oamenii interacţiunile sociale [aici]. "
În Franţa, conversaţiile ar putea fi în schimb asemănate cu "duelurile", potrivit lui Barlow, iar lovitura de deschidere poate fi o plângere - o afişare a intelectului, "ceva care îi face pe oameni să pară critici şi să pară că gândesc şi nu sunt naivi" .
Polonyi a experimentat acest lucru în mod direct când s-a mutat din Franţa, unde a fost crescută. În SUA, a observat ea, oamenii s-au ferit de discursul negativ atât cât au putut, dezlănţuind o ploaie de plângeri doar când se acumula prea mult .
"Am simţit că oamenii nu îşi permit să se plângă într-un mod care creează intimitate. Pur şi simplu nu făceau asta până când era imposibil să nu o facă. "
Atitudinea franceză faţă de plângere este incomodă pentru mulţi anglofoni, dintre care mulţi susţin că negativitatea generează negativitate, detaliază BBC Travel.
Dar, potrivit unor experţi, atitudinea franceză poate fi de fapt mai bună pentru sănătatea ta. Un studiu realizat în 2013 în psihiatrie biologică a constatat că încercările de a regla emoţiile negative ar putea fi corelate cu riscul crescut de boli cardiovasculare, în timp ce un studiu din 2011 de la Universitatea din Texas din Austin a constatat că îmbutelierea emoţiilor negative poate face oamenii mai agresivi.
Acest lucru nu înseamnă că plângerea este întotdeauna pozitivă. A te plânge prea des te poate face să te concentrezi mereu pe negativ.
Francezii pot evita acest efect secundar, în parte pentru că rareori se plâng de propria viaţă, ci mai degrabă de probleme externe.
Potrivit unui sondaj privind această practică, 48% dintre francezii chestionaţi au declarat că lucrul despre care s-au plâns cel mai mult este guvernul. Problemele personale sunt foarte scăzute pe lista lucrurilor pe care francezii aleg să le abordeze, potrivit sondajului, 23% se plâng atunci când oamenii nu îi sună înapoi, 33% se plâng când nu îşi găsesc cheile şi doar 12% se plâng de probleme legate de copiii lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2020, 09:09)
Nici societatea franceza, nici cea americana nu sunt ok.
Una isi consuma resursele plangandu-de, cealalta e intr-un stres continuu (competitie si frica de esec).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mihai d în data de 07.11.2020, 13:12)
Cred ca fiecare om are nemultumirile lui legate de propria viata si ca se prevaleaza de anumite momente /situatii care sunt evident deranjante pentru o majoritate (gen guvernul este de rahat) ca sa-si exteriorizeze of-ul din viata personala. Este un soi de translatie a emotiilor de pe problemele personale pe problemele generale. De exemplu daca un om vrea sa se planga ca nu are bani, ii va spune altuia : " nu vezi ca traim in saracie in tara asta ? ". Drept este ca exista saracie in tara, dar el foloseste de acest adevar general ca pe un vehicul , ca sa-si "transporte" ingrijorarea despre propria lui situatie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2020, 12:57)
Eu cred ca noi suntem campioni la vaitat!