De ce se dă vina pe Rezerva Federală pentru scăderea istorică a pieţei acţiunilor

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 august

Sursa foto: facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Sursa foto: facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

English Version

Economistul Jeremy Siegel: "Dacă Fed va acţiona atât de lent la coborârea dobânzilor precum a acţionat la creştere, atunci nu traversăm o perioadă bună pentru economie"

Mislav Matejka, Goldman Sachs: "Fed va începe să relaxeze politica monetară, dar mai mult într-un mod reactiv şi ca răspuns la slăbirea creşterii economice, adică proabil prea lent"

Rezerva Federală este de vină pentru scăderea istorică recentă a pieţei acţiunilor, potrivit tot mai multor specialişti de pe Wall Street, scrie Business Insider.

De la ultima şedinţă de politică monetară a Fed de săptămâna trecută, când banca centrală a Statelor Unite a menţinut dobânda-cheie în intervalul 5,25-5,5%, şi până ieri, indicele S&P 500 avea o scădere de 7%, în vreme ce pentru Nasdaq declinul era de 10%.

Profesorul de economie Jeremy Siegel a afirmat luni la CNBC că Rezerva Federală a ţinut dobânzile ridicate pentru prea mult timp, adăugând că banca ar trebui să taie rata fondurilor federale cu 150 de puncte de bază, în următoarele două luni.

"Solicit o reducere de urgenţă cu 75 de puncte de bază şi este indicat ca Fed să mai opereze o altă reducere de 75 de puncte la şedinţa din septembrie", a spus Siegel, adăugând: "Asta este minimul".

În opinia sa, rata fondurilor federale ar trebui să fie în acest moment undeva între 3,5 şi 4%.

Profesorul de economie de la Wharton este de multă vreme critic faţă de preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, susţinând că acesta a ridicat prea târziu ratele în boom-ului inflaţiei din 2021 şi 2022, iar acum amână prea mult tăierea dobânzilor.

"Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat acum trei ani. Pieţele ştiu mult mai bine decât Fed, aşa că (n.r. Rezerva Federală) trebuie să răspundă", a spus Siegel. "Dacă vor acţiona atât de lent la coborârea dobânzilor precum au acţionat la creştere care, apropos, a fost prima eroare de politică din ultimii 50 de ani, atunci nu traversăm o perioadă bună pentru economie".

Întrebat dacă declinul pieţei acţiunilor a fost cauzat de şansele tot mai mari ca Kamala Harris să câştige alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite, Siegel a spus ferm că problema este la Fed şi nu are legătură cu viitoarele alegeri prezidenţiale sau tensiunile geopolitice, cum au sugerat anumiţi analişti.

"Nu cred că este vorba despre cursa către Casa Albă, nu cred că este vorba despre Iran sau Japonia. Sursa este la Washington, în clădirea Rezervei Federale", a spus economistul.

Mislav Matejka, strateg la JPMorgan, a scris luni într-o notă că menţinerea nivelului actual al dobânzilor în prima jumătate a anului va afecta creşterea economică din a doua jumătate şi că orice reducere viitoare a ratei dobânzii de către Fed probabil nu va fi suficientă.

"Fed va începe să relaxeze politica monetară, dar mai mult într-un mod reactiv şi ca răspuns la slăbirea creşterii, adică proabil prea lent - ceea ce este posibil să nu fie suficient pentru a susţine o revenire", a spus Matejka.

Conform unor opinii de pe Wall Street, Powell vrea să convingă piaţa că, chiar şi în faţa unei potenţiale recesiuni, el rămâne hotărât să controleze inflaţia, la fel cum a făcut-o fostul preşedinte al Fed Paul Volcker, în anii 1980.

"Până acum, Powell a avut o sarcină mult mai uşoară decât Volcker, dar trebuie să transmită acelaşi mesaj. Or, asta se întâmplă chiar acum. A da senzaţia că acţiunile sale sunt reactive îl ajută pe Powell şi FOMC (n.r. Comitetului Federal pentru Piaţă Deschisă - braţul Fed ce determină direcţia politcii monetare) să respingă ideea că eventualele reduceri ale dobânzii sunt motivate politic", a scris Nicholas Colas, co-fondator al DataTrek, într-o notă publicată la începutul acestei săptămâni.

Indiferent de motivele pentru care Fed aşteaptă până în septembrie să reducă dobânzile, mesajul pe care-l interpretează piaţa este clar.

"Există sentimentul că Fed a aşteptat prea mult să reducă dobânzile, iar acum este depăşită de evenimente", a spus John Lynch, directorul de investiţii al Comerica Wealth Management, citat de Business Insider.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Corectia a inceput acum 4 saptamani cand Trump il conducea pe Biden detasat. Kamala Harris a intrat in cursa acum 2 saptamani. Deci nu poate fi de la Kamala Harris corectia, m-am gandit si eu cand a inceput , de la ce e , ca Trump teoretic ar fi bun pt bursa.

    A inceput odata cu sezonul de raportari profituri la S1. Interesant pt ca de obicei era invers, la americani cam 50% din familii au investitii la bursa si toata ziua asta vezi la TV, ce profit grozav are x sau y , iar bursa in perioade de raportari cam creste zilnic. 

    Dar e cum a spus Jamie Dimon, "nu cred ca piata tine cont suficient de faptul ca profiturile din ultimii 3 ani au fost profituri exceptionale, si dublu sau triplu fata de 2019", profituri exceptionale care s-au facut pt ca guvernul a dat 5 triliarde de dolari cadou la populatie, aproape 25% din PIB ul din 2019. Normal ca cu acesti bani , extra bani , pt ca in 2020 nici n-ai avut pe ce cheltui, ratele la banci au fost sistate, totul inchis in afara de mancare, dupa marea deschidere a portilor restaurantelor si vacantelor si dealariilor auto si etc, s-a rupt usa, profiturile au crescut, hello inflatie si boom economic. Dar , profiturile se vor normaliza undeva la trendul normal de dinainte de 2019 plus inflatia, probabil. Lucru care nu justifica preturile actiunilor azi. Daca ajunge iar petrolul la 60 de dolari(costul de productie la cei mai multi e 30-40$ barilul, deci 60 f posibil), SNP mai face profiturile ce le-a facut cu petrolul la 85-90, a fost si 150, normal ca nu- se mai justifica atunci 0,77 lei , posibil nu.Curentul electric a fost 250 lei MW inainte de Ucraina. azi e peste 600. Cu toate investitiile in panouri solare. Nu va ramane la 600 sa fim siguri. In fapt azi in Germania e 38 euro/mw , sub 200 de lei. Deci h2o, SNN, SI cine mai e SNG SI SNP , nu vor avea profitul dublu sau si qvadruplu(H20, 2 MLD lei 2019, 8 mld lei in 2023). Si nici pretul pe actiune de azi , adica asta cu pretul nu stiu, stiu doar ca per ul nu va mai fi 10, dc ramane pretul aici, la 120 pt exemplul H2O.

    Deci , nici FED, nici Kamala, Nici Trump, ci legea gravitatiei, a trecut valul de bani si acum s-a oprit barca. 

    1. Poate ca toate alea mici cum sunt H2O SNN SNG SNP vor scadea dar sigur SFG nu are cum sa scada. Si 40 mi se pare ieftin si daca vin vremuri grele cei care nu au ce manca acasa vor manca la Pita Hat

      Exact!In Ro e deja un cult al fast foodului ,iar SFG nu poate sa scada,doar sa creasca

      La stele. SFG deja are teren cumparat pe Marte.

      După raportarea din trim. 4, SFG va atinge 50 de lei.

      Absolut. Tu eshti pe demo sau in askul de la 40? Nu de alta, dar am vazut tipi care au fost tari si au pierdut sute de mii care shtiu ca cei care se arunca in predictii de genul asta sunt de fapt kibitzi.

      Da. Sunt kibiț. Am 1.000.000 de acțiuni SNP pe care le voi vinde vineri, la ex date și cu care voi cumpăra doar, atenție, DOAR SFG.

      Te-ai pierdut in zerouri.

      ;)) 

      Nu știu care dintre noi... :)

      SNP are in BVC un profit de 5,2 mld.lei pe un pret brent de 80 USD/bbl mediu in 2024, ar trebui sa-l faca. H2o va da rezltate slabe la H1 din cauza scaderii productiei

      nu fa prostia asta

      "Pentru 2024, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi in jur de 85 USD/bbl (estimarea anterioara: in jur de USD 80/bbl; 2023: 82,6 USD/bbl) " scrie in raportarea la s1.

      azi e 77 brentul.

      ceea ce se va reflecta in rezultatul la t3. mai departe, vom vedea. 

      Intr-adevar, SFG a rezistat foarte bine scaderilor bursei, dar evolutia de acum nu reprezinta o garantie a unor evolutii similare in viitor.

      Eu am urmat sfatul lui Albert de anul trecut de a cumpara SFG si am vandut recent 800 SFG la 40.1, cost mediu de 28.5, prima data cumparand la 22.

      Eu cred ca SFG poate raporta un profit net pe 2024 peste ce au bugetat, poate chiar 120 mil. lei, dar, până la raportarea anuala mai sunt 6 luni. Iar perioada de bullish nu va mai continua.  

    Piețele pun presiune pe Fed să scadă repede dobânzile.

    Vor bani ieftini 

    Fiindca pe politicenii "minunati" din occident,

    ar fi foarte incorect politic,iar vina rusilor

    ar parea chiar "hazliu"  

    Dupa cum am zis, la bvb doua zile verzi care au recuperat. "Nothing to see"

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb