DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE, Niculae închide "Nitroporos" şi "Viromet" Victoria

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2010

Ioan Niculae

Ioan Niculae

Numai în cele două fabrici ale grupului lucrează peste 1.100 de persoane, dar "InterAgro" intenţionează să stopeze total producţia de îngrăşăminte chimice până la finele lunii noiembrie

Ioan Niculae, proprietarul grupului "InterAgro", ne-a declarat, ieri, că săptămâna viitoare va începe notificarea pentru trimiterea în şomaj a salariaţilor de la companiile "Viromet" Victoria şi "Nitroporos" Făgăraş, după ce Guvernul României a decis să nu mai prelungească perioada de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 54/2009, cea care dădea dreptul agenţilor economici care activează în industria chimică să folosească gaze din producţia internă, cu preţuri mai reduse.

"Este o decizie definitivă, bazată pe un calcul matematic, pentru că dacă aş lua la preţurile noi aş rămâne cu producţia pe stoc, pentru că s-ar cumpăra doar produse din străinătate care au un preţ mult mai mic", a spus, ieri, Ioan Niculae.

Afectate de această decizie vor fi peste 1.100 de persoane din judeţul Braşov - 600 de la compania "Nitroporos" Făgăraş şi 550 de la "Viromet" Victoria.

Lucian Cupu, liderul de sindicat de pe platforma chimică făgărăşeană, ne-a declarat că se aştepta la acest lucru, având în vedere decizia de a nu se mai prelungi ordonanţa care le dădea dreptul să folosească doar gaze din producşia internă. "Cu noul preţ al gazelor nu am mai fi competitivi pe piaţă", a spus domnia sa.

România cumpără gazul rusesc cu 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce alte ţări dau pe acelaşi gaz 230 - 300 de dolari pe mia de metri cubi, a mai precizat Niculae. El a mai arătat că grupul de firme InterAgro a contribuit la Produsul Intern Brut al României cu aproape 600 de milioane de euro de la punerea în aplicare a ordonanţei amintite până în luna septembrie 2010. Dintre acestea, aproape 145 de milioane de euro au fost taxe şi impozite, 50 de milioane de euro au reprezentat salariile şi impozitele pe salarii, opt milioane de euro au fost taxe şi impozite locale, restul sumelor fiind plăţi către furnizorii de gaz, electricitate şi de servicii de transport.

Niculae spune că Ordonanţa 54/2009 a fost singura măsură de sprijin economic adoptată de Guvernul Boc, care a avut ca rezultat păs-trarea celor 7.000 de locuri de muncă, situate în general în zone monoindustriale, fără a mai fi luate în considerare şi locurile de muncă din industriile furnizoare. "În cazul în care combinatele chimice nu ar mai func-ţiona, nici Romgaz nu ar mai avea piaţă de desfacere, mai ales că nu ne-au furnizat decât 63% din necesarul stabilit prin contract, restul fiind cumpărat de la alţi furnizori", a răs-puns Niculae acuzaţiilor că InterAgro ar fi consumat jumătate dintre gazele furnizate de "Romgaz". Proprietarul "InterAgro" a mai arătat că în cazul în care combinatele chimice din grup nu ar fi funcţionat, deficitul bugetar al ţării ar fi fost mai mare, având în vedere că valoarea exporturilor grupului din primele şapte luni ale acestui an a fost de 1,1 miliarde de euro. "Fără acest export, deficitul nu ar creşte doar cu 1,1 miliarde de euro, ci s-ar mai adăuga un minus de un miliard de euro, contravaloarea importurilor de produse chimice care s-ar fi realizat".

"Poate le vindem"

Întrebat ce va face cu activele pe care le deţine la "Victoria" şi la "Făgăraş", Niculae s-a rezumat la a spune "poate le vindem sau vom vedea atunci ce vom face cu ele".

"Nitroporos" Făgăraş tocmai fusese redeschisă după mai bine de zece ani în care nu a produs nimic şi pierduse cota de piaţă. Pentru redeschiderea acesteia a fost nevoie de o investiţie de 40 de milioane de lei, pe lângă cele zece milioane de euro plătite în 2007 pe activele combinatului chimic "Nitramonia" Făgăraş, după ce acesta intrase în lichidare voluntară.

Ioan Niculae a anunţat că tot de săptămâna viitoare va închide şi combinatul GA&PRO CO Piatra-Neamţ, în timp ce "Amurco" Bacău va mai funcţiona până pe 25 noiembrie, iar "Donau Chem" Turnu Măgurele şi "Chemgaz" Slobozia până la sfârşitul lunii noiembrie, când se vor finaliza unele contracte.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Se vede clar ca aceste informatii au ca singur scop fortarea guvernului sa il ajute pe mafiot sa mai adauge o gramada de bani la cati are. Nu il intereseaza pe el ca trebuie sa dea oameni afara. De fapt se vede ca nici nu si-a facut un plan cu ce va face cu activele firmelor respective fiindca spera ca va prosti din nou guvernul. Sau poate ca a dat spagile de rigoare pe unde trebuie, dar trebuie sa faca si valva in presa pentru ca guvernul sa poata spune ca mda... totusi trebuie sa il ajute pe bietul om, fiindca altfel da faliment.

    Asta in timp ce persoanele fizice pot sa plateasca gazul din import care este mai scump.... 

    ca era tare suparat pe viata de roman si spunea ca-si muta afacerile in Bulgaria...

    si ce mai spune?...trimite oamenii in somaj?...pai cei 26.000 de bugetari din tura asta?adaugati la cei peste 18.000 de tura trecuta?...se da el mare cu cei aprape 800 de someri ai lui...iaca... 

    milionar de carton prin grija statului care s-a scapat de grija a mii de oameni; politica e buba

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb