De ce Rezerva Federală nu prevede recesiune?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie

De ce Rezerva Federală nu prevede recesiune?

English Version

Mike Skordeles, Truist Advisory Services: "Economia va rămâne solidă datorită productivităţii mai bune şi a schimbărilor structurale în ceea ce priveşte forţa de muncă"

Stephanie Lang, Homrich Berg: "O surpriză legată de inflaţie poate pune Rezerva Federală în situaţia de a menţine dobânzile la un nivel restrictiv pentru o perioadă prea îndelungată, ceea ce va duce la recesiune"

Banca centrală a Statelor Unite nu vede semne de recesiune economică anul acesta şi nici în următorii ani, conform CNN Business.

Cei nouăsprezece oficiali ai comitetului de elaborare a politicilor Rezervei Federale a publicat, săptămâna trecută, un nou set de previziuni economice, care arată că estimările privind creşterea economică în 2024, 2025 şi 2026 sunt chiar mai solide decât aşteptările anterioare.

Este un optimism împărtăşit de mulţi analişti, incusiv de economistul-şef al Goldman Sachs, conform căruia "durerile economice ale unui recesiuni", precum disponibilizările în masă şi cheltuielile reduse ale consumatorilor, probabil nu vor apărea prea curând, potrivit CNN Business.

"Economia este solidă, piaţa muncii este solidă şi inflaţia a scăzut mult", a declarat miercurea trecută preşedintele Fed, Jerome Powell.

Profiturile corporaţiilor au fost robuste, piaţa acţiunilor continuă să bată record după record şi este posibil ca Statele Unite să fie în plină expansine a productivităţii, ceea ce poate stimula creşterea economică fără alimentarea inflaţiei. Şi chiar dacă ratele dobânzilor sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, economia continuă să dea dovadă de o rezilienţă remarcabilă, despre care economiştii spun că poate să persiste în următorii ani, conform CNN Business.

Oficialii Fed continuă să se aştepte la trei reduceri ale dobânzilor în acest an, dar zilele cu dobânzi foarte scăzute au apus. În cele din urmă, ratele se vor stabiliza la niveluri cu mult peste cele aproape de zero existente înainte ca Fed să înceapă să crească dobânzile, în anul 2022.

Dar economiştii sunt de părere că acest lucru nu va reprezenta vreo problemă pentru puternica economie a Statelor Unite, conform publicaţiei americane.

Mike Skordeles, şeful departamentului de economie americană de la Truist Advisory Services a spus la CNN că, în vreme ce mulţi dintre colegii săi se referă la dobânzi ridicate pentru mai mult timp (engl. higher-for-longer), el crede că în realitate este vorba despre o economie mai puternică pentru mai mult timp.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, produsul intern brut al Statelor Unite a înregistrat o rată anualizată solidă de creştere de 3,2%, după o rată excepţională de 4,9% în trimestrul anterior. Atlanta Fed estimează că, în primele trei luni ale acestui an, economia Statelor Unite a crescut cu o rată de creştere de 2,1%.

Oficialii Fed estimează că economia SUA va creşte cu 2,1% în acest an, care apoi va fi de 2% în 2025 şi 2026.

Piaţa muncii - motor cheie al creşterii, rămâne solidă. Ce-i drept, se observă o încetinire graduală faţă de nivelul din 2021, dar şomajul rămâne scăzut iar creşterea salariilor se menţine.

În luna februarie au fost create 275.000 de locuri de muncă, iar rata şomajului a crescut la 3,9% de la 3,7%, dar rămâne sub nivelul de 4% de peste doi ani. Cererile de şomaj, indicator al disponibilizărilor adesea văzute ca cele mai timpurii semnale ale modificărilor din piaţa muncii, rămân la niveluri istorice scăzute, scrie CNN Business.

În opinia lui Skordeles, economia va rămâne solidă datorită datorită "productivităţii mai bune faţă de cea dinainte pandemie" şi a "schimbărilor structurale în ceea ce priveşte forţa de muncă".

Dar, oricât de optimistă este perspectiva, orice şoc neprevăzut poate deraia creşterea economică. Unul dintre principalele riscuri în acest sens este posibilitatea ca scăderea inflaţiei să se oprească.

"Credem că riscul de recesiune s-a diminuat", a declarat Stephanie Lang, director de investiţii la Homrich Berg, "Dar, marele «wild card» este o surpriză legată de inflaţie la care Fed şi pieţele nu se aşteaptă. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci Rezerva Federală va fi mult mai concentrată pe combaterea inflaţiei, astfel încât s-ar putea găsi în situaţia de a menţine ratele la un nivel restrictiv pentru o perioadă prea îndelungată, provocând o scădere prea mare a creşterii economice, ceea ce va duce la recesiune", a adăugat directorul de investiţii, la CNN.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. pentru ca merge razboiul

    pentru ca avem alegeri

    1. Corect,

      bravo ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb