DE PESTE UN AN DEPOZITARUL POLONEZ ÎNCEARCĂ SĂ SE CONECTEZE LA ROMÂNIA Iwona Sroka: "Listarea FP la Varşovia în şase luni - o ţintă foarte ambiţioasă"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2013

Iwona Sroka: "Listarea FP la Varşovia în şase luni - o ţintă foarte ambiţioasă"

Obţinerea autorizaţiei pentru o conexiune între depozitarul polonez KDPW şi Depozitarul Central, care să permită listarea Fondului Proprietatea la Varşovia în următoarele şase luni, ar fi o ţintă foarte ambiţioasă, consideră Iwona Sroka, preşedintele KDPW, care aşteaptă de un an şi jumătate "OK"-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Iwona Sroka ne-a declarat într-un interviu că KDPW a fost invitat să îşi aducă observaţiile la proiectul de modificare a regulamentului Depozitarului Central, iniţiat de CNVM la finalul anului trecut. De atunci, însă, KDPW nu a mai fost informat despre stadiul res-pectivelor amendamente, în contextul în care, pe plan local, Comisia este tot mai aproape de dispariţie, prin integrarea în Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de CSA şi CSSPP.

Reporter: Anul trecut, eraţi în discuţii pentru conectarea indirectă cu Depozitarul Central din România, printr-o bancă custode, în ideea în care Fondul Proprietatea doreşte lis-tarea duală la Bursa din Varşovia. Ce s-a întâmplat cu acest plan?

Iwona Sroka: Este adevărat, avem o înţelegere finalizată cu o bancă custode română de mai bine de un an, care aşteaptă doar aprobarea şi semnătura.

Din păcate, CNVM - Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, ne-a informat oficial, în mai 2012, că orice conexiune cu piaţa românească a KDPW, directă sau indirectă, contravine unor reguli specifice şi, drept urmare, planurile deschiderii unei conexiuni de către KDPW trebuie să aştepte ca CNVM (sau succesorul său) să aducă amendamente la prevederile relevante din regulamente.

Reporter: Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat listarea duală la Varşovia, dar operaţiunea este întârziată din cauza lipsei conexiunii dintre depozitari. Care credeţi că este problema?

Iwona Sroka: Aşa cum am menţionat, problema nu este lipsa conexiunii, care poate fi stabilită relativ rapid.

Mai degrabă, problema este că regulamentele CNVM în vigoare nu ne permit o conexiune cu piaţa românească.

KDPW, împreună cu alţi reprezentanţi ai pieţei româneşti, s-au aflat în discuţii cu CNVM încă din noiembrie 2011 pentru aprobarea acestei conexiuni.

De atunci, CNVM a început procesul de modificare a regulamentelor, în special prevederile legate de managementul conturilor globale prin Depozitarul Central şi prin bănci custode pentru entităţi străine.

Totuşi, progresul în implementarea amendamentelor este foarte lent.

Spre finalul anului 2012, CNVM a publicat o propunere de amendamente a Regulamentelor sale şi a invitat KDPW, alături de alte instituţii, să facă observaţii.

Nu am primit informaţii despre stadiul procesului de aprobare a acelor amendamente. Totuşi, ţinând cont că CNVM este în proces de restructurare şi că, chiar şi după implementarea amendamentelor la Regulamente, noile prevederi vor trebui asimilate de Depozitarul Central şi aprobate de Banca Naţională a României, credem că obţinerea autorizaţiei pentru o conexiune care să permită listarea Fondului Proprietatea la Varşovia în următoarele şase luni ar fi o ţintă foarte ambiţioasă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb