DECIZIA ASF DE RETRAGERE A AUTORIZAŢIEI CITY INSURANCE - ÎN MONITORUL OFICIAL Plăţile către păgubiţii City Insurance pot fi făcute în 60 de zile, începând de ieri

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 septembrie 2021

Plăţile către păgubiţii City Insurance pot fi făcute în 60 de zile, începând de ieri
  • document ataşat Ghidul ASF pentru clientii City şi Monitorul Oficial Partea I nr. 921
    apasă aici pentru a descărca.

    Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizaţia de funcţionare a City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel încât, în termen de 60 de zile, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) poate începe plăţile pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai City Insurance, în limita a 500.000 de euro de dosar, conform Ordonanţei aprobate recent de Guvern.

    Acum, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului, poate adresa o cerere de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizaţiilor de la Fond, sau o cerere de restituire de primă, după denunţarea poliţei de asigurare la asigurător. Fondul va prelua prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile şi, conform legislaţiei, poate iniţia plata creanţelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai City Insurance într-un termen de 60 de zile, începând de ieri, conform unui comunicat al FGA.

    În Decizia Autorităţii, prin care companiei City Insurance i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare, a fost constatată starea de insolvenţă şi promovată cererea privind deschiderea procedurii falimentului, sunt enumerate neregulile găsite la asigurător, în urma controlului periodic realizat în perioada 1 iulie 2020 - 31 martie 2021.

    City nu a constituit rezerve tehnice suficiente pentru a acoperi toate obligaţiile care îi revin faţă de contractanţi şi de beneficiarii contractelor, conform ASF

    Conform documentului citat, prima faptă contravenţională reţinută în sarcina City este că, la finele lunii martie, societatea nu a constituit rezerve tehnice suficiente pentru a acoperi toate obligaţiile care îi revin faţă de contractanţi şi de beneficiarii contractelor, iar în proiecţia fluxurilor de trezorerie utilizată la calcularea celei mai bune estimări nu a ţinut cont de toate fluxurile de intrare şi de ieşire necesare acoperirii obligaţiilor pe toată durata de viaţă a acestora, astfel calcularea celei mai bune estimări nu s-a realizat pe baza unor informaţii de actualitate şi pe baza unor ipoteze realiste.

    Potrivit ASF, cea mai bună estimare a rezervei de daună aferentă întregului portofoliu al companiei de la data de 31 martie ar fi trebuit majorată cu cel puţin 66 milioane de lei.

    Cea de-a doua faptă contravenţională reţinută în sarcina City este că societatea nu deţine o politică privind acordarea de împrumuturi, nu dispune de o metodologie internă care să îi permită evaluarea riscului de credit al expunerilor şi nici nu a făcut dovada existenţei unor analize privind bonitatea debitorilor, înainte de luarea deciziilor de acordare a creditelor.

    La evaluarea elementului de activ, constând în împrumuturi şi ipoteci, societatea nu a respectat prevederile legale, menţionează Autoritatea

    A treia faptă contravenţională se referă la faptul că, la evaluarea elementului de activ, constând în împrumuturi şi ipoteci, societatea nu a respectat prevederile legale. În perioada 1 iulie 2020 - 31 martie 2021, City Insurance a raportat Autorităţii în bilanţul de Solvabilitate II active de constând în împrumuturi şi ipoteci de 57 milioane de lei, notează hotnews.ro.

    Cea de-a patra faptă contravenţională constă în faptul că City a înregistrat în bilanţul Solvabilitate sume recuperabile din reasigurare în afara condiţiilor din contractele de reasigurare, încălcând prevederile legale.

    ASF susţine că din datele puse la dispoziţie de City Insurance, "societatea înregistrează creanţe/datorii şi parte cedată din rezervele tehnice faţă de reasigurătorii Active Capital, Barents RE, Best Meridian Insurance Company (BMI), Gic, Swiss Re şi Santam Re ce decurg din contracte de cedare în reasigurare care acoperă în principal activitatea RCA, asigurările de garanţii şi asigurările de răspundere civilă generală (malpraxis)", după cum menţionează publicaţia amintită.

    A cincea faptă contravenţională săvârşită de City este că, la data controlului, societatea nu deţine contracte cu corespondenţii Carte verde şi nu avea reprezentanţi de despăgubiri pe teritoriul celorlalte state membre şi al altor state faţă de care România are această obligaţie, conform sursei amintite, conform Hotnews.ro.

    Cea de-a şasea faptă contravenţională este că, finele lunii martie 2021, societatea nu a constituit şi nu a menţinut rezerva de daune avizate în conformitate cu cadrul legal aplicabil. La data de 31 martie, rezerva de daune avizată aferentă dosarelor de daună tip carte Verde şi vătămărilor corporale (RCA intern) este subadecvată cu cel puţin 282 milioane de lei, conform sursei citate.

    City a achitat cu întârziere despăgubirile datorate presoanelor prejudiciate; pentru unele dosare, data plăţii este anterioară datei de înregistrare a cererii, potrivit supraveghetorului pieţei

    A şaptea faptă contravenţională ţine de faptul că societatea a achitat cu întârziere despăgubirile datorate presoanelor prejudiciate. Conform ASF, un aspect constatat de echipa de control a Autorităţii este că, pentru unele dosare, data plăţii despăgubirii este anterioară datei de înregistrare a cererii de despăbubire. Potrivit documentului, din cele 132 dosare de daună analizate de echipa de control, pentru 88 de dosare RCA societatea a achitat cu întârziere despăgubirile datorate prejudiciaţilor.

    Iar cea de-a opta faptă contravenţională reţinută în sarcina City este că societatea nu a achitat penalităţi de întârziere, încălcând prevederile legale.

    City Insurance poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial.

    Săptămâna trecută, procurori şi ofiţeri de la Parchetul General au făcut percheziţii şi au ridicat obiecte şi documente de la sediul City Insurance, într-un dosar penal ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

    În luna iunie a acestui an, în urma unor controale care au scos în evidenţă nereguli grave, ASF a obligat compania să vină cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital, iar City a intrat în administrarea specială a Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Dar compania nu a venit cu banii necesari şi cu un plan de redresare adecvat. Compania avea circa trei milioane de clienţi.

    De menţionat că, ieri, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un ghid pentru clienţii City Insurance.

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb