DEBITORII, LA PATRU ANI DE LA EXPLOZIA FRANCULUI ELVEŢIAN: "Lupta noastră a pus o cărămidă la evoluţia pro-consumator a legislaţiei"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2019

"Lupta noastră a pus o cărămidă la evoluţia pro-consumator a legislaţiei"

15 ianuarie este o zi de tris­tă amintire pentru persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF), este ziua în care, fix acum patru ani, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a ridicat pragul de 1,2 CHF/Euro, impus în 2011. La 15 ianuarie 2015, moneda elveţiană valora 4,3287 lei, de la 3,7415 lei cu o zi înainte. În perioada 2007-2008, când băncile au dat credite în CHF, această monedă valora mai puţin de 2 lei. Ieri, un franc elveţian era cotat la 4,1524 lei.

În urmă cu patru ani, conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) anunţa, că, din totalul românilor împrumutaţi la bănci, doar 5% au credite în CHF şi că noua cotaţie nu afectează "prea mult" piaţa valutară din ţara noastră. Cu toate acestea, debitorii au început să aibă probleme cu rambursarea ratelor, care au explodat, după creşterea neaşteptată a francului elveţian.

Deşi încă de la început, atât autorităţile, cât şi băncile care au dat credite în CHF au promis că vor adopta măsuri care să ajute la împărţirea poverii (de altfel, au şi fost câteva instituţii de credit care au lansat programe de conversie cu discount a acestor tipuri de credite), şi acum mai sunt clienţi care se plâng că nu au putut negocia cu băncile pe marginea contractelor de credit.

În ultimii patru ani, am asistat la o serie de proteste pe subiect, dezbateri aprinse în jurul unor proiecte legislative, promulgări de legi, dar şi prorogări, decizii în instanţe şi la Curtea Constituţională pro şi contra consumatorilor, controverse între bancheri, clienţi şi parlamentari, executări silite, modificări de contracte în instanţe etc.

Recent, clienţii au anunţat o nouă manifestare de protest, pentru data de 19 ianuarie, aceasta fiind deja avizată de autorităţi.

Debitorii ne-au transmis, ieri: "Au trecut exact patru ani de la momentul formării Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) pe platforma de socializare Facebook. Patru ani în care am încercat să informăm şi să îndrumăm, în mod constant, cei 22.000 de membri ai grupului. Patru ani în care am organizat nenumărate forme de protest în încercarea de a determina adoptarea unor legi ori îmbunătăţirea legislaţiei în materie de protecţia consumatorilor, fără a ne raporta strict la împrumutaţii în franci elveţieni. Încă de la început eram conştienţi că ne-am angrenat într-o luptă de durată şi inegală, din mai multe puncte de vedere. De aceea, de curând am format şi CREDERE, ca asociaţie de protecţia consumatorilor de servicii financiar-bancare.

Împrumutaţii şi-au pus mari speranţe în Legea dării în plată, adoptată în aprilie 2016. Cei care aveau dificultăţi la plata ratelor, precum şi debitorii executaţi silit, deposedaţi de casă şi rămaşi cu datorie către bancă sau recuperator, puteau, din acel moment, să predea bunul imobil către bancă ori să solicite ştergerea datoriei. Reprezenta pentru oameni o gură de oxigen. Legea funcţionează, din moment ce există mii de cazuri de împrumutaţi care au reuşit să dea în plată, chiar şi după ce Curtea Constituţională a introdus o condiţie suplimentară: impreviziunea".

Cu toate acestea, debitorii ne-au transmis că moralul şi încrederea oamenilor în rezolvarea situaţiei este măcinată de practica neunitară: "Senatorul Daniel Cătălin Zamfir, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea au depus un proiect de lege pentru atenuarea acestei practici neunitare cu privire la darea în plată, însă rămâne de văzut în ce formă va fi adoptat de Parlament. Desigur, presiunile venite dinspre sistemul bancar vor continua.

În octombrie 2016, Parlamentul adopta legea de conversie a creditelor din CHF în lei, însă aceasta a fost declarată neconstituţională în februarie 2017. În decizie, CCR arăta că legea a fost modificată substanţial între Senat şi Camera Deputaţilor, încâlcându-se astfel principiul bicameralismului. Totodată, Curtea a arătat că Parlamentul nu poate interveni în contractele dintre bănci şi împrumutaţi, singura variantă pentru aceştia fiind instanţa de judecată.

Din acel moment, pe lângă dosarele pe clauze abuzive, din ce în ce mai mulţi împrumutaţi au deschis procese pe îngheţarea cursului de schimb, reechilibrarea contractului de credit în temeiul impreviziunii ori au decis să apeleze direct la Legea dării în plată. Potrivit datelor statistice, există peste 250.000 de dosare deschise între bănci şi clienţi în baza acestei legi".

Sursele citate ne-au precizat că, pe lângă reticenţa bancherilor de a soluţiona pe cale amiabilă aceste litigii, împrumutaţii se confruntă cu practica neunitară din instanţă: "Este greu să îi explici unui om de rând că domnia sa a pierdut procesul, iar un alt coleg l-a câştigat, în condiţiile în care hotărârea este pronunţată de aceeaşi instanţă de judecată, iar obiectul dosarului este absolut identic. De asemenea, este dificil de înţeles că, în cadrul seminarelor pentru unificarea practicii organizate sub egida Institutului Naţional al Magistraturii (INM), formatorii consideră că nu reprezintă problemă de practică neunitară dobânda care rămâne în contract după ce această clauză este declarată abuzivă de către instanţa de judecată".

În opinia împrumutaţilor în CHF, problema de practică unitară ar putea fi rezolvată în cursul acestui an, din moment ce Parchetul General are în vedere sesizarea Înaltei Curţi cu un recurs în interesul legii, aspect care ar trebui să conducă la unificarea practicii judiciare cu privire la dosarele pe îngheţare curs, dar şi în materie de impreviziune. Aşteptările noastre sunt rezervate, dar există speranţă că incertitudinea din instanţe va fi, într-un final, tranşată".

De actualitate pentru împrumutaţi este situaţia din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit reprezentanţilor GCCC. Aceştia ne-au transmis: "Aşteptările oamenilor de la instituţia publică de protecţie a consumatorilor sunt extrem de ridicate. Din păcate, ANPC are un deficit mare de personal, nu există cursuri de pregătire profesională, salariile (cel mai adesea) sunt la nivelul minimului pe economie, lipseşte logistica, iar presiunile, amenzile infime şi ingerinţa factorului politic, toate la un loc, contribuie la ineficienţa ANPC.

Chiar şi în aceste condiţii, în urma sesizărilor făcute de grupul nostru, ANPC a realizat şi lucruri importante: a emis un Ordin împotriva Raiffeisen Bank, prin care Banca era obligată să modifice zeci de mii de contracte încheiate înainte de 2010, indiferent de moneda creditului, în sensul revenirii la dobânda de la momentul acordării împrumutului; a emis 2 procese-verbale împotriva Bancpost şi OTP Bank, ambele vizând cesiunea unor credite performante către entităţi neautorizate din Olanda, cu consecinţa restituirii către consumatori a cel puţin 500 milioane euro.

La nivel politic este cunoscută situaţia din ANPC, însă până la acest moment nu există niciun demers concret pentru eficientizarea instituţiei. De altfel, în Parlament există un proiect de lege pentru adoptarea unoi nou statut pentru ANPC, dar din cauza presiunilor şi a deciziilor politice, se întârzie adoptarea acestuia. Speranţa noastră este că, în viitorul cât mai apropiat, discuţiile vor fi reluate pe marginea acestui proiect ori că va exista o altă măsură pentru eficientizarea ANPC. Un lucru este clar: consumatorii au nevoie de o instituţie puternică, de oameni bine pregătiţi, implicaţi şi care să poate aplica amenzi pe măsură atunci când sesizează încălcări ale legii de către instituţiile financiar-bancare. Pentru că o bancă, dacă încalcă astăzi legislaţia de protecţia consumatorilor, va achita o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei. Astfel, devine mai avantajos să încalci legea decât să o respecţi.

Per total, la nivel legislativ, chiar dacă situaţia persoanelor care au luat un credit înainte de 2010 nu este nici pe departe rezolvată, putem spune că, pentru generaţiile viitoare, legislaţia actuală conferă o protecţie sporită şi îndrăznim să spunem că lupta noastră din ultimii patru ani a pus măcar o cărămidă la această evoluţie pro-consumator a legislaţiei".

Clienţii consideră că adoptarea de către bănci a unui cod de conduită orientat înspre client, promovând parteneriatul dintre bancă şi consumator, "pare a fi doar o mişcare de PR": "Ultimele conferinţe ale bancherilor ne-au demonstrat că bancherii (cu mici excepţii) sunt în continuare aroganţi, promovează transparenţa în relaţia cu clientul, însă refuză să fie transparenţi atunci când li se solicită şi, cel mai adesea, refuză să găsească soluţii pentru o rezolvare pe cale amiabilă a tuturor diferendelor. Din păcate, acest comportament este determinat atât de practica neunitară din instanţe, cât şi de ineficienţa ANPC".

Debitorii amintesc că, prin manifestarea care urmează să aibă loc în 19 ianuarie, la ora 12.00, în faţa sediului ANPC, doresc să îşi arate susţinerea faţă de comisarul ANPC Dumitru Sorin Manţu şi a altor comisari din cadrul Autorităţii, după emiterea celor două procese-verbale istorice care ar obliga Bancpost şi OTP să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro. Participanţii la protest vor ajunge în jurul orei 14.20 şi la Banca Naţională a României, unde urmează să tragă un nou semnal de alarmă cu privire la modalitatea în care BNR supraveghează sistemul bancar din ţara noastră.

Surprizele anului trecut

În contextul în care debitorii deschid procese în instanţă împotriva băncilor invocând Legea dării în plată, iar Legea conversiei a fost întoarsă în Parlament, anul trecut s-a încheiat cu adoptarea unor noi reglementări în domeniul bancar, iniţiate de senatorul Zamfir, care vizează, printre altele, plafonarea dobânzilor şi răscumpărarea garanţiilor executate la cel mult dublul preţului cesiunii.

Aprobate de Senat în februarie 2018, iniţiativele legislative au trecut de Camera Deputaţilor în 18 decembrie 2018, ulterior, în 27 decembrie, un număr semnificativ de deputaţi şi senatori formulând sesizări de neconstituţionalitate privind textele acestor proiecte de legi. Termenul pentru dezbatere la Curtea Constituţională a fost stabilit pentru 27 februarie 2019. Decizia Curţii este necesară pentru promulgarea legilor de către preşedintele ţării.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea a anunţat, în urmă cu câteva luni, că va relua proiectul Legii conversiei creditelor contractate în franci elveţieni.

Alte surprize ale anului trecut au fost sancţiunile drastice aplicate de ANPC în cazurile Bancpost şi OTP Bank, pentru creditele cesionate în alte ţări, autoritatea obligând cele două bănci să restituie clienţilor toate dobânzile plătite în mod necuvenit de către aceştia. Raiffeisen Bank este următoarea ţintă a ANPC, conform surselor din piaţă.

În domeniul creditelor în moneda elveţiană s-au exprimat şi autorităţile străine, în luna septembrie CEDO precizând, într-un memorandum despre împrumuturile în CHF din Slovenia, că acestea au reprezentat tranzacţii toxice.

Potrivit Raportului de stabilitate din decembrie 2018, în cazul creditelor populaţiei s-a remarcat continuarea scăderii proporţiei creditelor restructurate în franci elveţieni în totalul acestora, până la 16%.

La finalul anului 2016, numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elveţieni era de 38.519, de la 75.412 în noiembrie 2014, conform datelor disponibile pe site-ul BNR. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii băncii centrale nu ne-au transmis o statistică actualizată a acestor credite.

La finalul anului 2008, instituţiile de credit deţineau în bilanţ 119.748 de credite în franci elveţieni acordate persoanelor fizice, dintre care 17.395 erau ipotecare şi alte 37.685 erau credite de consum garantate cu ipoteci.

Banca Elveţiei a stabilit, în septembrie 2011, plafonul minim pentru cursul francului la 1,20 unităţi/euro, ca sa protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea. În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007. Astfel, pornind de la un nivel de aproape 1,60 unităţi/euro la scurt timp după falimentul băncii americane "Lehman Brothers", în 2008, francul a trecut printr-o perioadă de apreciere de neoprit, ajungând aproape la paritate cu euro, înainte ca Elveţia să introducă, în septembrie 2011, plafonul minim pentru acest curs. Cei trei ani în care a fost aplicat acest plafon au condus la consolidarea puternică a rezervelor valutare ale ţării.

------------------------------

Gheorghe Piperea s-a adresat Avocatului Poporului pentru un Recurs în Interesul Legii (RIL) pe dosarele care vizează îngheţarea cursului, a anunţat avocatul, pe pagina sa de Facebook. Specialistul a menţionat: "Practic, nu se va întâmpla nimic. Avocatul Poporului nu va acţiona. Astfel că singura speranţă rămâne Parchetul General. Care a promis că va înainta la Înalta Curte un RIL până la finalul lunii februarie 2019. Ce înseamnă acest RIL? Că Înalta Curte, printr-o decizie obligatorie, va arăta tuturor instanţelor din ţară cum trebuie soluţionate dosarele pe îngheţare curs. Decizia Înaltei Curţi va fi pronunţată de 25 de judecători.

Avocatul poporului refuză expres să introducă un recurs în interesul legii pentru unificarea practicii în litigiile pe CHF, dupa trei ani de «atentă» analiză. Cică nu ar fi gasit practica neunitară, deşi noi i-am anexat cererii zeci de soluţii definitive contradictorii pe aceeaşi problemă de drept".

Pe lângă dosarele deschise de clienţi împotriva instituţiilor bancare, pe rolul instanţelor există zeci de procese de tip "class action" între ANPC şi bănci, care vizează caracterul considerat abuziv al comisionului de risc/administrare, dobânzii de referinţă variabilă; dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii clauzei de schimb valutar care trece tot riscul deprecierii leului la consumator.

Deciziile pronunţate în cazul acestor tipuri de procese au efecte erga omnes, adică se extind la toate dosarele de acelaşi tip.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Cei care au luat credite in franci elvetieni au riscat(färä sa-si dea seama!) si au pierdut! De ce trebuie sa pläteascä majoritatea populatiei pt pierderile unei minoritati? Dacä nu venea criza economicä,acestia ar fi avut câstig mai mare decât cei cu credite in alte valute,câstig pe care nu l-ar fi împartit cu nimeni!

    1. "Puie Monta" .

      Cum adică plătește majoritatea populației? Poate cistiga majoritatea populației prin masuri de protectie. Ori ești "bancher" ori ești prost(a)

      Cei care au luat credite in franci au fost ademeniți cu dobânzile mici , cu siguranța monedei elvețiene . Cei care nu se încadrau pentru a-și achizițona o locuință la credite in lei li se oferea "frumos îmbălsămat " creditul în chf , soluția ar fi fost ca aceste credite în valute străine să nu existe . Un credit se acordă in moneda pentru care tu muncești de aceea BNR este direct responsabilă privind creditarea in alte valute, iar scumpirea creditului achizitionat cu peste 100 după acordare face aproape imposibilă supraviețuirea multor familii cu copii . In toate țările sau luat măsuri pentru proprii cetățeni ...Noi avem "gubernator " veritabil !!!

      Prost esti tu! Din ce bani vor plati bäncile aceste pierderi ale debitorilor in franci? Din banii tuturor clientilor:vor creste dobânzile la credite,vor scade dobânzile la depozite,vor creste toate comisioanele pt toti clientii! Gândeste înainte sä-ti dai cu pärerea!

      Vai, ne spui că băncile pot arunca bani pe geam că oricum își acoperă pierderile de la alți fraieri?

      Ar fi fost posibil acest lucru fără o mafie securistă protectoare a mafiei bancare? 

      Serios? Pai asta au făcut-o dintotdeauna, abuziv. De aceea au asa mare profit aici în Ro chiar și fata de tara unde e banca mama. Tocmai pt.asta e lupta. Vezi ca ești depășit și repeți texte invechite

      Unde erai in 2014 cand bancile pierdeau 1 miliard de euro? Din 2010 si pana in prezent sectorul bancar a inregistrat pierderi in 4 ani si profit tot in 4 ani. Ce usor este sa vorbest cand nu stii....

      Global, bancile din Romania au facut mega profit.

      De ce acordam relevanta anului 2014?  

      In plus, nu tineti absolut deloc cont de creditele externalizate catre bancile mama si care au contribuit la diminuarea bazei impozabile :)  

      Si asta e dovedit cu documente. A se vedea procesele-verbale emise recent de ANPC impotriva OTP si Bancpost. Dar cam toate bancile au procedat astfel.

      Sa luati credite numai de la cec bank! Statul este actionar majoritar si nu lucreaza pt profit! Hä,hä,hä!

      Pierderile veneau din vanzarea contractelor CHF catre entitati straine la 10% din valoarea lor , chiar daca erau credite performante...

      Exact. Banuiesc ca nu vi se pare a fi ceva in regula. Sa vinzi un credit performant (adica fara intarzieri) catre o entitate din grupul bancii, un simplu SRL, la un pret mai scazut, si cu asta sa eviti tu banca sa aduci capital suplimentar in Romania.

      Pe lângă că ești prost, ești și nemernic! Tâmpitule ignorant ce ești tu!

      Șterge-te la gură.

      Când mănânci rahat, nu uita să te ștergi la gură

      Foarte bine punctat!Asa am pățit și eu!Nu mi s-a putut acorda creditul ipotecar in lei deoarece era mare dobânda și nu m-am încadrat cu salarul,cu toate ca am dat și un avans considerabil!Mi s-a oferit creditul in CHF ,moneda sigura cică!Prosteala pe fata din partea băncilor care au profitat știind ca se va dubla valoarea francului.Cu legea dării in plata nu s-a rezolvat mare lucru!Ramai cu nimic,doar cu banii dați de-a lungul anilor la banca și calculând vreo 10 ani de rata plus avansul pe care l-ai mai dat,cam acolo e valoarea creditului pe care l-ai scos!

      si celor ce au imprumutat in lei de ce sa nu plateasca ratele dupa robor???

    Mare importanta acorda statul ANPC-ului,cu o salarizare la minim.Cine se va lupta cu mamutii?Mai ales acuma dupa caderea la Bursa.

    Dacä au fost "ademeniti" cu franci e vina lor! Nu trebuia sä ia credit si sa locuiascä în chirie ca si mine!

    1. Caz concret: debitor ia credit in franci pentru operatia mamei. Nu se incadra la alt produs. A garantat creditul cu respectivul imobil. Banca i-a spus ca francul este cea mai stabila moneda. Nu doar pe vorba, ci aceasta sintagma era si in pliante.

      Tot vina omului, nu?

      Sunt de acord cu locuitul in chirie, dar nu ar trebui sa emitem judecati fara a cunoaste in ansamblu situatia.  

      Cum adicä"nu se incadrau in alt produs"? Au ales dobânda micä la franci! Nu sunt de vinä bäncile din Romania pt deciziile luate de statul elvetian!

      Simplu. I se spunea omului ca nu poate lua credit in lei/euro. „Dar stati asa: avem in franci. Si va incadrati. Pentru ca e dobanda mica. Si vorbim de Elvetia si de francul elvetian, cea mai stabila moneda.”

      Sunt de vina bancile pentru ca au promovat aceste produs ca fiind ceva extrem de stabil. Or cursul s-a dublat. Si mai sunt de vina bancile pentru ca au pus pe piata un produs care prezenta un risc peste moderat. Asta inseamna iresponsabilitate. Nu spune nimeni ca debitorul nu ar avea vina sa, dar cred ca tratam cu prea multa superficialitate conduita bancii. Nu am vazut un om care sa spuna ca daca gaseste un produs expirat la raft si il cumpara, atunci categoric este vina clientului.  

    Eu am cumparat lei si am pierdut la curs dar nu cer nimanui despägubiri!

    1. Nu e vorba de despagubiri aici.

      Dar cand rata lunara creste de 2.5 ori fata de momentul acordarii, iar salariile stagneaza, atunci cu siguranta este o problema.  

      Dobanzile la creditele in lei au scazut si era normal sa fie asa.  

      In privinta creditelor in franci, problema este reprezentata de modul in care au fost vandute aceste credite: "francul elvetian, cea mai stabila moneda". O astfel de sintagma era utilizata de banci inclusiv in pliante.

      Nu am sa inteleg niciodata de ce cetateanul de rand este blamat pentru ca a cumparat un credit pe care banca l-a pus la vanzare. Daca urmareati documentele interne ale Raiffeisen scurse in spatiul public in iulie 2017 (#RaiffeisenLeaks), acolo veti vedea cum s-a pus problema cu privire la aceste credite. Raiffeisen spunea ca e f periculos sa acorde credite in franci, dar daca alte banci o fac, atunci ei nu vor sa se autoelimine din piata. Este asta iresponsabilitate? Este chiar atat de bou clientul? Sau are si Banca o mare parte din vina?  

    Cei care iau credite se folosesc de banii deponentilor! Noi, deponentii,avem nevoie de protectie si garantare a banilor nostri!

    1. Exista deja aceasta garantare a depozitelor de pana la 100.000 euro/cont.

      Cei care au peste 100mii€ in bancä,de ce sa nu fie protejati?

      Cei care au peste 100 de mii ar putea sa isi imparta banii intre mai multe bancii, astfel incat fiecare cont detinut sa nu depaseasca 100 de mii :)

    Sunt împotriva comunismului! Dar sa va amintesc totusi, cä pe vremea lui Ceascä, depuneai banii la stat si atunci când achitai contravaloarea masinii,atunci intrai in posesia ei!

    1. Dar de ce esti tu impotriva comunismului? Nu stii, dar esti. Tot asa si votezi. Nu stii, dar votezi. De ce dracului traiesti? Nu stii.

      Pt cä s-a dovedit cä este un sistem falimentar! Dupa ce au murit între 30-50milioane de chinezi de foame,China a päräsit acest model economic pe la 1980! Câte tari au fost comuniste si câte mai sunt astazi? Poate doar Coreea de nord!

      Si din pacate sistemul actual,in care 20% din populatie sunt bugetari pomanagii care traiesc pe spinarea majoritatii de 80% care produc in sectorul privat este de asemenea nedrept!

      Partidele comuniste din China, Vietnam,Cuba fac privatizari masive si liberalizeazä si mai mult economiile lor! De ce oare? Pt cä au vazut "beneficiile" comunismului! Retardat mintal ce esti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb